KOJA SU KORISNA SVOJSTVA CRNOG LUKA?

Crni luk je hrana sa drevnom istorijom: poreklom je iz Azije, a u Italiji se gaji još od srednjeg veka i cenjen je i zbog svog ukusa i zbog svojih hranljivih i lekovitih svojstava, poznatih i našim precima. Kao što ćemo videti, ovo povrće ima antiinflamatorna (protivupalna) i dezinfekciona svojstva i efikasno deluje kod rešavanja različitih problema u našem organizmu.

Brojne su sorte crnog luka: pored čuvenog crnog luka čija je ljuska bele boje, tu su i crveni – poput Tropeje – i Bjondo, zlatno-žute boje, a samo u Italiji postoji više od 20 različitih vrsta, od kojih su mnoge zaštićene Slow Food oznakom, kao što su luk Čertaldo, Kavaso i Đaratana.

Danas ćemo govoriti o korisnim svojstvima crnog luka, da bismo otkrili za koje bolesti je dobar saveznik i kako ga učiniti lakšim za varenje.

NUTRITIVNE OSOBINE CRNOG LUKA

Crni luk (naučno ime (latinski naziv) Allium Cepa) pripada istoj porodici kojoj pripadaju i beli luk, vlašac i praziluk, namirnice koje su u stvari slične i po obliku i po ukusu.

Ludmila Lozovaya/gettyimages.it

Kao što je napomenuto, crni luk ima vrlo malo kalorija, jer se uglavnom sastoji od vode i ima značajna pozitivna svojstva jer sadrži:

 • vodu
 • enzime
 • proteine
 • ugljene hidrate
 • rastvorljive šećere
 • masti, u vrlo maloj meri
 • natrijum, sumpor, kalijum, magnezijum, kalijum, kalcijum, mangan, fosfor, hrom
 • vitamine A, B1, B2, B3, C, E
 • visok procenat flavonoida
 • glukokinin, biljni hormon.

KORISNA SVOJSTVA CRNOG LUKA

Navedeni elementi imaju pozitivan efekat na naš organizam: konkretno, kao što ćemo videti u nastavku, crni luk ima antiinflamatorne, prečišćujuće i antibiotske osobine, normalizuje crevnu floru, pomaže metaboličkim funkcijama i oslobađa organizam od toksina.

Zajedno ćemo se detaljnije pozabaviti blagotvornim dejstvima koje crni luk ima na naš organizam i kojim bolestima i tegobama možemo da se suprotstavimo zahvaljujući ovom povrću.

ANTIHISTAMINSKE, ANTIHIPERTENZIVNE, ANTIBAKTERIJSKE, PROTIVUPALNE I ANTISEPTIČKE OSOBINE

Crni luk je dragoceni saveznik u sprečavanju nastanka nazalnih i respiratornih zagušenja, na primer u slučaju alergija, u borbi protiv prehlade i uvek kada su u telu prisutne razne upale.

RAZREĐUJE KRV I POMAŽE U SPREČAVANJU NASTANKA POVIŠENOG KRVNOG PRITISKA – HIPERTENZIJE

Svojstvo crnog luka da razređuje krv pomaže u poboljšanju kardiovaskularnih stanja, sprečava nastanak hipertenzije i srodnih problema. Na primer, supa od crnog luka takođe je označena kao saveznik koji se preporučuje u borbi protiv nastanka srčanog udara.

karayuschij/gettyimages.it

POSPEŠUJE DIUREZU

Još jedno od blagotvornih svojstava crnog luka, upravo zbog visokog sadržaja vode, je diuretičko delovanje: ovo povrće, u stvari, može da pomogne u sprečavanju i lečenju infekcija urinarnog trakta i problema sa zadržavanjem (retencijom) tečnosti u organizmu. 

HIPOHOLESTEROLEMIČNA I HIPOGLIKEMIJSKA SVOJSTVA

Pored toga, crni luk doprinosi snižavanju holesterola i glukoze (šećera) u krvi: zato je odličan saveznik osobama koje pate od dijabetesa, ali i u borbi za suzbijanje ateroskleroze.

JAČA KOSTI

Ova namirnica, bogata kalcijumom, takođe deluje pozitivno na kosti, pomažući našem skeletu da ojača, a samim tim i u borbi protiv problema u poznijoj starosnoj dobi kao što je osteoporoza.

PROČIŠĆUJE KOŽU I OSLOBAĐA ORGANIZAM OD TOKSINA

Kao što je već napomenuto, crni luk takođe ima moćno pročišćujuće dejstvo koje se vezuje za njegova diuretička svojstva: zato njegov unos pomaže u pročišćavanju kože, čineći je sjajnijom, i oslobađanju organizma od bakterija i toksina.

CRNI LUK: KOJE SU KONTRAINDIKACIJE?

Uopšteno govoreći, crni luk je odličan izbor za vraćanje energije i ravnoteže u metaboličkim procesima, zahvaljujući njegovim brojnim korisnim svojstvima: redovno konzumiranje ove namirnice može da pomogne u boljem kontrolisanju metabolizma i da, uopšteno uzevši, imamo više energije i elana.

Pa ipak, konzumiranje crnog luka se ne preporučuje – ili se preporučuje vrlo ograničena upotreba – u slučaju:

 • jake želudačne kiseline
 • želudačne kile (hernije)
 • crevnih problema
 • meteorizma (nadutosti stomaka)

Pored toga, dobro je zapamtiti da bi tokom dojenja, iako se ne preporučuje izostavljanje iz ishrane, crni luk mogao da prenese neprijatan ukus na mleko.

KAKO PRIPREMATI CRNI LUK DA BI BIO LAKŠE SVARLJIV i DA NE BI IZAZVAO NEPRIJATNI ZADAH

Crni luk je zaista čudesno povrće: međutim, kao što znamo, nije uvek lako svarljiv, a razlog tome je i njegov jak, oštar i vrlo postojan ukus, koji, između ostalog, često može da dovede do epizoda halitoze (neprijatnog zadaha).

ehaurylik/gettyimages.it

Zapravo, crni luk sam po sebi nije teško svarljiv, ali se može loše podnositi u zavisnosti od karakteristika svakog organizma i toga koliko nekome smeta njegov intenzivni miris.

Uopšteno govoreći, moguće je usvojiti neka pravila za tretiranje ove namirnice i bar delimično ukloniti miris i kiselinu:

 • pre svega, savetuje se da se ne koristi pronikli crni luk, već uvek svež i mirisan, jer je tako lakše svarljiv;
 • pored toga, preporučuje se da se ovo povrće ne seče paralelno sa vlaknima, već u suprotnom smeru, tako da sama vlakna ne ostaju netaknuta i stoga ih organizam lakše vari.

Zatim postoje neki „bakini lekovi“ koji imaju za cilj da smanje kiselinu:

 • Pre nego što počnete da ga spremate, možete da pokušate da potopite crni luk u hladnu vodu, da odstoji oko pola sata tokom kojih ćete promeniti vodu nekoliko puta: na taj način će se ublažiti  ukus i miris. U vodu možete da dodate i kašiku belog sirćeta.
 • Druge slične metode: uvaljati crni luk u sitnu so, a zatim ga staviti u vodu ili ga iseći na kriške i između njih staviti nekoliko kockica leda.
 • Crni luk možete da prodinstate u šerpici pre spremanja.

Ako smo, s druge strane, već jeli crni luk i imamo neprijatni zadah, možemo da sažvaćemo cvetni štapić karanfilića, list mente ili peršun ili da izgrickamo zrno kafe.

KAKO KORISTITI CRNI LUK: DA LI JE BOLJI SVEŽ ILI TERMIČKI OBRAĐEN?

Da bi luk zadržao sva svoja hranljiva svojstva, bilo bi bolje da se konzumira sirov, jer se tokom termičke obrade uništavaju sumporna jedinjenja i flavonoidi, supstance koje nisu otporne na toplotu, tj. termolabilne su. Međutim, ako osoba ne podnosi ukus svežeg crnog luka ili ako ima bojazan da ga neće pravilno svariti ili da će izazvati neprijatni zadah, može da sledi uputstva koja smo prethodno naveli ili da lagano termički obradi ovo povrće u tiganju ili u rerni.

Pogledajmo zajedno nekoliko saveta za obroke koji sadrže crni luk za sve ukuse: svež, prodinstan ili samo zapečen.

margouillatphotos/shutterstock.com

JELA SA SVEŽIM CRNIM LUKOM

Među receptima koji najbolje ističu ukus svežeg crnog luka su:

 • tunjevina, pasulj i crni luk;
 • “pancanela”, mešavina izmrvljenog hleba sa čeri paradajzom, bosiljkom, uljem i sitno seckanim crnim lukom;
 • grčka salata sa krompirom, crnim lukom, maslinama, feta sirom i čeri paradajzom;
 • letnji kus-kus sa raznim sastojcima, na primer paradajz, crni luk, inćuni, bosiljak, tikvice
 • letnja salata sa sočivom, čeri paradajzom, peršunom i crnim lukom.

RECEPTI SA TERMIČKI OBRAĐENIM CRNIM LUKOM

Oni koji više vole da jedu termički obrađeni crni luk, mogu da probaju jedno od sledećih jela:

 • supa od crnog luka
 • krem od crnog luka
 • crni luk pečen u rerni, punjen prezlama, čeri paradajzom i tunjevinom
 • omlet sa crnim lukom pripremljen u rerni.

IDEJE ZA KONZUMIRANJE LAGANO ZAPEČENOG CRNOG LUKA

A onima koji ne žele da se odreknu blagotvornih svojstava crnog luka i uživaju u njegovom mirisu, ali ipak ne žele da ga konzumiraju potpuno sirovog, preporučujemo neka jela u kojima je blago termički obrađen:

 • dinstani crni luk sa obarenim mešanim povrćem i vrlo malo maslinovog ulja
 • zapečeni crni luk sa kuvanim krompirom i sosom od tune
 • punjeni crni luk lagano zapečen u rerni.

Pravilna i uravnotežena ishrana je osnovni način da sačuvamo naše zdravlje, a crni luk je odličan saveznik u toj nameri: kao što smo videli, mnogo je mogućnosti za njegovo konzumiranje – i svežeg i termički obrađenog – i za uživanje u njegovim brojnim blagotvornim svojstvima.

Međutim, ne smemo da zaboravimo da je, kada je reč o zdravoj ishrani i načinu života, uvek dobro posavetovati se sa zdravstvenim radnicima koji su specijalisti za oblast dijetologije i zapamtiti da je, pored pravilne ishrane, neophodno da se dovoljno krećemo i vežbamo, kako i da se periodično podvrgnemo redovnim preventivnim pregledima.

Ostali izvori:

centrolottainfarto.com

 

Izvor: https://blogunisalute.it/proprieta-della-cipolla/