Stevija: koje su osobine i korisna svojstva ove zamene za šećer?

Stevija je biljka koja se koristi još od 16. veka za zaslađivanje pića i pripremu čaja. Poreklom je iz Paragvaja i Brazila, ali se danas uzgaja i u Japanu i Kini. Koristi se kao biljni dodatak i nenutritivni zaslađivač (to jest, sadrži vrlo malo kalorija): na osnovu ove karakteristike, stevija je veoma cenjena i zdrava alternativa šećeru koji se češće koristi.

U ovom članku ćemo zajedno pokušati da razumemo šta je stevija, koje su karakteristike ove alternative šećeru i sve njene prednosti i mane.

 

ŠTA JE STEVIJA?

Stevija, čije je naučno ime Stevia Rebaudiana Bertoni, je žbunasta biljka koja pripada porodici suncokreta. Postoji 150 vrsta stevije, sve su poreklom iz Severne i Južne Amerike.

Kina je trenutno vodeći izvoznik proizvoda na bazi stevije. Međutim, ova biljka se sada proizvodi u mnogim zemljama i može da se kupi u mnogim rasadnicima za kućno gajenje.

Za proizvodnju čuvenih zaslađivača, glikozidi sadržani u steviji se ekstrahuju procesom berbe i sušenja listova, nakon čega sledi ekstrakcija vode i prečišćavanje. Sirova stevija, odnosno prerađeni proizvod pre poslednje faze, često ima gorak ukus i prilično neprijatan miris, sve dok se potpuno ne izbeli i obezboji. Za dobijanje konačnog ekstrakta stevije potrebno je približno 40 koraka.

Da bi rasla, steviji je potrebno oko 20 procenata manje zemlje i mnogo manje vode za uzgoj nego usevima šećerne trske: stoga je stevija ekološki održivija alternativa.

PREDNOSTI UPOTREBE STEVIJE

Kao alternativa saharozi, ili stonom šećeru, upotreba stevije kao zaslađivača ima određene prednosti.

Iako nije tačno da zaslađivači dobijeni preradom ove biljke sadrže nula kalorija, količine su toliko male – znatno niže od saharoze – da zapravo mogu da se smatraju zaslađivačima bez kalorija.

Stoga nizak sadržaj kalorija, odnosno nizak glikemijski indeks kvalifikuje steviju kao dobru alternativu, idealnu za kontrolu dijabetesa i za uvođenje u ishranu osoba koje pokušavaju da smanje svoju telesnu masu.

Evo nekih od mogućih prednosti konzumiranja zaslađivača napravljenih od ove biljke.  Prijavite se na naš newsletter


  Dijabetes

  Istraživanja su pokazala da zaslađivači na bazi stevije ne dodaju kalorije ili ugljene hidrate ishrani. Takođe nisu pronašli nikakav uticaj na nivo šećera u krvi ili insulinski odgovor: ovo omogućava ljudima sa dijabetesom da i dalje poštuju plan zdrave ishrane.

  Pregled pet nasumično odabranih kontrolisanih studija je uporedio efekte stevije na metaboličke ishode sa efektima kod pacijenata koji su bili deo placebo tretmana. Studija je zaključila da je stevija pokazala malo ili nimalo uticaja na nivo šećera u krvi, nivo insulina, krvni pritisak i telesnu masu.

  Pored toga, u jednoj takvoj studiji, ispitanici sa dijabetesom tipa 2 su prijavili da je stevija izazvala značajno smanjenje šećera u krvi i odgovora glukagona nakon obroka. Glukagon je hormon koji reguliše nivo glukoze u krvi: mehanizam koji luči ovaj hormon je često defektan kod ljudi sa dijabetesom. Glukagon se smanjuje kako šećer u krvi raste, što dovodi do regulisanja nivoa glukoze.

  Kontrola telesne mase

  Postoji mnogo uzroka prekomerne telesne mase i gojaznosti, kao što su fizička neaktivnost i povećan unos hrane koja ima visoku energetsku vrednost, zatim hrane bogate mastima i sa dodatim šećerima.

  Stevija ne sadrži šećer i ima vrlo malo kalorija. Može da bude deo dobro izbalansirane ishrane kako bi se smanjio unos energije, bez “prisiljavanja” osobe da potpuno žrtvuje sladak ukus.

  Kancer pankreasa

  Stevija sadrži mnogo sterola i antioksidativnih jedinjenja, uključujući kempferol.

  Neke studije su primetile da kempferol može da smanji rizik od nastanka raka pankreasa do 23%.

  Krvni pritisak

  Utvrđeno je da neki glikozidi u ekstraktu stevije proširuju krvne sudove. Takođe mogu da povećaju izlučivanje natrijuma i stvaranje urina.

  Studija iz 2003. pokazala je da bi stevija potencijalno mogla da pomogne u snižavanju krvnog pritiska: istraživanja su pokazala da bi biljka mogla da ima povoljna kardiotonična svojstva – to jest, da stimuliše normalnu srčanu aktivnost – te je idealna za normalizaciju krvnog pritiska i regulisanje otkucaja srca.

  Odličan izbor za mališane

  Hrana i pića koja sadrže steviju mogu da igraju važnu ulogu u smanjenju kalorija u ishrani dece. U današnje vreme postoji mnogo prehrambenih proizvoda koji sadrže steviju prirodnog porekla: od preliva za salatu do grickalica. Ova alternativa omogućava deci da konzumiraju slatku hranu i piće bez unosa dodatnih kalorija, takođe smanjujući sadržaj šećera.

  HandmadePictures/gettyimages.it

  KAKO SE KORISTI STEVIJA?

  Zaslađivači na bazi stevije se uglavnom nalaze u slatkim proizvodima i pićima sa smanjenim sadržajem kalorija, kao zamena za običan šećer.

  Ekstrakti ove biljke su takođe dostupni kao dijetetski suplementi i mnogi sadrže mešavinu slatkih i ne-slatkih komponenti lista stevije.

  Zaslađivači na bazi stevije se koriste kao sastojak u brojnim prehrambenim proizvodima, kao što su:

  • sladoledi;
  • kolači;
  • sosevi;
  • jogurt;
  • hleb;
  • bezalkoholna pića;
  • žvakaća guma;
  • bombone;
  • plodovi mora;
  • proizvodi od povrća.

  MOGUĆI RAZLOZI PROTIV KONZUMIRANJA STEVIJE KAO ZASLAĐIVAČA

  Studije o bezbednosti hrane su jasno pokazale da ekstrakti stevije nemaju neželjene efekte.

  Prečišćeni steviol glikozidi mogu da se dodaju u hranu i, uopšteno govoreći, priznati su kao bezbedni. Doskorašnji nedostatak specifičnih istraživanja o efektima stevije iz celog lista ostavljao je znak pitanja o bezbednosti ovog dela biljke.

  Međutim, studija sprovedena na pacovima je, umesto toga, sugerisala da listovi stevije u obliku suplemenata mogu da poseduju kvalitete koji štite organizam, pre svega smanjujući uticaj dijabetesa.

  Trenutna istraživanja sugerišu da zaslađivači na bazi stevije mogu da se konzumiraju i tokom trudnoće, sve dok su u preporučenim količinama. Uopšteno govoreći, ukoliko je stevija visoko prečišćena i ako se  umereno koristi, neće izazvati neželjene efekte i može da se konzumira bez posebne brige.

  Kada je reč o slatkišima, uvek treba imati na umu umerenost, kako bi se sačuvalo zdravlje celog organizma, a naročito zuba.

  Balansirana ishrana uz rekreativno bavljenje sportom i redovne preventivne preglede predstavlja osnov za kvalitetan i dug život.  Zbog toga može biti razmno razmisliti o ugovaranju paketa DDOR Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja kojim su pored sistematskog, na raspolaganju i specijalistički pregledi i konsultacije koje mogu da pomognu u boljem izboru odgovarajućih namirnica za svakog korisnika pojedinačno.

   

  Izvor: https://blogunisalute.it/stevia-dolcificante/

  Izvori:

  healthline.com

  foodinsight.org

  webmd.com

  UniSalute, 26. decembar 2022.