Izložba TRAJNE VREDNOSTI ZBIRKA UMETNIČKIH DELA DDOR OSIGURANJA

Zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja svečano je otvorena u petak 24. septembra 2021. godine u 18.00 sati u Galeriji Matice srpske. Na otvaranju izložbe su govorili dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Đorđo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja, Njegova ekselencija Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Srbiji, dok je izložbu svečano otvorila Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministar kulture i informisanja.

Rečima: „DDOR i Galeriju Matice srpske povezuje pre svega Trg galerija, ali ono što je mnogo važnije, povezuju nas zajedničke vrednosti koje negujemo, a to su trajanje, poštovanje, dostupnost i upravo ovom izložbom, poštujući ono što je kompanija DDOR učinila proteklih sedamdeset godina prikupljajući umetnička dela umetnika iz Vojvodine, to činimo dostupnim“ – prisutnima se obratila dr Tijana Palkovljević Bugarski, dok je predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja, Đorđo Markeđani izjavio: „Danas DDOR osiguranje čini važan korak i deli bogatstvo koje ima sa svojim gradom i publikom. Ova izložba je značajna jer prikazuje snažno kulturno nasleđe Vojvodine i Srbije, potvrđuje dugoročnu posvećenost ulaganju i podršci okruženju u kojem naša kompanija posluje i time kroz bogatstvo lepote likovnih dela unapređujemo kvalitet pojedinca i društva u celini – što je i cilj našeg osiguravajućeg društva.“

“Ova izložba” – rekao je ambasador Lo Kašo – “dokaz je velikog srpskog umetničkog nasleđa, čvrstih kulturnih veza između Italije i Srbije i sposobnosti italijanskih kompanija, ovde prisutnih, da budu promoteri sve jačih i intenzivnijih kulturnih kontakata između naše dve zemlje”.

Izložbu je svečano otvorila Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministar kulture i informisanja: „Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da vam se večeras obratim i otvorim izložbu Trajne vrednosti u Galeriji Matice srpske, jednoj od najstarijih republičkih ustanova kulture. Večerašnja izložba dobar je primer uspešne saradnje kulture i privrede, koju su prepoznali i u delo sproveli Galerija i društveno odgovorna organizacija DDOR osiguranja. Pred nama je izložba 80 slika od 64 autora, odabranih iz bogate kolekcije DDOR Novi Sad osiguranja. Dodatnu zanimljivost izložbi daje to što će publika od večeras moći da vidi vredna dela koja su do sada samo retki i privilegovani imali mogućnost da pogledaju.“

Galeriju Matice srpske i DDOR osiguranje povezuje trajanje i uverenje o važnosti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa. Zajednički projekat popisa, obrade, digitalizacije i valorizacije umetničke zbirke sakupljene u DDOR osiguranju rezultirao je izložbom Trajne vrednosti. Zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja. Dela, koja žive autentičnim životom u svakodnevnoj komunikaciji sa zaposlenima i klijentima, privremeno su premeštena iz radnih prostorija, u galerijske prostore, čime su postala dostupna široj javnosti.

Bogatu umetničku kolekciju DDOR-a čini trista devedeset pet radova likovne i primenjene umetnosti, pretežno umetnika iz Srbije. Radi lakšeg sagledavanja kompleksne kolekcije DDOR osiguranja, izložba, koju čini izbor od preko osamdeset radova, u Galeriji Matice srpske predstavljena je publici u četiri celine. Svaka od njih nosi naslov u kom su prepoznate slične ideje ili osećanja kojima su se vodili stvaraoci, neovisno od stilskog ili tematskog opredeljenja. Prva celina, Ruralni i urbani ambijenti kao uporište, tematizuje prostore i predmete iz neposrednog okruženja ili sećanja umetnika. Prizori kao polazišta za likovna istraživanja odnosi se na dela koja se udaljavaju od prikaza bliskog realnosti i u njima se ispituju odnosi likovnih elemenata, stilskih karakteristika i iskazuju lični doživljaji. U trećoj celini, pod nazivom Mitologija, istorija, fantazija, melanholija dominira intimistički i romantizovani umetnički doživljaj, različit od naših iskustava spoznajne stvarnosti. Razumevajući važnost ličnosti koje su vodile kompaniju od njenog nastanka, poslednja celina izložbe pod nazivom Nosioci ideala, posvećena je upravo njima.

Izložbom je obuhvaćeno likovno stvaralaštvo šezdeset pet umetnika različitih generacija, od onih koji su prve profesionalne korake pravili u periodu između dva svetska rata, do umetnika koji su se formirali u toku poslednje decenije XX veka i kojima pripadaju prve decenije novog veka, poput Boška Petrovića, Ankice Oprešnik, Olje Ivanjicki, Đerđa Ereša, Milana Konjovića, Pal Dečova i drugih.