Kultura bicikliranja – DDOR se pridružio gradskoj inicijativi za dodelu bicikala najboljim učenicima

„Nauči da voziš bicikl i nećeš zažaliti dok si živ“, rekao je pre više od jednog veka pisac Mark Tven i bio je u pravu. Bezbroj je prednosti koje dvotočkaš donosi – na prvom mestu odličan kao fizička aktivnost, za njega ne postoje prepreke kao što je saobraćajna gužva i čuva okolinu.

Poznato je da je Novi Sad grad biciklista, sa 80 kilometara biciklističkih staza i preko 700 parking mesta za dvotočkaše. Novi Sad odavno je biciklistički grad te je tako, nastavljajući akciju, u saradnji sa DDOR osiguranjem, dodelio bicikle najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola.

Kako je istakla članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović cilj je da grad bude prepoznatljiv i funkcionalan kao biciklistički grad, što svakako Grad Novi Sad podržava kako infrastrukturnim razvojem, tako i direktnim podsticajima za kupovinu bicikala, podrškom promotivnim i edukativnim aktivnostima u ovom pravcu i saradnjom sa komercijalnim i civilnim sektorom, po čemu je jedinstven i uspešan primer u Srbiji.

„U cilju promocije i podsticanja korišćenja bicikla, a sa željom da bicikli u sve većoj meri zamene korišćenje automobila i da postanu jedan od simbola Grada, Novi Sad je 2021. godine, prvi u Srbiji, pokrenuo akciju podrške građanima za kupovinu bicikla kao ekološki poželjnog prevoznog sredstva, koje pored doprinosa poboljšanju kvaliteta vazduha, predstavlja i značajan aspekt zdravog životnog stila“, rekla je Radenović i dodala:

„Kroz ovu akciju je, u protekle dve godine, podržana kupovina 3.406 bicikla. Imajući u vidu da su građani Novog Sada pokazali izuzetnu zainteresovanost, ova akcija je nastavljena i u 2023. godini, pod sloganom „Biciklom za čistiji Grad“ . Ove godine pružena je podrška za kupovinu 1.467 novih bicikala“.

Svesni da se najbolji rezultati postižu sinergijom različitih segmenata društva, Gradska uprava za zaštitu životne sredine je i ove godine uspostavila saradnju sa društveno-odgovornim kompanijama koje su prepoznale važnost podsticanja mladih generacija da se okrenu ekološki prihvatljivim vidovima transporta i koje će novosadskim učenicima i ove godine donirati bicikle.

Kao društveno-odgovorna kompanija koja je duboko posvećena bezbednosti u saobraćaju, DDOR osiguranje priključilo se ovoj plemenitoj akciji, kako bi nastavilo da podiže svest kada je bezbednost u saobraćaju u pitanju ali i kako bi motivisalo sugrađane da se aktivno bave sportom, čuvajući tako svoje zdravlje i dobrobit. Predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja Frančesko Maši, ovom prilikom, poklonio je 15 bicikala najboljim učenicima.

„Zadovoljstvo mi je što imam priliku da u ime DDOR-a, uručim bicikle najboljim učenicima. Naša kompanija prepoznaje značaj napora kojima se unapređuje održiva mobilnost, što je jedan od temeljnih principa naše društvene odgovornosti. Zajedno sa našim sugrađanima, težimo stvaranju sigurnijeg okruženja na putevima. Nastavićemo da podstičemo građane da se aktivno bave sportom, pri čemu je biciklizam na prvom mestu, jer je zdravlje od suštinskog značaja. Putem podrške inicijativama poput ove, želimo da promovišemo zdrav način života i istovremeno doprinesemo unapređenju svih aspekata života u zajednici“, rekao je Maši.

DDOR ostaje posvećen izgradnji sigurnijeg i odgovornijeg društva, imajući posebnu ulogu u ovoj plemenitoj inicijativi i njenom uticaju na živote svih nas. U duhu Ajnštajnovih reči koje nas podsećaju da je “život kao vožnja bicikla, te kako biste održali balans, morate nastaviti da se krećete”, težimo zajedno unapređenju bezbednosti u saobraćaju i promociji zdravog načina života. Biciklirajmo zajedno i odgovorno, kako bismo zajedno ostvarili velike ciljeve.