SUVA KOŽA: kako se leči i koji su uzroci ovog stanja?

Suva koža je prilično uobičajeno stanje koje može da se javi u bilo kom životnom dobu i iz raznih razloga. Ponekad može da se javi tokom ograničenog perioda, na primer tokom zime; nekada je reč o karakteristici koja prati kožu čitavog života, a nekada je uzrokuju specifični problemi kao što su psorijaza i atopijski dermatitis.

Hajde da detaljnije saznamo šta uzrokuje suvu kožu, kao se ona ispoljava i kakve su mogućnosti lečenja iste.

SUVA KOŽA: KAKO SE MANIFESTUJE OVO STANJE?

Poblem suve kože može da se manifestuje različito, od slučaja do slučaja. Uopšteno govoreći, koža izgleda dehidrirano, dakle sa nedostatkom vode, krhko i ispucalo. Tipični simptomi su:

 • Hrapavost: gubeći vlagu, koža postaje hrapavija i ljuspasta: perutanje je, u stvari, još jedan tipični znak.
 • Zategnutost kože, naročito posle tuširanja i kupanja.
 • Svrab: u nekim slučajevima previše suva koža može da prouzrokuje manje ili više intenzivan svrab. Takođe mogu da se jave bol i peckanje.
 • Pojava pukotina: dehidracija uzrokuje skupljanje kože, a to izaziva nastanak pukotina koje ponekad mogu da budu duboke, pa čak mogu i da krvare.

Stepen težine suvoće je različit: kreće se od blage zategnutosti sa nelagodnošću prolaznog karaktera, pa sve do težih stanja, uz prisustvo iritacija i značajnijih simptoma. Kada je reč o veoma dehidriranoj i suvoj koži koristi se termin “kseroza”.

dima_sidelnikov/gettyimages.it

ŠTA UZROKUJE SUVU KOŽU?

Uzroci suve kože mogu da budu različiti. S obzirom na to da postoje osobe koje su sklone suvoj koži, postoje različite situacije koje mogu da izazovu ovaj problem ili da ga pogoršaju. U nastavku ćemo navesti glavne:

 • Starenje: sa godinama koža postaje tanja i proizvodi manje lipida koji su neophodni za zadržavanje tečnosti.
 • Specifični načini lečenja: postoje lekovi i načini lečenja (na primer tretmani koji se primenjuju kod lečenja raka ili dijaliza) koji mogu da doprinesu ovom stanju.
 • Temperatura i klima: kada je izuzetno hladno, kada klima nema mnogo vlage a ima mnogo vetra, koža može lakše da se isuši.
 • Posao koji iziskuje neprestani kontakt sa vodom: problem može da bude naglašeniji ukoliko je, zbog potreba posla, osoba u stalnom kontaktu sa vodom ili agresivnim preparatima.
 • Preterano tuširanje i kupanje vrućom vodom: previše dugo tuširanje i kupanje vrućom vodom, preterano trljanje kože i upotreba agresivnih kupki može da doprinese da se sa kože uklone ulja i masnoće, što doprinosi suvoći.
 • Nedostatak mineralnih soli ili vitamina: osobe koje imaju suvu kožu mogu da pate od nedostatka vitamina D i vitamina A, kako objašnjava American Academy of Dermatology Association, ali i gvožđa, cinka i niacina (vitamin B3).
 • Loša ishrana: uopšteno govoreći, nepravilna i neraznovrsna ishrana može da dovede do ove posledice (uzmimo na primer anoreksiju). Osim toga, mora da se osigura i odgovarajući unos vode u organizam.
 • Određene boleti: bolesti kao što su dijabetes, bolesti bubrega ili problemi sa štitnom žlezdom takođe mogu da utiču na zdravlje naše kože.
 • Pušenje: ova navika ima tendenciju da ubrza starenje kože, koja posledično postaje suvlja.

Pored ovih upravo navedenih uzroka, treba pomenuti i izvesne probleme koji izazivaju suvoću. Među njima su, na primer, atopijski dermatitis, psorijaza, ihtioza, perioralni dermatitis, i seboroični dermatitis: osobe koje pate od ovih bolesti, zapravo, često imaju suvu kožu.  Prijavite se na naš newsletter

  SUVA KOŽA: koje NAČIN LEČENJA primeniti?

  Poseta lekaru je veoma važna, naročito kada je koža crvena, svrbi, kada se javi velika površina koja se peruta ili su čak prisutne infekcije.

  Infekcije posebno mogu da se jave kao moguća posledica zapuštene suve kože: kada je izmenjena zaštitna barijera kože, koža je zapravo više izložena patogenim agensima. Druge manifestacije koje mogu da se jave su reakcije i alergije kože.

  Da bi se dijagnostifikovao problem, osim posmatranja kože, dermatolog obično pacijentu postavlja neka pitanja kako bi bolje razumeo moguće uzroke.

  Lečenje uglavnom ima tri cilja: umirivanje kože otklanjanem svraba, bola i eventualnih nelagodnosti, obezbeđivanje materija koje su joj potrebne i sprečavanje suvoće u budućnosti, pružanjem adekvatnih uputstava i sugestija pacijentu.

  Svako ima različite potrebe pa će iz tog razloga pristup biti personalizovan, prilagođen od slučaja do slučaja. Ukoliko postoji bolest koja utiče na suvoću, kao što je atopijski dermatitis ili psorijaza, da bi se lečila suvoća kože, potrebno je lečiti ove probleme. Specijalista će prepisati osobi najadekvatnije kreme i proizvode za hidrataciju i posavetovati je kako da na pravi način zaštiti kožu ukoliko osoba obavlja posao koji uzrokuje suvoću.

  AntonioGuillem/gettyimages.it

  Kako lečiti suvu kožu: osnovni načini lečenja i sprečavanja nastanka problema

  Budući da će lekar biti taj koji će odrediti najbolju vrstu lečenja koju treba primeniti, posebno kod najtežih slučajeva, postoje neka opšta uputstva koja mogu da pomognu u rešavanju i prevenciji problema suve kože. Hajde da ih pogledamo zajedno.

  Hidriranje

  Suvu kožu treba hidrirati odgovarajućom kremom i nekoliko puta na dan, ili, u svakom slučaju, u skladu sa uputstvima dobijenim od lekara. Svakako je potrebno koristiti preparat za hidrataciju odmah nakon kupanja ili tuširanja, posle pranja ruku i kad god se primeti da je koža suva. Kožu takođe treba zaštititi od sunca adekvatnim filterom, naročito da bi se sprečili rizici koji proizilaze od izlaganja suncu.

  Međutim, ukoliko se javi svrab, hladne obloge mogu da budu od pomoći ili dermatolog može da prepiše posebne kreme, poput onih na bazi kortizona.

  Skraćivanje vremena kupanja i tuširanja i upotreba blagih kupki

  Za lečenje suve kože je važno skraćivanje vremena kupanja i tuširanja, korišćenje mlake, umesto vruće vode (topla voda utiče na smanjenje vlažnosti kože) i upotreba blagih i hidrirajućih kupki, bez parfema, alergena i bez sapuna. Takođe, bilo bi bolje izbegavati sunđere i četke tokom kupanja.

  Prilikom sušenja je dobro tapkati kožu, a ne brisati je i naneti kremu dok je koža još blago vlažna: ovo doprinosi dodatnoj hidrataciji.

  Upotreba ovlaživača prostora i nošenje adekvatne odeće

  Održavanje odgovarajućeg nivoa vlažnosti u zatvorenom prostoru pomoću ovlaživača može da pomogne u smanjenju suvoće. I odeća takođe igra ključnu ulogu: neka odeća i materijali mogu da pospeše problem, kao na primer odeća koja je pripijena uz telo i vlakna kao što su vuna i poliester. Da bi se predupredile nelagodnosti, stručnjaci savetuju nošenje komotne odeće od pamuka, ali i upotrebu deterdženata bez parfema i izbegavanje omekšivača.

  Zaštita kože od hladnoće

  Tokom zime koža mora da bude zaštićena od hladnoće na adekvatan način. Važno je napomenuti da se rukavice nose prilikom obavljanja poslova u bašti ili kada se koriste agresivni preparati.

  Ukoliko ovi saveti nisu dovoljni za lečenje suve kože ili je situacija ozbiljnija, praćena značajnim perutanjem, svrabom, nelagodnostima i crvenilom, potrebno je konsultovati dermatologa.

  U nekim slučajevima, da bi se otkrio uzrok suve kože, neophodno je uraditi specijalističke preglede i dijagnostiku koja je na raspolaganju uz ugovaranje DDOR Dobroboljnog zdravstvenog osiguranja i pruža pristup širokom spektru dijagnostičkih usluga u svim sektorima, uključujući  dermatologiju, kardiologiju, oftalmogogiju, ginekologiju i ortopediju.

  A da li ste vi znali za uzroke i načine tretiranja suve kože?

   

   

  Izvor: https://blogunisalute.it/pelle-secca/

  Izvori:

  humanitas.it

  aad.org

  mayoclinic.org

  health.harvard.edu