Inovacije u središtu pažnje – naredni dani u znaku Italijansko-srpskog foruma Inovacija

​Značajan i važan događaj koji okuplja relevantne stručnjake u oblasti inovacija, pod nazivom „Italy-Serbia Innovation Forum – Matchmaking for the Innovation“ obeležiće 5. i 6. decembar u Narodnoj banci i Privrednoj komori Srbije.

Povodom posete guvernera regije Lombardija Atilia Fontane, održan je skup u Ambasadi Republike Italije, na kom se predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja Frančesko Maši osvrnuo na aktivnosti DDOR-a i matične Unipol grupe kao i inovacijama kojima su ove dve kompanije posvećene.

Zahvalivši se na gostoprimstvu Nj. E. Luki Goriju i istakavši značaj posete guvernera regije Lombardija, gospodina Fontane Republici Srbiji kao i događaju koji će se odvijati u narednim danima, gospodin Maši je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da predstavi Unipol grupu i DDOR na ovakvom skupu i istakao da je ova poseta je još jedna potvrda izuzetne podrške koju Republika Italija pruža kako lokalnoj zajednici tako i razvoju kompanija na tržištu i rekao:

„Čast mi je što predstavljam značajne institucije, kao što su CCIS i Confindustria, ako i Unipol grupu koja lokalno posluje kroz DDOR osiguranje na čijem sam čelu i koja je naročito prisutna u Vojvodini delu države koji je istorijski posvećen poljoprivredi, industriji koja je najviše pogođena atmosferskim pojavama i katastrofalnom uticaju klimatskih promena. Ovo su i bili osnovni elementi za Unipol i DDOR jer predstavljaju rizike za ljude, za kompanije i čitavu zajednicu i mi činimo zaista mnogo kako bismo dali svoj doprinos. Sa jedne strane, stvaramo partnerstva između javnog i privatnog sektora, dok sa druge nastojimo da upotrebimo napredne tehnologije. U Srbiji, partneri smo sa Institutom BioSens, liderom u razvoju AgTech rešenja i u toku Novosadskog poljoprivrednog sajma imali smo priliku da budemo domaćini kolegama i predstavimo rešenja kompanije Leithà, fabrike tehničko-tehnoloških rešenja naše Grupe koji koriste veliku količinu podataka da u partnerstvu javnog i privatnog sektora ponude rešenja za pomenute rizike uzrokovane klimatskim promenama . U Italiji, delujemo kroz nekoliko inicijativa koje su ko-finansirane i od strane Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (PNRR) i naveo bih nekoliko: partnerstvo između Unipol Grupe i Univerziteta u Bolonji rezultiralo je sa dva vodeća istraživačka i inovativna poduhvata smeštena u novom Bolonjskom tehnopolu: Unipol i Univerzitet su zapravo partneri u Nacionalnom centru za kvantno i računarstvo visokih performansi i i velike podatke (National Centre for HPC, Big Data and Quantum Computing). Druga je Nacionalni centar za održivu mobilnost, gde je Unipol jedan od osnivača kompanije kojom upravlja Politehnički fakultet iz Milana i čija je uloga istraživanje i tranzicija ka održivoj mobilnosti za dobrobit čitavog društva. Na kraju, velika mi je čast što će direktor za Inovacije grupe Unipol biti prisutan na Forumu inovacija i što će biti u prilici, da u kontekstu ovog događaja, na bazi dosadašnjeg iskustva, da ilustruje mogućnosti za dalju saradnju između Italije i Srbije.“

Događaj organizuje Ambasada Italije u partnerstvu s Agencijom ICE, Regijom Lombardija, Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ministarstvom za informisanje i telekomunikacije Republike Srbije, Privrednom komorom Srbije, We Make Future i Impact Hub Belgrade.

Događaj je posvećen jačanju saradnje u sektoru inovacija između Italije i Srbije. Program će 5. i 6. decembra obuhvatiti panele, prezentacije i B2B sesije koje povezuju ključne aktere iz italijanskog i srpskog inovacionog ekosistema.

Predstavnike mnogih kompanija sa srpskog i italijanskog tržišta očekuju dva inspirativna dana na Forumu, a kako je važnost inovacija je u srži osnovnih procesa DDOR osiguranja i Unipol grupe, koristeći agilne metodologije, razvijaju se napredne aplikacije koje efikasno koriste obilje podataka, svoje utiske na jednom od panela podeliće i Renzo Đovani Avesani, direktor za inovacije u Unipol grupi i izvršni direktor kompanije Leithà koja u Grupaciji igra važnu ulogu u razvoju inovativnih tehnoloških rešenja, aplikacija i komponenti sa intenzivnom upotrebom podataka, koristeći iskustvo stečeno u istraživačkim studijama u pogledu, između ostalog, i agritech rešenja.