Izložba “Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz” od srede u Galeriji Matice srpske

Nakon što je prošlog meseca DDOR, kao zvanično osiguranje fondacije Novi Sad – Evropske prestonice kulture, podržala programski segment “Zastave budućnosti”, kompanija nastavlja sa podrškom kulturi i to kao partner izložbe “Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz“, u Galeriji Matice  srpske u okviru programskog luka „Heroine“.

Izložba je nastala kao rezultat saradnje Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije i biće dostupna posetiocima do 28. avgusta u prostorijama Galerije Matice srpske.

U fokusu izložbe je 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza Tita. Autori ističu da izlaganje ovih dela ima dvostruki značaj: s jedne strane radi se o umetničkim predmetima koje publika do sada nije imala priliku da vidi, a s druge ona predstavljaju imaginarni muzej sećanja Jovanke Broz kroz koji se mogu rekonstruisati delovi i detalji njenog života. Izložena umetnička dela, koja su poslednje trideset i tri godine Jovankinog života oplemenjivala prostor u kom je živela, na poseban način današnjoj javnosti objašnjavaju fenomen Jovanke Broz – njenu ličnost, osećaj za umetnost, ali i društvene i umetničke prilike u socijalističkoj Jugoslaviji.