Dobre odluke u novoj godini? Prvo prevencija!

Kad otpočne nova godina, sa njom dolazi i spisak dobrih odluka, odnosno svih onih ciljeva koje želimo da postignemo kako bismo promenili neke aspekte našeg života. One mogu da budu različite i bitno drugačije, ali između svih njih trebalo bi početi i staviti na prvo mesto jednu veoma važnu odluku: pobrinuti se o vlastitom zdravlju uz prevenciju, koja je od suštinskog značaja za smanjenje faktora rizika i pojave bolesti, ali takođe za osiguranje dobrog kvaliteta života.

Nikada se nećemo umoriti od ponavljanja: bolje je sprečiti nego lečiti. I zato smo za 2024. odlučili da sastavimo listu od 5 dobrih odluka koje će učiniti da se osećate dobro… u bukvalnom smislu!

Anna Gorbacheva/gettyimages.it

KAKO DOBRO ŽIVETI UZ DOBRE ODLUKE

Normalno je, kada počne nova godina, da se oseti želja i potreba da se počne iznova postavljajući sebi ciljeve. Problem, međutim, leži u činjenici da su najčešći ciljevi koje smo sebi postavili neostvarivi, jer preokreću naše svakodnevne navike sto posto i navode nas da krenemo od nule, ili su ti ciljevi preterano „kažnjavajući” prema nama, i prisiljavaju nas da „žrtvujemo” nešto što je za nas izuzetno važno. Rizik je da, posle nekog vremena, lenjost preuzme maha, ili da nastupe bes i frustracija kada ne dobijemo ono što želimo odmah.

Zbog toga, kada dođemo u priliku da sastavljamo listu dobrih odluka za budućnost, od suštinskog značaja je sledeće:

fizkes/gettyimages.it

 • Staviti u centar pažnje vaše dobro zdravlje, fizičko i mentalno, kao i vaš unutrašnji mir, a da se pri tom ne remeti vlasita svakodnevica.
 • Zapisati ciljeve za koje smatramo da su korisni: na primer, ako patimo od bola u leđima, pohađati kurs za pobljšanje posture tela koji će nam pomoći da se na kraju dana osećamo bolje i koji može da bude smisleniji od obećanja da ćemo ići na trčanje svaki dan, čime bismo možda i pogoršali naše zdravstveno stanje.
 • Nemati prevelika očekivanja: dobro je biti ambiciozan, ali takođe moramo da budemo realni u pogledu onoga što možemo da uradimo. Veoma visoka očekivanja, uz rizik da ćete morati dugo da čekate da se postigne taj cilj, može izazvati stres, anksioznost i razočarenje. Bolje postaviti male ciljeve na dohvat ruke!
 • Prihvatiti mogućnost da se cilj i ne dostigne: važno je da na mučite samog sebe ili da se ne omalovažavate ukoliko nešto krene naopako tokom tog puta, već da budete ljubazni prema sebi i da budete spremni da idete napred.

DOBRE ODLUKE ZA NOVU GODINU: PREVENcija je ključ da bi se čovek osećao dobro

Biti zdrav ima ogroman uticaj na naše opšte stanje blagostanja. Zbog toga je od suštinskog značaja voditi računa o sebi kroz prevenciju, odnosno svim onim merama i radnjama koje su korisne da sprečimo pojavu, širenje i napredovanje bolesti, kao i da ograničimo štetu – u nekim slučajevima i nepovratnu – kada je patologija u toku. Ipak, koje su dobre odluke koje možemo da pokušamo da sprovedemo kako bismo se osećali dobro?  Prijavite se na naš newsletter

  1. Prestati s pušenjem

  Jedna cigareta može da izgleda bezopasno, ali nažalost to nije slučaj: pušenje danas predstavlja, zapravo, jedan od glavnih uzroka nastanka teških bolesti. U dimu cigarete identifikovano je oko 4.000 štetnih i veoma nadražujućih supstanci, od kojih su neke onkogene, odnosno sposobne da izazovu nastanak tumora. Kada uđu u pluća, mnoge od ovih supstanci ostaju jer telo nije u stanju da ih eliminiše. Iz tog razloga, iz perspektive prevencije, neophodno je pokušati, a ako ne može da se prestane s pušenjem, barem smanjiti broj cigareta, kako zbog svog zdravlja tako i zbog zdravlja naših bližnjih. Najvažnije je da se ne plašimo neuspeha i da pokušamo ponovo i da uvek potražimo podršku i pomoć naših najbližih i eventualno i nekog stručnog lica.

  1. Smanjiti unos alkohola

  Nakon nazdravljanja Novoj godini, možda je vreme da se odlože čaše. Za 2024. godinu, dobra odluka bi mogla da bude smanjenje unosa alkohola, koji je odgovoran za brzo starenje i propadanje tela i kognitivnih funkcija. Počastite se čašicom za posebne prilike, ali tokom nedelje pokušajte da se ograničite: videćete da će dobrobiti – u smislu odmora, koncentracije, energije i raspoloženja – biti trenutne. Prvi korak? Zašto da ne učestvujete u Suvom januaru (dry january), inicijativi kojom se u januaru potpuno izbegava alkohol: to može da bude prilika da se počne sa zdravijim stavom prema konzumiranju alkohola.

  1. Jesti bolje, uz podršku savetnika za ishranu

  Često čujemo da se kaže „mi smo ono što jedemo“, i to je istina. Ishrana ima značajan uticaj na naše zdravstveno stanje, na bolje ali i na gore, i naš je saveznik u prevenciji brojnih bolesti. Iz tog razloga, da biste dobro započeli 2024. godinu, možda bi bilo dobro da zakažete personalizovane konsultacije o ishrani sa savetnikom za ishranu kako biste dobili dragocene savete o tome kako da promenite svoje navike u ishrani. Generalno uzev, međutim, vredelo bi pokušati da se pridržavate uravnotežene ishrane što je više moguće, favorizujući sezonsko voće i povrće, žitarice i mahunarke, smanjujući crveno meso i druge prekomerno prerađene proizvode.

  1. Usvojiti aktivan stil života

  Prostock-Studio/gettyimages.it

  Znamo da nije uvek lako baviti se stalno sportom ili obavljati fizičku aktivnost redovno između posla, obaveza i još mnogo toga. Ali sedentarni način života je jedan od glavnih faktora rizika po zdravlje, pa je dobra ideja da pokušate da ostanete aktivni. Vrlo malo je potrebno: kada možete, nemojte se voziti automobilom ili autobusom da biste se kretali, već idite peške ili vozite bicikl, idite stepenicama umesto liftom i pokušajte da ne provodite previše uzastopnih sati sedeći. I ne treba vam mnogo truda: 30 minuta hodanja dnevno je dovoljno da trenirate svoje telo. Ili, može se izabrati i pronaći neki sport koji je koristan za naše fizičko dobro zdravlje, koji nas uzbuđuje i zabavlja, kako se kretanje i fizička aktivnost ne bi doživljavali kao neka obaveza ili napor.

  1. Zakažite te analize ili taj lekarski pregled koji dugo odlažete

  Prevencija se odvija i prolazi kroz periodične kontrole. Aka čekate već neko vreme da se podvrgnete nekm testovima i analizama ili odlažete neki lekarski pregled, pa dobro, sada je vreme da uzmete svoj rokovnik i zakažete termin. Ovo će omogućiti da razumete da li nešto nije u redu i, ako je potrebno, da to rešite na vreme kako biste izbegli komplikacije. Obratite pažnju na svoje telo i signale koje vam ono šalje, posebno one koji izazivaju neugodnosti: razgovarajte sa svojim lekarom, koji će znati da vas posavetuje šta da radite.

  SeventyFour/gettyimage.it

  1. Voditi računa o odmoru

  Spavanje čini dobro: čini se očiglednim da se to i kaže, ali posledice neodgovarajućeg odmora ili nesanice mogu da budu brojne po naše dobro zdravstveno stanje i zdravlje, čak i ozbiljne. Dovoljan broj sati odmora održava dobro raspoloženje, utiče na metabolizam, pomaže koncentraciju i pamćenje i omogućava našem telu da napuni baterije. Ako imate poteškoća sa spavanjem, konsultujte se sa lekarom specijalistom da biste razumeli kako da poboljšate svoje navike i pronađete mir. U međuvremenu, međutim, može da bude korisno da pokušate da odredite svoju satnicu, pokušavajući da odete na spravanje i da se budite u isto vreme svakog dana, i da izbegavate ekrane najmanje 30 minuta pre odlaska na spavanje.

  Odmaranje, međutim, ne znači samo spavanje: važno je i da vodite računa o svom psiho-fizičkom zdravlju, smanjujući situacije anksioznosti i stresa tokom dana. Kako? Razmislite o vežbama disanja ili meditaciji i dajte sebi nekoliko trenutaka opuštanja.

  Pretvaranje dobrih odluka u trajne navike jeste moguće: važno je da razumemo šta nam je potrebno i šta možemo da unapredimo, zadajući sebi male ciljeve i korake da pređemo i podsećajući sebe da su neke prepreke na putu sasvim normalne. Sklapanje polise Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u DDOR-u  je dobra odluka upravo zbog prevencije koja je uvek na prvom mestu!

   

   

  Priredio: UniSalute, 29. decembar 2023. godine

  Izvor: https://blogunisalute.it/prevenzione-buoni-propositi/