Bifidobakterije: šta su i čemu služe

U ljudskom organizmu postoji mnogo bakterija – nekoliko triliona, da budemo precizniji – koje obavljaju važne funkcije u održavanju dobrog zdravlja. Među njima su bifidobakterije, koje kolonizuju gastrointestinalni trakt i naročito su korisne za organizam, jer podstiču probavne procese i pomažu u sprečavanju infekcija.

Hajde da produbimo ovu temu, da bolje razumemo šta su ovi mikroorganizmi, zašto su toliko neophodni za naše blagostanje i koju hranu treba da konzumiramo da bismo ih sačuvali i održali vitalnim.

ŠTA SU BIFIDOBAKTERIJE I GDE SE NALAZE?

Bakterije, gljivice, virusi i protozoe žive u ljudskim crevima i predstavljaju, sveobuhvatno, crevnu mikrobiotu, ekosistem koji igra ključnu ulogu u organizmu, jer utiče kako na metabolizam, tako i na funkcije imunog sistema i centralnog nervnog sistema. Bifidobakterije su takođe deo mikrobiote i predstavljaju jednu od najzastupljenijih bakterijskih populacija u gastrointestinalnom traktu, posebno kod novorođenčadi koja se doje.

Tomsickova Tatyana/shutterstock.com

U stvari, zahvaljujući majčinom mleku, bifidobakterije dospevaju do bebe: u prvim nedeljama života, dakle, njihova uloga je da stvore okruženje pogodno za kolonizaciju različitih mikroorganizama, da podrže imuni sistem i probavne kapacitete, pogodujući njihovom razvoju. Prisutne vrste mogu da variraju od osobe do osobe, pa čak i kod iste jedinke, u zavisnosti od dela gastrointestinalnog trakta, ali kod novorođenčadi koja se doje obično ima mnogo Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis i Bifidobacterium breve, dok se kod odraslih nalaze još i Bifidobacterium adolescentis, Bifidobacterium animalis i Bifidobacterium lactis.

Osim toga, bifidobakterije su probiotici, živi organizmi poput bakterija i kvasaca koji su otporni na delovanje želudačnih sokova, crevnih enzima i žučnih soli i vrše različite blagotvorne funkcije, jer podstiču proizvodnju antimikroba. Ne treba ih mešati sa prebioticima, nesvarljivim supstancama koje potpomažu delovanje probiotika. I jedni i drugi se mogu uzimati kroz određenu hranu, kao što je, na primer, jogurt.

BIFIDOBAKTERIJE: KOJA JE NJIHOVA FUNKCIJA I KOJU KORIST IMAJU ZA ZDRAVLJE

Bakterije koje naseljavaju creva međusobno deluju kako bi regulisale niz metaboličkih procesa i funkcija, kao što su metabolizam šećera, proizvodnja masnih kiselina, osećaj sitosti.

Već smo istakli da prisustvo bifidobakterija ne utiče samo na gastrointestinalni trakt, već ima pozitivan efekat na čitav organizam. Konkretno, ovi mikroorganizmi:

  • unapređuju pravilno funkcionisanje creva;
  • efikasni su u borbi protiv dijareje i zatvora;
  • bore se protiv infekcija i podstiču imuni sistem;
  • smanjuju rizik od raka debelog creva i upala.

Hajde da detaljnije razmotrimo određene tačke.

Pravilno funkcionisanje creva, dijareja i zatvor

Probiotici kao što su bifidobakterije poboljšavaju pravilno funkcionisanje creva, tj. podstiču njihov  pravilni rad: stoga su veoma korisni za one koji pate od sindroma iritabilnog kolona / nervoznih creva (IBS), jer utiču na simptome kao što su dijareja i zatvor.

Osim toga, prema rezultatima nekih studija, oni navodno i ublažavaju dijareju povezanu sa primenom antibiotika kod dece.

Panya_sealim/gettyimages.it

Bifidobakterije štite imuni sistem

Probiotici imaju antibakterijsko dejstvo i štite organizam od infekcija usled razmnožavanja mikroorganizama kao što je Helicobacter pylori, koji mogu da izazovu gastritis i čireve. Njihov značaj u organizmu je takođe povezan sa njihovom ulogom koja se odnosi na jačanje imunog sistema: mogu da “intervenišu”, zapravo, kako u smislu odgovora na alergije, tako i kod autoimunih i inflamatornih (zapaljenskih) crevnih bolesti, kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

Bifidobakterije i prevencija kolorektalnog karcinoma

Rezultati mnogih studija (poput ove iz 2010. godine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19696163/) sugerišu da bi bifidobakterije mogle da smanje prisustvo ćelija raka u slučajevima kolorektalnog karcinoma. Takođe se pokazalo da neki sojevi štite DNK od oštećenja izazvanih kancerogenima.

ŠTA SE DEŠAVA AKO CREVNA MIKROBIOTA NIJE ZDRAVA?

Mikroorganizmi koji žive u našim crevima omogućavaju organizmu da svoje funkcije obavlja na najbolji mogući način. Zato je neophodno voditi računa o bifidobakterijama i svim ostalim komponentama mikrobiote kako bismo bili sigurni da su prisutne u dovoljnoj količini. Veoma je važno zapamtiti da neki faktori mogu da utiču na promenu mikrobiote: reč je o stresu i lošim navikama u ishrani, ali i o uzimanju agresivnih lekova, kao što su antibiotici i, pre svega, hemioterapija. Na taj način može da nastane stanje koje se definiše kao “disbioza”, koje na duži rok može da dovede do ozbiljnijih poremećaja. Disbioza, u stvari, može da izazove upale i vaskularne ili metaboličke probleme, koji, pak, neretko dovode do razvoja dijabetesa ili drugih bolesti.

KAKO ODRŽATI BIFIDOBAKTERIJE VITALNIM I ZDRAVIM?

Iz svega prethodno navedenog, zaključuje se da je neophodno voditi računa o mikrobioti i obezbediti da ona uvek bude u ravnoteži, ali kako to učiniti? Način života igra vodeću ulogu: kretanje i ishrana zaista mogu da naprave razliku, kao i izbegavanje koliko god je to moguće svih faktora koji mogu da dovedu do oštećenja ili promena mikrobiote.

kaorinne/gettyimages.it

Da bi bifidobakterije bile zdrave i razmnožavale se, potrebno je:

  • uzimati probiotike, putem konzumiranja hrane koja je bogata ovim dragocenim materijama;
  • konzumirati hranu bogatu vlaknima, kao što su voće i povrće;
  • konzumirati hranu koja sadrži prebiotike, kao što su crni luk, beli luk, banane i drugo voće i povrće;
  • jesti žitarice od celog zrna, koje su naročito pogodne za održavanje zdravlja creva;
  • jesti fermentisanu hranu, bogatu laktobacilima (drugim probioticima), u kojoj mogu da budu prisutne i bifidobakterije;
  • redovno se baviti fizičkom aktivnošću.

Jasno je, dakle, kako izbori koje pravimo svakodnevno mogu da poboljšaju blagostanje i kvalitet našeg života na mnogo načina. Ovo je takođe važno kada je u pitanju mikrobiota creva, bifidobakterije i drugi mikroorganizmi čiji smo “domaćini”. U cilju prevencije, usvajanje zdravih navika nam pomaže da izbegnemo pojavu mnogih bolesti i da živimo spokojnije. Pored zdravog načina života, uravnotežene ishrane i fizičke aktivnosti, za očuvanje blagostanja neophodno je redovno pratiti stanje svog zdravlja. Da bi se to postiglo, postoje određene polise osiguranja, poput paketa DDOR dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, koje nude specifične programe sa analizama, lekarskim pregledima i, između ostalog, mogućnošću dobijanja saveta o ishrani.

Da li ste znali koji je značaj bifidobakterija za organizam?

 

Izvor: https://blogunisalute.it/bifidobatteri-benefici/

Ostali izvori:

ncbi.nlm.nih.gov
sciencedirect.com