Saveti za očuvanje kože na suncu: Kako se efikasno zaštititi od UV zraka?

Leto je definitivno pravo vreme za uživanje u odmoru. Dok se radujemo letnjim avanturama na otvorenom, ne smemo zaboraviti koliko je važno pravilno se zaštititi od štetnih UV zraka. Sunčeva svetlost može nam doneti mnogo radosti, ali isto tako može imati negativne posledice po našu kožu i zdravlje.

Svakako je od izuzetnog značaja da zaštitite sebe i svoju kožu na najbolji mogući način, dok uživate u čarima leta. Sa pravim znanjem i pristupom, možemo osigurati da naša koža bude zdrava, zaštićena i sjajna tokom cele letnje sezone.

  1. Koristite zaštitni faktor (SPF): Pre nego što izađete na sunce, nanesite zaštitni faktor na kožu barem 15-30 minuta pre izlaganja suncu. Preporučuje se SPF 30 ili više kako biste efikasno zaštitili kožu od UVB zraka.
  2. Nosite zaštitnu odeću: Kada je moguće, nosite dugačke rukave, duge pantalone i šešir sa širokim obodom kako biste zaštitili kožu od direktnog sunčevog zračenja. Gledajte da odeća bude od prirodnih materijala, a najzgodniji za vrućine je lan.
  3. Izbegavajte najjače sunce: Pokušajte da izbegavate izlaganje suncu u periodu od 10 do 16 časova kada su sunčevi zraci najjači.
  4. Koristite zaštitne preparate za usne: Ne zaboravite zaštititi i svoje usne koristeći balzam sa zaštitnim faktorom.
  5. Koristite losion posle sunčanja: Nakon izlaganja suncu, koristite losion posle sunčanja koji će hidrirati i umiriti kožu.
  6. Redovno kontrolišite promene na koži: Redovno pratite svoju kožu i ukoliko primetite bilo kakve promene na mladežima ili neobične promene na koži, posetite dermatologa.
  7. Pijte dovoljno vode: Održavanje hidriranosti čitavog organizma, pa tako i kože je važno, pa pijte dovoljno vode tokom leta.
  1. Osigurajte se: Izuzetno je važno da imate, ukoliko ste se zaputili van zemlje, i Putno zdravstveno osiguranje. Za sve putnike koji su svesni mogućih rizika u toku putovanja i koji ugovaraju Putno zdravstveno osiguranje sa pokrićem od 15.000 evra za sebe ili porodicu, DDOR osiguranje nudi poseban bonus. Za putovanja od 11 do 30 dana, osiguranici dobijaju jedan dan gratis osiguranja.

Za kraj, još jednom namažite kremu sa zaštitnim faktorom. Zapamtite koža je najveći organ ljudskog organizma, omotač koji nas štiti od raznih spoljašnjih, što vidljivih, što ne nevidljivih uticaja. Zato je pravilna nega i zaštita od neprocenjivog značaja.