Uspavljivanje ispred tv prijemnika: kakvi su negativni efekti ove navike?

Gledanje televizije pre odlaska na spavanje je navika mnogih ljudi. Bilo da je reč o praćenju omiljenih TV emisija ili serija, televizija je često naš pratilac tokom večeri kako bismo napravili otklon od svakodnevnih problema ili kako bismo se opustili i utonuli u san, ponekad sve do trenutka sklapanja očiju, a u nekim slučajevima čak i nakon toga. U stvari, može da se desi da osoba zaspi ispred televizora, možda nehotice, ili zato što ima potrebu da ga drži uključenim kako bi lakše zaspala. Međutim, ova navika, bez obzira da li je namerna ili nehotična, može da utiče na zdravlje: saznaćemo nešto više o tome u ovom članku.

 

USPAVLJIVANJE PRED TV-OM: ZAŠTO TO MOŽE DA UTIČE NA NAŠE BLAGOSTANJE?

Za pravilnu higijenu sna, stručnjaci savetuju da se ne koriste uređaji kao što su pametni telefoni, tableti i računari neposredno pre odlaska u krevet i da se izbegava spavanje sa uključenim televizorom. Glavni razlog leži u svetlosti koju emituju ovi ekrani: ekran televizora, u stvari, koji se sastoji od velike količine plave svetlosti, utiče na cirkadijalni ritam čime se zbunjuje unutrašnji biološki sat. Još jedan faktor koji su stručnjaci istakli jeste da spavanje ispred uključenog televizora podvrgava mozak kontinuiranim nadražajima, štaviše, nedavna studija povezuje ovo ponašanje sa većim rizikom od gojaznosti. Hajde da bolje istražimo moguće negativne efekte ove navike.

SPAVANJE PRED TELEVIZOROM, POSLEDICE PO ZDRAVLJE

Dugoročno gledano, kratak i loš san može da ima ozbiljne posledice po zdravlje. Svest o tome kako svakodnevne navike utiču na ovaj segment života je prvi korak ka poboljšanju kvaliteta odmora: to je razlog zašto uspavljivanje ispred televizora može da utiče na naše blagostanje.

tommaso79/gettyimages.it

Utiče na melatonin, hormon koji reguliše san

Svetlost koju emituju ekrani televizora može da utiče na cirkadijalni ritam jer blokira proizvodnju melatonina, hormona koji reguliše ritam spavanja i buđenja. U normalnim uslovima, mozak proizvodi više melatonina kada dnevno svetlo nestaje, podstičući na taj način san. Međutim, ukoliko je osoba izložena veštačkoj svetlosti u pogrešno vreme, kada organizam treba da se odmori, oslobađanje melatonina je inhibirano: zbog toga je osobi teže da se uspava i da održi san.  Prijavite se na naš newsletter


  Sve veća upotreba elektronskih uređaja s ekranom povećava izloženost plavoj svetlosti, posebno posle zalaska sunca. kao što može da se pročita u Harvard Health Publishing-u, plava svetlost noću može da snažnije potisne proizvodnju melatonina u odnosu na druge vrste svetlosti.

  Stimulišite um u vreme kada bi isti trebalo da se opusti

  Kao što je već napomenuto, uspavljivanje ispred televizora dovodi do toga da mozak bude stalno stimulisan u vreme kada treba da se opusti i odmori. Prema mišljenju stručnjaka, zapravo, elementi poput bljeskova svetlosti, zvukova i glasova mogu da učine san nemirnim ili da dovedu do toga da se osoba naglo probudi.

  Uspavljivanje ispred televizora navodno povećava rizik od nastanka gojaznosti

  Takođe se čini da spavanje sa uključenim televizorom može da utiče na nastanak gojaznosti. Ovo je otkrio tim istraživača sa Nacionalnog instituta za zdravstvene nauke o životnoj sredini (National Institute of Environmental Health Sciences), koji pripada Nacionalnom institutu za zdravlje (National Institute of Health), agenciji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Sjedinjenih Američkih Država. Studija koja je objavljena 2019. godine je analizirala podatke više od 43.000 žena starosne dobi između 35 i 74 godine, i pokazala je povezanost između spavanja sa izloženošću veštačkoj svetlosti, kao što je ona koju emituje ekran televizora, i većeg rizika od dobijanja na telesnoj  masi, čak i ako se količina i kvalitet sna ne smanjuju (podsećamo, stoga, da je gojaznost jedna od mogućih posledica nedovoljne količine sna).

  KAKO IZBEĆI USPAVLJIVANJE ISPRED TELEVIZORA I POBOLJŠATI KVALITET SNA

  Kvalitetan odmor je ključan za naše blagostanje. Kratak ili nekvalitetan san ne samo da dovodi do osećaja umora nakon buđenja i do proživljavanja dana sa manje lucidnosti i više razdražljivosti, već može da utiče na organizam na različitim nivoima. Ako ovo stanje postane hronično, u stvari, dugoročno može da poveća mogućnost nastanka kardiovaskularnih problema, uključujući arterijsku hipertenziju, srčani udar i moždani udar, ali i rizik obolevanja od dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma, na primer.

  Iz tog razloga je veoma važno izbegavati navike koje mogu da pogoršaju kvalitet odmora i uvesti zdravije večernje rutine. To znači da treba pribeći nizu dobrih praksi koje pomažu da se osoba opusti i da spavaća soba bude adekvatnije mesto za odmor i opuštanje. Stručnjaci posebno predlažu sledeće:

  • smanjite svetlosne nadražaje;
  • pobrinite se da ambijent ima odgovarajuću temperaturu, ukoliko je moguće, preporučljivija je nešto niža temperatura u odnosu na previše toplu prostoriju;
  • smanjite zagađenje bukom;
  • čitajte knjigu kako biste se uspavali.

  Da biste lakše zaspali, možete da najmanje pola sata pre spavanja posvetite mirnim aktivnostima kao što su čitanje ili slušanje opuštajuće muzike, izbegavajući korišćenje tableta i pametnih telefona tokom tog vremena. Kao što smo već videli u članku posvećenom savetima za dobar san, preporučljivo je da ne koristite elektronske uređaje, uključujući televizor, u prostoriji u kojoj spavate i, uopšteno govoreći, pre spavanja. Osim toga, postoje dodatne mere predostrožnosti koje je dobro primenjivati da bismo se bolje odmorili. To uključuje, na primer, pravljenje rasporeda, odnosno pravljenje plana redovnih aktivnosti, izbegavanje bavljenja sportom uveče i večeru koja se neće konzumirati prekasno.

  ediebloom/gettyimages.it

  Šta kada nam televizija pomaže da zaspimo

  Međutim, kao što smo rekli, postoje ljudi koji drže televizor uključenim dok spavaju jer im pomaže u tom procesu. Ova navika može da nastane zbog činjenice da osba čuje poznate zvukove ili konstantnu pozadinsku buku koju stvara televizor, što bi moglo da pomogne pri opuštanju. Ukoliko s vremena na vreme morate da spavate sa uključenim televizorom, po mišljenju stručnjaka, dobro je setiti se da treba podesiti tajmer za automatsko isključivanje, kako ne bi radio celu noć, i izbegavati akcione filmove ili druge programe koji mogu da ometaju uspavljivanje i san.

  U svakom slučaju, ukoliko osoba ima poteškoća sa uspavljivanjem ili, uopšteno govoreći, spavanjem, pati od nesanice ili je u potrazi za ciljanim  savetima o tome kako promeniti svoje večernje navike, dobro je da o ovoj temi razgovara sa svojim lekarom, jer će on sigurno moći da ukaže na najpogodnija rešenja za suočavanje s ovim problemom.

   

  Spoznaja koji je najbolji način za opuštanje i odmaranje je, u stvari, važan korak sa preventivne tačke gledišta, kao i briga o zdravlju kroz redovne preglede i kontrole. Iz tog razloga DDOR Dobrovoljno zdravstveno osiguranje nudi pre svega Bronzani paket preventivnih pregleda (Sistematski pregled, pregledi lekara opšte prakse i lekara specijalista) kao i Individualne pakete personalizovane prema želji i potrebama korisnika i omogućavaju pristup pregledima i zdravstvenim uslugama partnerskih ustanova.

   

  Izvor: https://blogunisalute.it/addormentarsi-davanti-alla-tv/

  Izvori:

  materdomini.it

  health.harvard.edu

  healthline.com

  sleepfoundation.org

  nih.gov

  fondazioneveronesi.it