Školski ranac: koja pravila treba slediti kako bi se izbegle posledice po leđa školaraca i koji su saveti za kupovinu najadekvatnijeg ranca

Septembar, vreme za ponovno otpočinjanje aktivnosti i pre svega za suočavanje sa povratkom u školu, pun očekivanja, strahova i radoznalosti. Nije samo psihološki aspekt ključan za povratak u školu jer su organizam i zdravlje takođe uključeni. Nije neuobičajeno, zapravo, videti naše mališane kako nose teške  rančeve, često veće od njih samih, i to na pogrešan način. Shodno tome, prirodno je zapitati se da li je teret koji deca nose na ramenima štetan po njihovo zdravlje: stručnjaci se, naime, već neko vreme pitaju o posledicama koje školski ranac ima na posturalni sistem, odnosno držanje dece koja rastu.

Ali da li školski ranac zaista može da predstavlja opasnost? O tome govorimo u ovom članku, povodom povratka u školu, kako bismo se prisetili i nekih dobrih pravila kako odabrati odgovarajući ranac i kako ga pravilno koristiti.

RANAC ILI TORBA: IMA LI RAZLIKE?

Da bi kičma uvek bila zdrava, prva stvar koju treba da uradite jeste da naučite decu pravilnom držanju leđa, kako stojeći, tako i u sedećem položaju. S tim u vezi, treba napomenuti da ne postoje posebne razlike između ranca i torbe. Ranac obezbeđuje simetričnu raspodelu opterećenja (sve dok se pravilno koristi, korišćenjem obe naramenice); u slučaju školske torbe ili torbe koja se nosi u ruci, raspodela tereta je asimetrična. Međutim, uprkos popularnom verovanju, to ne utiče na zdravlje kičme. U stvari, ukoliko se koristi torba, moguće je često menjati ruke, smanjujući asimetriju opterećenja i, posledično, zamor leđa.

DA LI ŠKOLSKI RANAC UTIČE NA RAZVOJ BOLA U LEĐAMA I PATOLOGIJA MIŠIĆNO-KOŠTANOG SISTEMA?

Postoji mnogo istraživanja o povezanosti između teškog ranca i bolova u leđima kod dece i adolescenata, jer je uobičajeno da se učenici žale na bol po povratku iz škole ili tokom dana. Ono što se do sada pokazalo jeste da su neki parametri vezani za ranac (napor, masa, vreme nošenja) faktori rizika za bol u leđima, ali sami po sebi nisu opasni.

S obzirom na to da se ranac nosi u proseku 20 minuta, u stvari, čak i teško opterećenje kao što je ono koje čine knjige i sveske, ne podrazumeva kratkoročno ili dugoročno oštećenje, ili zamor koji može da izazove bol. Korelaciju je takođe odbacio British Journal of Sport Medicine u svom pregledu iz 2018. godine, koji je razmatrao 69 od svih postojećih studija na ovu temu.

FIZIČKA AKTIVNOST I PRAVILNO DRŽANJE POMAŽU U SPREČAVANJU NASTANKA BOLA U LEĐIMA

Opasnosti, međutim, postoje i proizilaze iz kombinacije mase ranca i sitnije i slabije građe tela. U ovim slučajevima postoji rizik da dete zauzme pogrešne položaje da bi se izborilo sa masom ranca (na primer, da hoda sa previše povijenim leđima), ili da čak doživi kontrakture mišića izazvane preteranim naporom. Međutim, to su stanja koja se, iako mogu da izazovu bol, u potpunosti rešavaju fizičkom aktivnošću. Dečaci i devojčice koji se bave sportom posle nastave, zapravo, bolje podnose masu ranca. S druge strane, oni koji vode sedelački način života, osim što su više izloženi opasnosti od prekomerne telesne mase i metaboličkih bolesti, možda nemaju dobar tonus mišića, što se ogleda i u sposobnosti nošenja tereta poput ranca bez bolova. Sport takođe utiče na posturalnom nivou, jer pomaže u sprečavanju nepravilnog držanja (jedan od uzroka bolova u leđima).  Prijavite se na naš newsletter

  PRAVILAN ODABIR I NOŠENJE ŠKOLSKOG RANCA

  Ranac je oprema koja prati učenike tokom svih školskih godina: iz tog razloga je neophodno da se prilikom odabira obrati posebna pažnja na najmlađe, odnosnom da se njima objasni kako da ga pravilno nose. Hajde da vidimo neke savete o tome.

  Koji ranac kupiti i kako ga izabrati

  Prilikom kupovine ranca može biti korisno uzeti u obzir sledeće:

  • ranac je kao haljina: proverite da nije prevelik.
  • ranac velikih dimenzija će verovatno biti ranac velike mase.
  • čak i prazan ranac ima svoju masu, što doprinosi ukupnoj masi.
  • Rančevi sa džepovima daju veću zapreminu, ali i veći zadnji disbalans.
  • Ranac bez ojačanja za leđa uzrokuje da se masa akumulira naniže (efekat „vreće krompira“).
  • Naramenice moraju da budu široke i postavljene/ojačane.
  • Uvek je bolje da postoji abdominalni pojas sa kopčom.
  • Poželjno je da školski ranac ima čvrstu i udobnu ručku.

  Kako je najbolje koristiti školski ranac

  Korisno je znati na koje karakteristike treba obratiti pažnju pre kupovine školskog ranca, ali je takođe važno da se školski ranac pravilno nosi. Evo nekoliko saveta:

  • napunite ranac počevši otpozadi, najvećim i najmasivnijim knjigama i nastavite sa knjigama, sveskama ili drugim stvarima manje veličine, zapremine i mase
  • Nosite ranac koristeći obe naramenice.
  • Uvek pravilno podesite kopče naramenica.
  • Ne zaboravite da uvek pažljivo koristite abdominalni pojas.
  • Čvrsto ojačanje za leđa mora uvek da prijanja uz leđa.
  • Donji deo ranca koji se nosi ne sme da ide preko linije kukova.
  • Ranac povremeno može da se koristi kao torba, pomoću posebne ručke, ukoliko njegova masa nije prevelika

  Šta treba izbegavati

  Naposletku, nekoliko saveta o navikama koje treba izbegavati, a usmerene su direktno na decu i mlade koji svakodnevno putuju sa teškim rancem u školu. Da bi se rizik od bolova u leđima sveo na minimum, važno je sledeće:

  • ne nositi ranac samo na jednom ramenu;
  • ne preopteretiti se, već nositi sa sobom samo neophodan materijal;
  • ne dizati ranac brzo i naglo;
  • ne trčati sa rancem na ramenima;
  • ne „vući” druga za ranac.

  Izuzetno je važno sa decom razgovarati o tome koliko je važno naizmenično učiti i raditi domaće zadatke, a potom se baviti sportom i fizičkom aktivnošću, kako bismo zaštitili opšte zdravlje naših školaraca. O tome će više biti reči u nekom od narednih članakaa, a dodatna sigurnost može da proizađe iz dopunske zdravstvene zaštite: polise DDOR dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja namenjene svim članovima porodice kao i posebnog osiguranja dece, učenika i studenata od nezgode Max paket koji može da “pritekne u pomoć” u slučaju povrede, medicinskog zbrinjavanja i rehabilitacije nakon povrede.

   

  Izvor: https://blogunisalute.it/zaino-pesante-bamabini-consigli/

  Ostali izvori:

  Italijanski naučni institut za kičmu (Istituto Scientifico Italiano Colonna Vertebrale – ISICO –)