Zašto ovulacija može da bude bolna i kada treba da se zabrinemo?

Ovulacija je jedna od faza ženskog menstrualnog ciklusa, koja se javlja sredinom ciklusa, u proseku oko 14. dana. Sama ovulacija traje vrlo kratko, obično samo nekoliko sati, ali simptomi koji je prate, ako su prisutni, mogu da se ispolje već nekoliko dana ranije. Ponekad, međutim, kod nekih žena ovaj trenutak prati i manje ili više intenzivan osećaj bola. U narednim paragrafima ćemo saznati zašto se to dešava i kada bol tokom ovulacije treba da bude alarm za uzbunu koji ne treba potceniti.

ŠTA JE OVULACIJA

Ovulacija je prirodni događaj koji se javlja mesečno kod svake žene u reproduktivnom dobu i u odsustvu komplikacija, kao što su sindrom policističnih jajnika ili endometrioza. Uopšteno govoreći, ovulacija se javlja oko sredine ciklusa, koji u proseku traje 28 dana – ali trajanje varira od žene do žene, kao i tačan trenutak kada se jajna ćelija oslobađa, a to može da se desi od 11. do 21. dana.

Tokom prvog dela menstrualnog ciklusa, folikulostimulišući hormon (FSH) stimuliše rast folikula jajnika koji sadrži jajnu ćeliju u razvoju i proizvodi estrogen. Oko sredine menstrualnog ciklusa, upravo u fazi ovulacije, luteinizirajući hormon (LH) izaziva pucanje zrelog folikula i oslobađanje jajne ćelije, spremne da se eventualno oplodi spermom. Tokom ovulacije, materica takođe proizvodi sluz grlića materice koja pomaže spermi da stigne do jajne ćelije u jajovodu, a bazalna telesna temperatura može blago da poraste. Ako do oplodnje ne dođe, nivo estrogena i progesterona u ženskom telu se smanjuje, uzrokujući da se endometrijum – sluznica koja oblaže matericu – razgradi i eliminiše iz tela kroz menstrualni tok.

NORMALNI SIMPTOMI OVULACIJE

Ovulacija obično sa sobom nosi pojačano lučenje plodne sluzi grlića materice, veoma vodenaste i po konzistenciji slične belancetu. Još jedan tipični signal ovulacije je blago povećanje telesne temperature koje može da se izmeri zahvaljujući bazalnom termometru koji je, pošto sa dobrom preciznošću ukazuje na ovulacioni trenutak, veoma korisno sredstvo za one koji pokušavaju da imaju dete. Nakon oslobađanja jajne ćelije, temperatura će ponovo porasti, a zatim se sniziti sa približavanjem perioda krvarenja.

Osim toga, neke žene takođe mogu da iskuse osećaj oticanja stomaka ili osetljivosti grudi. Kod drugih žena, pak, ovulacija takođe može da izazove blage grčeve u stomaku i jajnicima, ali ovi simptomi obično nestaju u roku od nekoliko sati ili najviše nekoliko dana.

Međutim, šta se dešava kada je ovulacija veoma bolna i zašto to može da se desi?

Elena Katkova/gettyimages.it

BOLNA OVULACIJA: ZAŠTO DO NJE DOLAZI I KADA TREBA DA SE ZABRINEMO

Prilično je uobičajeno da se oseti blagi bol ili nelagodnost u fazi ovulacije, ali neke žene osećaju uporniji bol, za koji se veruje da – iako još uvek nema nedvosmislenih i definitivnih medicinskih dokaza – može da bude posledica iritacije nerava u karličnoj šupljini ili pucanja samog folikula jajne ćelije tokom ovulacije.

Pucanje može da se ispolji kroz nelagodnost u donjem delu stomaka na samo jednoj strani, u zavisnosti od toga koji jajnik je oslobodio jajnu ćeliju. Ovaj bol je poznat kao mittelschmerz (mitelšmerc) – nemački izraz koji znači “bol u sredini” – i obično je blag do umeren, ali u nekim slučajevima može da bude uporniji i može da traje od nekoliko sati do nekoliko dana.  Prijavite se na naš newsletter

  Nikada ne treba potcenjivati akutne simptome patnje tokom ovulacije, jer mogu da signaliziraju prisustvo ozbiljnijih patologija. U stvari, bol u ovulaciji može da se pogorša drugim faktorima, kao što je endometrioza ili prisustvo cista na jajnicima, koje su često uzrokovane sindromom policističnih jajnika. Hajde da vidimo šta konkretno ova dva stanja podrazumevaju u odnosu na ovu fazu menstrualnog ciklusa.

  Bolna ovulacija i endometrioza

  Endometrioza je bolest u kojoj tkivo nalik endometrijumu, koje normalno oblaže unutrašnjost materice, raste van nje – na primer u jajnicima ili jajovodima (Falopijevim tubama). Ovo tkivo reaguje na iste hormone koji regulišu menstrualni ciklus i stoga može da krvari.

  Kod nekih žena sa endometriozom, ovulacija izaziva intenzivan bol zbog iritacije endometriotskog tkiva. Ovulatorni proces takođe dovodi do povećane sinteze prostaglandina, hemijskih supstanci koje proizvodi organizam, a odgovorne su za kontrakcije materice i bolove u karlici – to je, u stvari, jedan od hormona koje organizam oslobađa tokom porođaja.

  AleksandarGeorgiev/gettyimages.it

  Bolna ovulacija i policistični jajnici

  Sindrom policističnih jajnika je endokrino stanje koje pogađa žene u reproduktivnom dobu. Javlja se kada su nivoi ženskih reproduktivnih hormona kao što su estrogen i progesterone abnormalni, što može da dovede do problema sa neplodnošću, akni, hirzutizma — rasta dlaka na licu, grudima i stomaku — i gojaznosti.

  Policistični jajnik karakteriše prisustvo cista na jajnicima, odnosno malih vrećica ispunjenih tečnošću. Ove ciste su, zapravo, folikuli jajnih ćelija koji nisu uspeli da oslobode zrelu jajnu ćeliju i zbog toga su se nakupili na jajniku.

  Ovo stanje može da dovede do bolne ovulacije jer nakupljanje neotpuštenih folikula vrši veći pritisak na jajnik, uzrokujući bol tokom tog procesa. Osim toga, neregulisani nivoi hormona povezani sa ovim sindromom takođe mogu da povećaju rizik od upale i bola u karlici.

  BOLNA OVULACIJA: ŠTA TREBA PREDUZETI I NA KOJI NAČIN ŽENE MOGU DA SE OSEĆAJU BOLJE?

  Uopšteno govoreći, blagi osećaj nelagodnosti tokom ovulacije ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost i ne zahteva nikakvo lečenje. Međutim, postoje neke situacije u kojima je preporučljiva konsultacija sa svojim lekarom.

  Ukoliko je bol toliko jak da ometa svakodnevne aktivnosti ili ako traje duže od nekoliko dana, možda će biti neophodno podvrgnuti se ginekološkom pregledu kako bi se isključili drugi uzroci bolova u karlici. Osim toga, ukoliko se osete i drugi simptomi, kao što su groznica, mučnina ili povraćanje, veoma je važno obratiti se lekaru bez odlaganja.

  Jokic/gettyimages.it

  Metode za ublažavanje bolne ovulacije

  Postoje neke metode koje mogu da pomognu u smanjenju bolova koji potiču od ovulacije. Korišćenje toplote u predelu stomaka je dobar način da se ublaži nelagodnost, na primer, stavljanjem termofora sa toplom vodom na zahvaćeno područje. Pored toga, preporučljivo je i odmarati se i smanjiti fizičku aktivnost. Po preporuci lekara je takođe moguće i uzimanje klasičnih analgetika koji mogu da se nabave u apotekama bez recepta, kao što su ibuprofen ili paracetamol.

  Praćenje stanja sopstvenog zdravlja je važno kako bi se sprečio razvoj ozbiljnih bolesti i kako bi se pomoglo u pronalaženju porekla ponavljajućih bolova, kao što je bolna ovulacija. Postoji nekoliko načina da se to uradi, uključujući i redovne kontrolne preglede, kao i preventivne skrining metode. Dobra ideja bi takođe mogla da bude i sklapanje polise DDOR Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koja je posvećena zdravlju koja omogućava ženama da se brinu o svom zdravlju na jednostavan i pristupačan način.

  Izvori:
  webmd.com
  healthline.com
  medicalnewstoday.com
  whattoexpect.com

  Izvor: https://blogunisalute.it/ovulazione-dolorosa/

  1. april 2023, autor članka Martina Melgaci (Martina Melgazzi)