Održano treće izvođenje projekta „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ u Kragujevcu

Danas je u Kragujevcu, na Trgu Radomira Putnika, održano treće izvođenje projekta „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ u okviru kampanje koju sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja zajedno sa Olimpijskim komitetom Srbije, DDOR osiguranjem i EKO Serbia, a u saradnji sa Savetom za bezbednost u saobraćaju grada Kragujevca.

Izvođenje projekta „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ na Trgu Radomira Putnika započeto je uvodnom animacijom prisutnih učenika 5. razreda osnovnih škola iz Kragujevca uz sportske aktivnosti i muziku, nakon čega se učesnicima i građanima obratila član Gradskog veća za komunalne poslove grada Kragujevca, gospođa Maja Angelovska, koja je poželela dobrodošlicu prisutnima.

„Danas, na veliko zadovoljstvo, sprovodimo niz preventivnih i edukativnih aktivnosti usmerenih pre svega na decu od 12 godina, budući da Zakon o bezbednosti saobraćaja predviđa da tek deca od dvanaeste godine mogu upravljati biciklom u javnom saobraćaju. Zato cilj ove kampanje jeste da se deci ovog uzrasta pokaže kako da bezbedno i pravilno rukuju biciklom, odnosno da im se ukaže na značaj bezbednog učestvovanja u saobraćaju. Takođe, cilj ove kampanje jeste i promocija biciklizma kao vida zelenog transporta koji ne zagađuje životnu sredinu“.

Nakon člana Gradskog veća za komunalne poslove grada Kragujevca, učesnicima se obratio i pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, gospodin Mirko Koković koji je rekao:

Osnovni cilj kampanje je promovisanje biciklizma, bezbednosti biciklista i urbane mobilnosti, odnosno smanjenje stradanja biciklista u saobraćaju. Ovaj cilj se može dostići povećanjem informisanosti, kao i promenom stavova i ponašanja, ne samo biciklista, već na prvom mestu vozača ostalih vozila. Cilj kampanje je i da obim biciklističkog saobraćaja bude mnogo veći, kao što je to u zemljama u okruženju. Verujem da će deca danas kroz radionice i poligon naučiti mnogo toga i da će sutra biti vešti i bezbedni vozači bicikla, ali i da će ljubav prema biciklizmu biti mnogo veća“.

Na samom kraju zvaničnog dela, direktor filijale DDOR osiguranja Kragujevac, gospodin Ivan Veselinović, pozdravio je okupljene i rekao:

„Biciklizam je okosnica ovogodišnje prezentacije DDOR osiguranja. I to iz nekoliko razloga. Za početak, u svetlu Olimpijskih igara u Parizu, podržavamo naše bicikliste, takođe ističemo važnost ovog sporta jer je u skladu sa našom ESG strategijom i na kraju zbog edukacije o bezbednost biciklista na putevima u Srbiji. Zbog toga je projekat „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ koji realizujemo sa našim dugogodišnjim partnerima od velikog značaja jer podižemo svest o odgovornom ponašanju u saobraćaju, i u isto vreme stavljamo akcenat na zdrav život“.

Učesnici iz raznih ciljnih grupa, a prvenstveno deca uzrasta od 5. razreda osnovne škole, imali su prilike da se kroz set edukativno – zabavno – sportskih aktivnosti praktično i teorijski upoznaju sa pravilnim i bezbednim načinom korišćenja bicikla kao zdravog i ekološkog sredstva urbane mobilnosti.

Tokom trajanja događaja, prisutnima se obratio i izvršni direktor Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Damir Štajner, koji je tom prilikom izjavio:

Kao što mogu da vidim ovde, naši drugari se dobro snalaze i pokazuju da bi možda neko od njih mogao da bude olimpijac za koju godinu i da predstavlja našu zemlju. To i jeste naš motiv zašto smo mi danas ovde sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i sa našim partnerima iz DDOR osiguranja i kompanije EKO Serbia. Nadamo se da će sport da zainteresuje nekog od ove dece i da će već sutra neko od njih da ode u neki biciklistički klub i da nastavi da trenira ovaj divan sport“.

Učesnici su bili posebno zainteresovani da se oprobaju na biciklističkom poligonu sa preprekama koji je pripremljen i realizovan pod budnim okom proslavljenog bicikliste i četvorostrukim učesnikom Olimpijskih igara, Ivanom Stevićem.

 

 

 

 

 

Na  Trgu Radomira Putnika, prolaznicima je distribuiran informativni i edukativni liflet sa uputstvima za bezbedno i odgovorno ponašanje biciklista u saobraćaju, a pored poklona koji su dobili i napravili, svi učesnici su dobili edukativne i promotivne materijale kampanje i Agencije za bezbednost saobraćaja.

Na samom završetku izvođenja, učesnici su priredili pravi mali spektakl kada su kroz završnu koreografiju sa elementima ceremonije zatvaranja Olimpijskih igara, prikazali ono što su danas naučili u radionicama.

 

Agencija za bezbednost saobraćaja zajedno sa OKS, EKO Serbia i DDOR osiguranjem priređuje kampanju i projekat „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ koji za osnovni cilj ima promovisanje biciklizma kao sporta, bezbednost biciklista i urbane mobilnosti, odnosno smanjenje stradanja biciklista kao učesnika u saobraćajnim nezgodama. Ukupno je planirano 5 izvođenja projekta u gradovima širom Srbije – Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu, Kruševcu i Beogradu.

Biciklizam objedinjuje nekoliko različitih stvari – a to su sport, saobraćaj, ekologija i urbana mobilnost, pa je onda i logično da su se pomenuti partneri spojili oko ovog projekta. Projekat na sveobuhvatan način sagledava sve aspekte ove sportske aktivnosti – od bezbednosti do zdravog i održivog načina života.

Ovaj projekat se realizuje i u svetlu predstojećih Olimpijskih igara i podizanja nivoa podrške našim sportistima na predstojećem najvećem svetskom sportskom takmičenju, kroz set edukativno-zabavno-sportskih aktivnosti namenjenih različitim ciljnim grupama, ali prvenstveno deci uzrasta od 5. razreda osnovne škole.