Zdravlje mozga: evo namirnica koje pomažu našem pamćenju

Kognitivna disfunkcija, koja uključuje različite bolesti od demencije do Alchajmerove bolesti, raste sa godinama, zbog čega smo skloni da je povezujemo sa starošću. Međutim, zdravlje našeg mozga mora da se čuva od malih nogu, kada stres, nedostatak fizičke aktivnosti i nezdrava ishrana mogu da ugroze sposobnost pamćenja, koncentracije i druge važne kognitivne funkcije. Nekoliko studija se fokusiralo upravo na “hranu za pamćenje”, napominjući kako je ishrana jedan od faktora rizika u vezi sa zdravljem mozga koji može da se promeni. Hajde da zajedno vidimo koja hrana pomaže pamćenju.

LEČENJE HRANOM: U KOM SMISLU?

Sada je naučno dokazano da hrana može da doprinese našem zdravlju, štiteći nas od brojnih bolesti. I u vezi sa ishranom protiv raka, Airc, italijansko udruženje za istraživanje raka, potvrdilo je da su tri od deset tumora uzrokovani lošom ishranom. A kada je reč o zdravlju mozga? Ovaj organ takođe treba čuvati i trenirati, upravo da bi se zaštitio od kognitivnog poremećaja koji je deo starenja.

Dobro pamćenje je prvi pokazatelj zdravog mozga, ali stres, izazvan tzv. “sagorevanjem – burnout-om” i frenetičnim tempom savremenog života, često predstavlja pretnju, zbog čega se osećamo konstantno umorno i zaboravno.

Iz tog razloga potrebno je ne samo dovoljno spavati i baviti se sportom kako bismo se izborili sa stresom i ostali u formi, već i paziti na ono što jedemo. U stvari, hrana, čak i u ovom slučaju, može da pomogne kroz neke namirnice koje doprinose boljem pamćenju, a sadrže pregršt dragocenih hranljivih materija i deo su mediteranske ishrane koja je korisna za zdravlje celog organizma.

Supstance koje pomažu moždanim funkcijama

Hrana koja pozitivno utiče na pamćenje je ona koja sadrži hranljive materije neophodne za pravilno funkcionisanje mozga: vitamine, masne kiseline, enzime i druge korisne supstance. Među glavnima su:

 • Vitamini – među vitaminima korisnim za pamćenje su vitamini B kompleksa, vitamin K, koji podstiču nervni sistem i vitamin E, koji suzbija oksidativni stres i slobodne radikale.
 • Omega 3 i omega 6 masne kiseline – to su dragocene masne kiseline koje imaju neuroprotektivno dejstvo, takođe su veoma važne za kognitivni razvoj dece, pa su korisne u borbi protiv anksioznosti, depresije, Alchajmerove bolesti i drugih kognitivnih poremećaja. Korisno je zapamtiti da je za zdravlje našeg organizma potreban balans između Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina, u omeru od približno 3:1, što im omogućava da imaju zaštitno dejstvo protiv razvoja brojnih poremećaja.
 • Flavonoidi i polifenoli – to su korisne supstance sa jakom antioksidativnom moći, koja im omogućava da se bore protiv slobodnih radikala, štiteći nas od neurodegenerativnih bolesti.
 • Holin – je nutrijent sličan vitaminima koji čuva zdravlje kognitivnog sistema i održava ćelije netaknutim, sa pozitivnim efektima i na mnemotehničke sposobnosti.
 • Kofein – ova supstanca ima zaštitno dejstvo protiv nastanka demencije, kao što je pokazala nedavna studija koju je finansirao Nacionalni institut za neurološke poremećaje i moždani udar (National Institutes of Neurological Disorder and Stroke).

Pozivajući se na neke studije na ovu temu, otkrićemo gde je moguće pronaći ove supstance sa korisnim svojstvima za mozak i koja to hrana pozitivno utiče na naše pamćenje.

DjelicS/gettyimages.it

HRANA ZA DOBRO PAMĆENJE: POBEDU ODNOSI TZV. MEDITERANSKI MODEL

Namirnice koje pomažu pamćenju i bore se protiv kognitivnih poremećaja su u velikoj meri sadržane i u takozvanoj “pametnoj (smartfood)“ ishrani, koja štiti organizam od kardiovaskularnih bolesti, čime je stekla reputaciju „eliksira dugog života“. To su uglavnom namirnice biljnog porekla, ali ne manjka ni jaja i ribe. Konkretno, sledeće namirnice su podrška dobrom pamćenju:

 • Voće i povrće – Obilan i redovan unos voća i povrća štiti od kognitivne disfunkcije povezane sa starenjem. Konkretno, francusko istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Nutrition naglasilo je kako je veći unos voća i povrća bogatog vitaminima (konkretno, vitaminima C i E) povezan sa boljom verbalnom memorijom. Od voća i povrća preporučuju se krstašice ili kupusnjače (između ostalih kupus i brokoli), bogate folnom kiselinom koja doprinosi dobrom pamćenju, zajedno sa paradajzom, spanaćem i borovnicama, koji se smatraju panaceom (lekom protiv svih bolesti, čudotvornim lekom, prim. prev.) protiv starenja ćelija.
 • Zeleni čaj – Časopis American Journal of Nutrition je takođe objavio japansku studiju koja je ispitivala povezanost između konzumiranja zelenog čaja i kognitivnih funkcija kod ljudi. Rezultat testiranja, sprovedenog na više od 1000 ljudi starijih od 70 godina, istakao je pozitivno dejstvo ovog napitka. Reč je o koncentratu korisnih supstanci, uključujući polifenole i vitamine, sa antioksidativnom moći.
 • Semenke, posebno semenke lana, suncokreta i bundeve – su namirnice za dobro pamćenje jer su bogate Omega 3 i Omega 6 masnim kiselinama, pa mogu da se konzumiraju dodavanjem u jogurt ili kao završni detalj mnogim jelima, ali i putem svojih derivata kao što je brašno od lanenog semena. Takođe sadrže minerale kao što su cink, selen i magnezijum, sa antioksidativnim delovanjem.
 • Orašasti plodovi i kikiriki – koštunjavo voće se takođe spada među namirnice koje potpomažu dobro pamćenje. Konkretno, orasi i kikiriki su vredan izvor vitamina i minerala. Orasi takođe regulišu prisustvo serotonina u mozgu, supstance koja je odgovorna za prenos nervnih impulsa.
 • Kurkuma – to je takozvana “superhrana” koja sadrži “pametne – smart” supstance i molekule sposobne da komuniciraju sa DNK kako bi se suprotstavili starenju. Konkretno, čini se da kurkumin, aktivni princip kurkume, deluje efikasno protiv demencije i Alchajmerove bolesti, pomažući da se održi dobro pamćenje.
 • Riba, posebno plava riba, jer sadrži nižu koncentraciju žive – Možemo naizmenično da konzumiramo skušu, inćune, pastrmku, sardine, ćilibar, u zavisnosti od sezonskih uslova.
 • Tamna čokoladajedna je od najboljih namirnica za dobro pamćenje jer sadrži veliku količinu flavonoida, koji pomažu u jačanju kognitivnih sposobnosti.
 • Jajaodličan su izvor holina, supstance korisne za pamćenje i za prevenciju Alchajmerove bolesti. Međutim, reč je o proteinskoj hrani koja sadrži holesterol, pa bi bilo dobro da se ne preteruje sa nedeljnim količinama, posebno ukoliko osoba pati od metaboličkog sindroma.
 • Kafa – zbog pozitivnih efekata kofeina na mozak, ispijanje kafe, u odsustvu određenih patologija ili na osnovu uputstava lekara, može da pomogne u održavanju zdravog nervnog sistema, poboljšavajući pamćenje.

Ove namirnice za dobro pamćenje sadrže supstance korisne za odlaganje kognitivnog starenja, međutim, kao doprinos dugovečnosti i zdravom životu ne treba zanemariti ni fizičku aktivnost i odgovarajuću pažnju kada je reč o prevenciji, na primer, treba se informisati o najvažnijim godišnjim pregledima/skrininzima, ili proceniti da li je nama ili našim najmilijima potrebno rešenje u vidu specifičnog zdravstvenog osiguranja. Od stomatološke preko kardiovaskularne prevencije, do specifičnih pokrića za žene, muškarce i decu, važno je znati, da možete  ugovoriti polise DDOR Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koje obuhvataju i sistematski pregled u koji je moguće uključiti različite preglede koji su vam potrebni kako biste čuvali svoje fizičko, ali i mentalno zdravlje.  Prijavite se na naš newsletter


   

   

   

  Izvori:

  ajcn.nutrition.org
  ninds.nih.gov
  nutrition-neuroscience.co.uk

   

  Autorka članka: Elena Rico Nervo (Elena Rizzo Nervo), 21. avgust 2023.

   

  Izvor: https://blogunisalute.it/alimenti-per-la-memoria-quali-sono/