Sunčanje i ishrana: savet nutricionista

 

Da biste u toku leta dobili ujednačen i zdrav preplanuli ten, a da pritom ne ugrozite zdravlje kože, važno je da se pridržavate adekvatne ishrane, konzumirajući namirnice koje podstiču preplanuli ten i koje istovremeno mogu da zaštite kožu.

U stvari, da bismo se pohvalili savršenim tenom na plaži, nije važno samo da nanesemo kreme za sunčanje koje odgovaraju našem tipu kože, već i da se pravilnu hranimo. Posebno je reč o svim onim namirnicama koje zahvaljujući svom nutritivnom unosu vitamina i minerala pospešuju dobijanje preplanulog tena jer podstiču proizvodnju melanina i pomažu u održavanju tonusa kože, štiteći naše telo od letnjih vrućina.

Ali kako nam ishrana može pomoći da dobijemo lep preplanuli ten? Koju hranu treba jesti da bismo lepše pocrneli? Da bismo produbili ovu zanimljivu temu, intervjuisali smo dr Federiku Portuese, biologa nutricionistu specijalizovanu za nutritivnu bioterapiju, makrobiotiku i mediteransku ishranu.

NA KOJI NAČIN ISHRANA MOŽE DA UTIČE NA VAŠU SPOSOBNOST DA POCRNITE?

„Da biste imali ujednačen ten, ali pre svega da biste kožu održali zdravom, važno je da je pravilno zaštitite i ishranom.“ Podseća nas dr Portuese.  Prijavite se na naš newsletter

  Voće i povrće u tom smislu imaju osnovnu ulogu, jer obezbeđuju vodu, vitamine, mineralne soli i druge supstance koje, osim što deluju kao zaštita za kožu, pomažu nam da nadoknadimo sve ono što gubimo znojenjem.”

  Pravilna ishrana (a posebno namirnice o kojima ćemo govoriti kasnije u članku) ne samo da podstiče proizvodnju melanina  podržavajući naš preplanuli ten, već čini kožu i celo telo zdravim tokom ovog perioda godine kada nas vrućina može umoriti i opteretiti naše dobro zdravlje.

  ŠTA TREBA JESTI DA BI SE PODSTAKLA PROIZVODNJA MELANINA A TIME I PREPLANULOST?

  Kako nas dr Portuese s pravom podseća, “treba napomenuti da nijedna namirnica ne sadrži melanin, ali neke namirnice sadrže njegov prethodnik, beta karoten, koji takođe deluje antioksidativno i štiti kožu od starenja“.

  Antioksidativna funkcija beta karotena neutrališe nestabilne molekule zvane slobodni radikali. Kada u telu postoji višak slobodnih radikala, oni izazivaju neravnotežu, što dovodi do oštećenja ćelija i tkiva poznatog kao oksidativni stres.

  Smanjenjem oksidativnog stresa u telu, antioksidansi mogu pomoći u zaštiti od stanja kao što su:

  • određeni tumori;
  • bolest srca;
  • kognitivni poremećaji kao što je Alchajmerova bolest.

  Blagotvorni efekti beta karotena na zdravlje kože mogu se pripisati upravo njegovom antioksidativnom dejstvu: istraživanje iz 2012. godine pokazalo je kako unos mnogih antioksidativnih mikronutrijenata, uključujući beta karoten, može povećati odbranu kože od UV zraka i pomoći pri održavanju kože i epiderme zdravima.

  Beta-karoten se generalno nalazi u svim crveno-narandžastim namirnicama, kao što su:

  • šargarepa;
  • paradajz;
  • paprike;
  • kajsije;
  • breskve;
  • šljive;
  • trešnje;
  • dinje.

  „Beta-karoten može biti prisutan i u drugom povrću, čija sezona, međutim, nije leti.  Spanać, brokoli i rukola bogati su ovom supstancom koja je dragocena za našu kožu, čak i ako nisu narandžaste boje“, kaže dr Portuese.

  DA LI JE TAČNO DA ŠARGAREPE POSPEŠUJU DOBIJANJE PREPLANULOG TENA?

  Mišljenja po ovom pitanju su zaista podeljena. Neki stručnjaci tvrde da šargarepa povećava proizvodnju melanina, dok drugi tvrde suprotno.

  Evo šta nam je doktorica rekla o tome: „Šargarepa je nesumnjivo među povrćem sa najvećim sadržajem beta karotena. Međutim, da bi se ova supstanca apsorbovala u crevima, ona mora da bude biodostupna, odnosno da se lako asimiluje. Dakle, nije dovoljno jesti šargarepu u izobilju da biste uneli odgovarajuću količinu beta-karotena: važno je da se šargarepa, u vreme konzumiranja, isecka, ili prožvaće, ili nariba u salatama, ili da se njen sok iscedi ili da se pripremi u blenderu.”

  Nadalje, nekada se verovalo da je za prelanuli ten najkorisnija sirova šargarepa, ali danas znamo da je upravo kuvanje ove namirnice ono što će je učiniti zaista asimilobilnom i svarljivijom.

  „Ukoliko se jedu kuvane“, objašnjava doktorica, „neophodno je koristiti masti pri kuvanju, kao što je ekstra devičansko maslinovo ulje. U stvari, beta-karoten je supstanca rastvorljiva u mastima, odnosno oslobađa se upravo u ulju.”

  M_a_y_a/gettyimages.it

  KOJU ISHRANU TREBATE IZBEGATI UKOLIKO ŽELITE LEP PREPLANULI TEN?

  Videli smo da postoje neke namirnice koje mogu da pospeše zdravlje kože i preplanulost: stoga možemo da se sa pravom zapitamo da li postoje namirnice koje treba izbegavati tokom leta, koje su “krivci” za usporavanje procesa tamnjenja kože.

  „U slučaju da želite da pocrnite možemo istaći da ne postoje kontraindikovane namirnice, ali je važno da imate što raznovrsniju i uravnoteženiju ishranu, izbegavajući preterano korišćenje, pre svega crvenog mesa i sireva, industrijskih proizvoda poput snack-a i grickalica, alkoholnih pića i šećera“, kaže dr Portuese.

  Ove namirnice se uglavnom ne preporučuju tokom leta jer su bogate zasićenim mastima, kalorijama i soli, pogoduju dehidraciji i podižu telesnu temperaturu.

  KOJA HRANA ŠTITI KOŽU OD IZLAGANJA UV ZRACIMA?

  Iako je leti uobičajeno pocrniti i izložiti kožu suncu, koristi od sunca su male u poređenju sa rizikom od oštećenja kože. U stvari, zbog izlaganja sunčevoj svetlosti, koža može doživeti prerano starenje ili, nažalost, razvoj tumora. Zbog toga je veoma važno da se zaštitite, koristeći neophodne kreme za sunčanje, i da pocrnite umereno, izbegavajući najtoplije sate dana.

  Zaštita kreće i od ishrane. Kako nas podseća dr Federika Portuese, „važne su sve namirnice koje sadrže vitamin C koji se nalazi u letnjem voću i vitamin E koji se nalazi u semenkama i orašastim plodovima kao što su bademi, lešnici, orasi, pistaći. Njime su bogati i avokado, ekstra djevičansko maslinovo ulje i ulja semena, posebno suncokreta i kikirikija.

  Takođe je važno uzimati i druge antioksidativne supstance kao što su polinezasićene masne kiseline, Omega 3 i Omega 6, prisutne u ribi, semenima uljarica i uljima koja se dobijanju od njih.

  Zdravlje kože je uvek važno, a posebno u toku leta. Polisa DDOR Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja pruža mogućnost ugovaranja specijalističkih pregleda koji mogu da podrazumevaju i pokriće za obavljanje pregleda, ispitivanja i dijagnostičkih testova, takođe u cilju praćenja zdravlja kože.

  Izvor: https://blogunisalute.it/cibo-per-abbronzatura/