01.01.2012. Republika Srbija pristupiće Multilateralnom sporazumu (Sistemu registarske oznake)

Od 01. 01. 2011. prestaje obaveza da motorna vozila koja se uobičajeno nalaze na teritoriji Republike Srbije poseduju međunarodnu kartu osiguranja autoodgovornosti – zelenu kartu, prilikom ulaska na teritoriju neke od zemalja potpisnica MA.

Multilateralni sporazum (MA), poznat i kao Sistem registarske oznake, predstavlja formalni dogovor jednog broja zemalja o međusobnom proširivanju teritorijalnog važenja osiguranja autoodgovornosti, koji za osnov ima priznavanje da je registarska oznaka dokaz o postojanju osiguranja autoodgovornosti prilikom ulaska motornog vozila koje se nalazi na teritoriji jedne od zemalja potpisnica sporazuma na teritoriju posećene zemlje, takođe potpisnice MA.

Zemlje potpisnice Sporazuma (MA) su:

  • Austrija, Bugarska, Belgija, Češka Republika, Kipar, Nemačka, Danska, Španija, Estonija, Francuska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske (uključujući Kanalska ostrva i ostrvo Man), Grčka, Mađarska, Italija, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Švajcarska (uključujući Lihtenštajn), Andora, Norveška i Island.

Neophodnost posedovanja zelene karte ostaje na snazi za vozila koja se uobičajeno nalaze na teritoriji Republike Srbije, a kojima se ulazi na teritoriju neke od sledećih zemalja:

  • Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Makedonija, Albanija, BiH, Tunis, Maroko