Potkožne bubuljice: zašto se pojavljuju i kako ih izlečiti?

Potkožne bubuljice spadaju u manji problem nesavršenosti kože, ali ipak neprijatan, koji može da bude uzrok nelagodnosti jer se javlja uglavnom na licu. Iz tog razloga važno je prepoznati ih, tretirati ih na najprikladniji način i usvojiti dobre svakodnevne navike kako bi se smanjio rizik od njihove pojave. U ovom članku produbićemo ovu temu i objasniti šta su potkožne bubuljice, kakvim simptomima se ispoljavaju i koji mogu da budu uzroci ovog poremećaja. Zatim ćemo ispitati najefikasnije terapije za njihovo otklanjanje i greške koje treba izbegavati kako ne bismo pogoršali situaciju. Konačno, fokusiraćemo se na postupke i navike koji su korisni kako bismo sprečili njihov nastanak.

ŠTA SU POTKOŽNE BUBULJICE

Potkožne bubuljice, koje se nazivaju i “slepe bubuljice” ili cistične akne, su kružne izbočine koje se pojavljuju duboko ispod kože. Mogu da budu veoma velike, dakle, prilično očigledne, ili toliko male da mogu da se primete samo ako se dodirnu prstima. Takođe može da se desi da se ne vide ili da se i ne oseća njihovo prisustvo: u ovim slučajevima crvena i bolna koža signalizira njihovu pojavu. Za razliku od “klasičnih” bubuljica, potkožne bubuljice nemaju tipičnu belu tačku na vrhu: gnoj koji se formira unutar njih, u stvari, ostaje zarobljen i ne izlazi na površinu kože.

UZROCI POJAVE POTKOŽNIH BUBULJICA

Potkožne bubuljice nastaju zbog upale folikula dlake, epidermalnih struktura koje okružuju koren dlake i koren kose unutar kojih mogu da se nagomilaju gnoj, bakterije i mrtve ćelije. Uzroci ovog procesa su mnogostruki i uključuju:

 • hormonalne promene poput onih koje se javljaju tokom adolescencije, u menstrualnom i predmenstrualnom periodu, tokom trudnoće;
 • prekomerna proizvodnja sebuma;
 • neadekvatno čišćenje kože, te se zbog nečistoće blokiraju folikule dlake, izazivajući upalu;
 • korišćenje proizvoda za negu kože i šminke koji su previše agresivni ili neprikladni za Vaš tip kože;
 • alergijske reakcije;
 • oboljenja jetre, koja mogu da se ispolje i simptomima na koži;
 • neuravnotežena ishrana, sa suviše masti i šećera;
 • stres;
 • pušenje;
 • preterano konzumiranje alkohola.

Choreograph/gettyimages.it

KAKO PREPOZNATI POTKOŽNU BUBULJICU

Potkožne bubuljice mogu da se jave i kod muškaraca i kod žena bilo koje starosne dobi i javljaju se, pojedinačno ili grupisane, u bilo kom delu tela. Međutim, češće se pojavljuju na licu, posebno na obrazima i u takozvanoj „T-zoni“, odnosno na čelu, nosu i bradi, koje karakteriše veća proizvodnja sebuma, pa su samim tim i skloniji zapaljenju. U nekim slučajevima mogu da se jave i na leđima, butinama, preponama, ispod pazuha i na koži glave. Uglavnom se manifestuju crvenilom kože, koje je, kao što smo naveli, posledica upalnog procesa i stoga predstavlja tipičan simptom ovog problema, i onda kada bubuljice nisu ni vidljive ni primetne na dodir.  Osim crvenila kože, može da se javi i bol, posebno pritiskom na regiju zahvaćenu potkožnim bubuljicama, otok i svrab.

POTKOŽNE BUBULJICE: KAKO IH SE REŠITI

Naročito kada se pojavljuju u izolovanom obliku, ove bubuljice mogu spontano da se povuku i nije potrebno nikakvo lečenje. Ipak, ukoliko ova pojava nesavršenosti kože ima tendenciju da traje duže vreme, veoma je bolna ili postaje uzrok velike nelagodnosti za one koji pate od nje, preporučuje se odlazak na dermatološki pregled. Iako je to bezopasan i u osnovi ne tako ozbiljan poremećaj, ako se ne leči pravilno, može da dovede do komplikacija, kao što su infekcije, pa je preporučljivo istražiti uzroke i primeniti prave strategije kako bismo ih se rešili.

Lečenjem može da se deluje direktno na faktore koji su ih izazvali, na primer, kroz davanje oralnih kontraceptiva ako je pojava bubuljica hormonskog porekla. Ukoliko je klinička slika posebno teška ili se poremećaj ne povlači uprkos ciljanoj intervenciji na uzroke, lekar će moći da preporuči i specifične terapije, kako lokalnu primenu lekova na kožu, tako i sistemsku primenu lekova, radi suzbijanja upale, smanjenja iritacije, svraba i podsticanja procesa regeneracije kože.

Tretmani mogu da uključuju mikropiling, hemijski piling koji uklanja mrtve ćelije, losione na bazi retinoične kiseline (koji pospešuju proces deskvamacije i stimulišu obnavljanje ćelija), ili antiinflamatorne lekove kao što su kortikosteroidi, u vidu pomada za nanošenje na kožu ili lekova koji se uzimaju oralno. Ukoliko su potkožne bubuljice izazvale bakterijsku infekciju, može da bude potrebno uključiti i antibiotsku terapiju.

gpointstudio/gettyimages.it

 

ŠTA NE TREBA RADITI KAD SE POJAVE POTKOŽNE BUBULJICE

Prilikom pojave potkožnih bubuljica, veoma je važno da izbegnete određene postupke koji bi mogli da pogoršaju upalno stanje i iritaciju kože i da uspore ozdravljenje. Evo nekoliko grešaka koje ne biste smeli da pravite kako ne biste onemogućili nestanak ove nesavršenosti kože:

 • izbegavajte „uradi sam“ preparate kao što su pasta za zube ili soda bikarbona, koji, kako ističe Viši institut za zdravlje (Istituto Superiore di Sanità), nemaju nikakav blagotvorni efekat na bubuljice, i pribegavajte lečenju i lekovima samo pod nadzorom lekara ili specijaliste, savesno prateći njihova uputstva;
 • nemojte pritiskati ili istiskivati bubuljice kako biste podstakli oslobađanje gnoja ili drugog sadržaja prisutnog u njima, jer ova praksa, osim što je neefikasna, može da izazove lezije na koži;
 • nemojte koristiti agresivne ili previše odmašćujuće proizvode za čišćenje, jer oni mogu da izazovu suvu kožu i stimulišu veću proizvodnju sebuma i time pogoršaju situaciju.  Prijavite se na naš newsletter

  KAKO PREDUPREDITI NASTAnAK POTKOŽNIH BUBULJICA

  Pored toga što možemo da delujemo primenom najprikladnijih načina lečenja kada se pojave, takođe je važno sprečiti nastanak potkožnih bubuljica usvajanjem dobrih navika kako bi se smanjio rizik od pojave ovih nesavršenosti na koži. Evo konkretnih korisnih saveta:

  • koristite neagresivne proizvode koji odgovaraju Vašem tipu kože za svakodnevno čišćenje i skidanje šminke;
  • pridržavajte se uravnotežene ishrane, pre svega ograničavajući konzumiranje namirnica bogatih mastima i šećerima;
  • izbegavajte pušenje i zloupotrebu alkoholnih pića;
  • usvojite zdrav način života tako što ćete smanjiti izvore stresa.

  Ciljane terapije i strategije prevencije su, stoga, od suštinskog značaja da bismo se zaštitili od potkožnih bubuljica, koje, iako ne treba da zabrinjavaju, mogu da imaju snažni psihološki uticaj na osobe koje od njih pate, a u najozbiljnijim slučajevima, postoji i rizik da se “utre put” raznim infekcijama.

   

  Pomoć može da stigne uz polisu DDOR dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koja može da se prilagodi svakom pojedincu, za brigu o sopstvenom zdravlju. Osnovna garancija, naime, uključuje sistematske preglede, godišnje analize krvi i, ukoliko se ugovore, dijagnostičke testove, korisne za otkrivanje eventualnih problema, poput hormonske neravnoteže i alergija, koji mogu da pogoduju pojavi potkožnih bubuljica ili da budu uzrok njihovog nastanka. Ova polisa takođe omogućava pristup specijalističkim pregledima i detaljnim dijagnostičkim pretragama u slučaju da analize pokažu potrebu za daljim dijagnostičkim procedurama. Stoga ovo osiguranje predstavlja rešenje za brigu o svom zdravlju u celini, od prevencije preko dijagnoze do lečenja, kako za lakša oboljenja i poremećaje, kao što su potkožne bubuljice, tako i za teže patologije, zahvaljujući mogućnosti dodavanja osnovnoj garanciji do tri posebno napravljena paketa namenjena onkologiji, hirurškim intervencijama i teškim bolestima i stomatologiji.

  IZVORI:

  https://www.santagostino.it/

  Benvenuti in Humanitas


  https://www.issalute.it/

  Pripremila Ticijana Landi (Tiziana Landi), 23. jun 2023. godine

  Izvor: https://blogunisalute.it/brufoli-sottopelle/