Usko nepce: šta podrazumeva i kako se rešava ovaj problem?

Usko nepce je čest problem, posebno kod dece, a upravo tokom rasta je moguće rešiti ga na najjednostavniji način. Ukoliko se zanemari, ova situacija može da dovede do raznih posledica koje mogu negativno da utiču na zdravstveno stanje osobe: iz tog razloga je važno znati šta je usko nepce i koje su mogućnosti lečenja, kako u detinjstvu, tako i u odrasloj dobi.

Dakle, hajde da saznamo šta je usko nepce, koje tegobe može da izazove i kako se ovo stanje rešava.

 

ŠTA SE PODRAZUMEVA POD „USKIM NEPCEM“ I ŠTA DOVODI DO NJEGOVOG NASTANKA

Kada osoba ima usko nepce, ima smanjeni poprečni prečnik nepca u odnosu na fiziološke dimenzije, posebno u prednjem delu. Upravo zbog težnje da ima oštar oblik luka, nazivaju ga i „ogivalno nepce“.

Važno je da nepce ima odgovarajuću širinu jer omogućava zubima da imaju neophodan prostor za zdrav rast i omogućava pravilno funkcionisanje usne duplje. Međutim, kada je nepce manje od normalnog, mogu da se jave različiti problemi, kao što ćemo uskoro videti.

Uzroci ovog problema mogu da budu različiti i uključuju genetske faktore, loše navike, pa čak i traume. Prema mišljenju stručnjaka, presudnu ulogu igra položaj jezika: u normalnoj situaciji, kada ne govorimo i ne jedemo, jezik treba da bude u kontaktu sa nepcem i da miruje iza sekutića gornjeg luka. Ukoliko iz različitih razloga (na primer, ako dete teži da diše na usta umesto na nos) zauzme niži položaj, potisak koji vrši na zidove nepca se smanjuje, a samim tim i dovoljna kontrastna sila u vezi s mišićima lica koji imaju tendenciju pritiska ka unutra. Ovakva dinamika, dakle, ne ide u prilog razvoju nepca.

Lacheev/gettyimages.it

Značajnu uogu imaju i:

 • navika sisanja palca;
 • korišćenje cucle nakon preporučenog uzrasta;
 • prisustvo atipičnog gutanja, odnosno promene u činu gutanja.

USKO NEPCE: KAKVE POSLEDICE MOŽE DA PROUZROKUJE?

Među glavnim posledicama koje usko nepce može da izazove su:

 • Zbijenost zuba: ovo stanje onemogućava zubima da imaju odgovarajući prostor, tako da imaju tendenciju da rastu previše blizu ili da se krive.
 • Malokluzija, stanje u kome se lukovi ne poklapaju skladno (treba podsetiti da, prema mišljenju nekih stručnjaka, moguće je da postoji korelacija između malokluzije i držanja tela.
 • Poteškoće sa žvakanjem i gutanjem.
 • Problemi sa disanjem, zbog smanjenog prolaza vazduha kroz nosne šupljine – pošto se nosne šupljine oslanjaju na nepce – ali i zbog foneze.
 • Apneja u snu i hrkanje.  Prijavite se na naš newsletter


  NAČINI ZA LEČENJE USKOG NEPCA KOD DECE I ODRASLIH

  Rana dijagnoza je ključna u ovom slučaju. Optimalno vreme za lečenje uskog nepca je, naime, tokom rasta, dok je kod odraslih, iako je moguće intervenisati, pristup komplikovaniji i invazivniji. Hajde da vidimo kako treba postupiti u obe situacije.

  Palatalni ekspander kod dece

  Važno je delovati što pre jer kod dece nepčani šav još nije okoštao i to omogućava da se problem lakše reši. Jedan od izbora lečenja je palatalni ekspander, fiksni aparat za decu koji se postavlja na nepce pričvršćivanjem za zadnje zube. Sila koju ovaj uređaj vrši ima funkciju pomeranja nepca ka spolja, postepeno ga šireći. Kako se dve polovine maksile udalje, formira se novo koštano tkivo koje ispunjava prostor između ove dve polovine: pomoću ovog mehanizma dolazi do proširenja nepca kod deteta.

  Uređaj – koji nije vidljiv spolja jer se, u stvari, nalazi na nepcu – ima metalnu strukturu u sredini sa zavrtnjem u središnjem delu, koji povremeno mora da se okreće da bi se omogućilo širenje. Ekspander se izrađuje za svakog pacijenta po meri, a roditelji treba svakodnevno da okreću zavrtanj posebnim ključićem, pažljivo prateći uputstva ortodonta, koji će periodičnim kontrolama morati da proverava proširenje nepca.

  Što se tiče trajanja lečenja, njega određuje specijalista. Obično uređaj treba da se nosi u proseku od 6 do 12 meseci, ali tačan period varira od slučaja do slučaja.

  FangXiaNuo/gettyimages.it

  Može li palatalni ekspander da stvori neugodnost?

  Uređaj se, uopšteno govoreći, dobro podnosi, iako je u početku uobičajeno da se oseća mala nelagodnost, kao što su poteškoće pri gutanju, žvakanju određene hrane (zbog toga se preporučuje da se u prvim danima prednost da mekoj hrani) ili da se pravilno artikulišu određene reči. Međutim, obično se osoba brzo navikne na palatalni ekspander i ovi problemi prolaze.

  Kukice palatalnog ekspandera takođe mogu da izazovu afte u ustima i iritaciju na obrazima: u ovom slučaju je korisno naneti preko kukice malo ortodontskog voska kako bi se izbegao problem. Jasno je da je neophodno obratiti naročitu pažnju na pranje zuba i samog uređaja (oralna higijena ortodontskim aparatima je još važnija), odnosno pokušati ukloniti sve ostatke hrane koji bi mogli da se zaglave između nepca i ekspandera. U svakom slučaju, ortodont će dati ciljane savete u tom smislu.

  Usko nepce kod odraslih

  Moguće je intervenisati i kod odrasle osobe sa uskim nepcem, ali je, kako što je već rečeno, lečenje komplikovanije upravo zbog toga što je u ovom uzrastu već dovršeno sazrevanje skeleta. Ako je kod deteta palatalni ekspander u stanju da reši problem, u slučaju odrasle osobe to nije moguće. Uopšteno uzevši, preporučeni pristup je stoga kombinacija ortodontskog tretmana, dakle ekspandera, sa hirurškim proširenjem nepca.

  Pošto je reč o invazivnijem pristupu, obično je indikovan u situacijama kada usko nepce uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme pacijentu. U svakom slučaju, specijalista će uvek predložiti najbolji način za rešavanje problema, od slučaja do slučaja.

  S obzirom na važnost rane intervencije u slučaju uskog nepca, ključno je da dete bude podvrgnuto stomatološkom pregledu, možda po savetu pedijatra u kom uzrastu je najpogodnije obaviti prvi kontrolni pregled: na ovaj način je moguće utvrditi prisustvo eventualnih problema i reagovati na vreme.

  U isto vreme, i kod odraslih ljudi, dobro je zakazivati redovne kontrolne preglede u vezi sa usnom dupljom. Zahvaljujući polisama DDOR dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja sa dopunskim osiguranjem pregleda kod stomatologa, za sebe ili za članove porodice, sve je jednostavnije: godišnji kontrolni pregled i redovna oralna higijena su besplatni i troškovi hirurških ortodontskih intervencija su pokriveni do ugovorenog limita.

   

  Izvor: https://blogunisalute.it/palato-stretto/