Podrška i edukacija za održivo poslovanje u Srbiji

Konfindustrija Srbija, Udruženje italijanskih industrijalaca u Srbiji, predstavilo je ESG Lab – inicijativu kreiranu sa ciljem da pomogne malim i srednjim preduzećima, da postignu održive poslovne prakse i ispune regulatorne i tržišne zahteve u oblasti ESG-a.

Imajući u vidu, da je prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku robna razmena Srbije sa zemljama Evropske unije u 2023. godini iznosila skoro 60 odsto, misija ESG Lab-a je da kroz direktnu podršku kao i da kroz inicijative i lobiranje podrži kompanije u njihovom prilagođavanju ESG standardima.

Prepoznajući ključnu ulogu industrije osiguranja u ekonomiji i integraciju ESG okvira u poslovne strategije i korporativnu kulturu, DDOR osiguranje, kao deo velikog evropskog finansijskog sistema Unipol grupe posvećena je doprinosu, u skladu sa ambicioznim ESG ciljevima Unipol Grupe, postavljenim u njenom Strateškom planu za period 2022-2024. godine. U ovom planu je integrisana podrška Ciljevima održivog razvoja UN Agende 2030, Politika održivosti i Strategija za klimatske promene.

Upravo zbog toga, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja Frančesko Maši, koji je ujedno i član Generalnog saveta Konfindustrije Srbije, i prvi dobitnik nagrade ovog udruženja „Franko Delneri“ za postignuća u oblasti ESG, rekao je da posvećenost DDOR osiguranja u oblasti upravljanja, društvene odgovornosti i zaštite životne sredine jasno pokazuje posvećenost održivosti.

„Klimatske promene su važne jer predstavljaju rizik. Kao vodeća kompanija u osiguranju, čvrsto verujemo da imamo ključnu ulogu u podržavanju sigurnijeg poslovnog okruženja i očuvanju budućnosti planete. Međutim, suočavamo se sa brojnim izazovima. Podizanje svesti, sprovođenje odgovarajućih i podržavajućih promena u zakonodavnom okviru, i ekonomska održivost ESG tranzicije su ključni elementi našeg napretka ka ciljevima ESG”, rekao je Maši.

Ovaj značajan događaj otvorio je potpredsednik Konfindustrije Srbija sa zaduženjem za ESG Eduardo Bombieri, dok se prisutnima takođe obratio Ambasador Italije u Beogradu, Nj.E. Luka Gori. O ovoj važnoj temi, kroz dinamični i interaktivni dijalog, govorio je i Erik Kosuta, predsednik kompanije Dragon Maritime Group, jedan od lidera u oblasti logistike. Razgovorom je moderirao Aleksandar Plavšin, rukovodeći partner Business Intelligence Instituta.

ESG Lab zasigurno će doprineti povećanju svesti o ESG standardima i obavezama koje iz njih proizilaze za privredu, kroz organizovanje edukativnih seminara i primera najboljih praksi za zaposlene i donosioce odluka u kompaniji.