UPALJENO GRLO KOD DECE: LEKOVI I GREŠKE KOJE TREBA IZBEGAVATI


Otečeno grlo i limfni čvorovi, plikovi, bolni krajnici, temperatura, glavobolja, gubitak apetita: jednom reči, upala grla, jedna od najklasičnijih sezonskih tegoba. Ako je tačno da se najveći broj patogena, virusa i bakterija prenosi preko gornjih disajnih puteva, odnosno kroz grlo i nos, kako se treba ponašati kada naša deca boluju od faringitisa i tonzilitisa (upale ždrela i krajnika)?

Evo praktičnog vodiča o tome kako postupiti kako bi se izbegle najčešće greške, odabrao najbolji lek i efikasno i brzo izlečila upala grla kod dece.

UPALA GRLA KOD DECE: GRIP ILI STREPTOKOK?

Upala grla je jedan od najčešćih simptoma koji prate pojavu gripa, na primer zbog prehlade ili perioda u godini u kojem se – u stvari – javljaju sezonske bolesti. Upala grla, koja se naziva faringitis, uopšteno govoreći je virusne prirode i obično prolazi za oko nedelju dana bez potrebe za antibioticima.

Ako upala takođe zahvati krajnike, s druge strane, reč je o tonzilofaringitisu i slika bolesti može da bude složenija: za ovu patologiju je, u stvari, odgovorna bakterija, beta-hemolitički streptokok grupe A (BHSA), a mogu se pojaviti i plikovi, belo-žućkasti mehurići koji inficiraju krajnike i znak su da je bakterijska infekcija u toku.

Ako se javi streptokokni tonzilitis, neophodno je blagovremeno intervenisati kako bi se izbegle ozbiljne komplikacije, poput reumatske bolesti, akutnog zapaljenskog stanja koje može da zahvati različite organe i sisteme.

vitapix/gettyimages.it

KAKO SHVATITI O KOJOJ VRSTI UPALE GRLA JE REČ?

U slučaju upale grla kod dece, bol ne bi trebalo da nas uznemiri: to je jednostavno glavni simptom koji ukazuje na zapaljenje koje je u toku i koje utiče na ždrelo ili krajnike.

Uopšteno govoreći, ova problematika se može ukratko opisati uzimajući u obzir sledeće:

  • upala grla može da ukaže na virusnu infekciju u prisustvu drugih simptoma kao što su kašalj, prehlada, promuklost i konjunktivitis;
  • istovremeno odsustvo ovih simptoma i prisustvo malih crvenih mrlja ili plikova u grlu, kao i visoka temperatura, mogu da ukažu na bakterijsku infekciju.



    Prijavite se na naš newsletter


    Međutim, jedini pouzdani dijagnostički kriterijum za utvrđivanje o kojoj vrsti upale grla je reč je bris grla. Nakon ove analize je, zapravo, moguće potvrditi – ili isključiti – streptokoknu infekciju, koja se obavezno mora lečiti antibiotikom.

    Iz tog razloga je korisno imati na umu da ne bi nikada trebalo započeti terapiju antibioticima bez prethodnog utvrđivanja da je reč o bakterijskoj infekciji, odnosno tek nakon procene pedijatra.

    FreshSplash/gettyimages.it

    UPALA GRLA KOD DECE: KAKO PREPOZNATI PRVE SIMPTOME I BRZO DELOVATI

    Ukoliko se na vreme otkrije, upala grla u nekim slučajevima može da se ublaži i prouzrokuje manje neugodnosti. Ako je pokazatelj ozbiljnijeg problema – poput streptokoka ili tonzilitisa – brzo delovanje će sigurno omogućiti adekvatno lečenje bolesti i izbegavanje opasnih komplikacija.

    Da bi se prepoznali prvi simptomi, naš savet je da se obrati pažnja na signale koje dete šalje, posebno ako je veoma malo i zbog toga nije u stanju da objasni nelagodu koju oseća:

    • da li teško govori i guta
    • da li eventualno tiše govori
    • da li kašlje ili je promuklo.

    Dok se čekaju nalazi o kakvoj upali grla je reč, odmah se mogu preduzeti neke mere predostrožnosti, kao što su izbegavanje naglih promena temperature, pokrivanje grla šalom i u zatvorenom prostoru i izbegavanje davanja lekova pre nego što pedijatar prepiše odgovarajuću terapiju za bolest koja je u toku.

    Dakle, koji su glavni lekovi za lečenje upale grla kod dece? Da ih razmotrimo zajedno.

    NAČINI ZA LEČENJE UPALE GRLA KOD DECE:FARMACEUTSKI PREPARATI, PRIRODNI LEKOVI I SVAKODNEVNE MERE

    Kao što smo videli, upale grla mogu da budu biti različite prirode i, prema patologiji zbog koje nastaju, neophodno je primeniti lekove određene vrste, u odnosu na neke druge.

    BLAGA UPALA GRLA: OSNOVNI LEKOVI

    Ako je upala grla deo opšte prehlade, može se lečiti bez potrebe za određenim lekovima.

    Međutim, važno je usvojiti neke mere predostrožnosti koje omogućavaju da se opšta slika dodatno ne komplikuje. Posebno se preporučuje da dete:

    • često pije vodu kako bi neprestano održavalo hidrataciju
    • konzumira sveže povrće i voće, po potrebi i smutije, i da se detetova ishrana pravilno uravnoteži
    • ispira nos fiziološkim rastvorom
    • pokriva grlo šalom
    • uzima prirodne lekove, kao što ćemo videti i u nastavku, nakon razgovora sa pedijatrom.

    Estradaanton/gettyimages.it

    KAKO SE LEČE FARINGITIS I INTENZIVNI BOLOVI

    Ako bol postane vrlo intenzivan, osim što bi trebalo imati na umu sve gore navedene indikacije, u dogovoru sa pedijatrom, detetu se mogu davati i antiinflamatorni (protivupalni) lekovi, poput Paracetamola i Ibuprofena.

    Takođe se možemo osloniti i na klasične „bakine lekove“, prirodne lekove koji mogu da pruže olakšanje i dezinfikuju ždrelo. Među njima izdvajamo:

    • žvakanje komadića svežeg đumbira u ustima da bi se dezinfikovalo grlo i usna šupljina;
    • ispiranje usta đumbirom, limunom, ehinaceom, crnim slezom, kamilicom, sladićem, uljem eukaliptusa, žalfijom, jabukovim sirćetom. Ovi sastojci, sami ili u kombinaciji, imaju dezinfekciona svojstva, štite sluzokožu i ublažavaju stanje upale;
    • mazanje prirodnih masti po vratu i grudima: odlične su one na bazi timijana, eukaliptusa i planinskog bora.

    U svakom slučaju, ne treba improvizovati kućne tretmane ili lekove, niti na svoju ruku davati antibiotske ili antiinflamatorne lekove, već je potrebno kontaktirati pedijatra koji će na najprikladniji način lečiti bolest povezanu sa upalom grla kod deteta.

    LEČENJE FARINGOTONZILITISA: ANTIINFLAMATORNI LEKOVI, ANTIPIRETICI I ANTIBIOTICI

    Ako se suočavamo sa slučajem streptokoknog faringotonzilitisa, terapiju mora da propiše pedijatar: lečenje uglavnom uključuje propisivanje antiinflamatornih lekova, antibiotika i, u slučaju povišene temperature, antipiretika. Konkretno:

    • antiinflamatorni lekovi i antipiretici, i u ovom slučaju Paracetamol i Ibuprofen, pomažu u smanjenju upale i snižavanju temperature ako poraste iznad 38,5°;
    • Antibiotici leče infekciju, sprečavaju da dođe do komplikacija i kolateralno smanjuju simptome, a neophodni su u slučaju tonzilitisa. Antibiotik, obično amoksicilin, obično zahteva desetodnevnu terapiju koja mora da se započne u roku od 9 dana od pojave simptoma.

    GREŠKE KOJE TREBA IZBEGAVATI UKOLIKO DETE IMA UPALU GRLA

    Veoma je važno delovati na ispravan način po pitanju lečenja bolova u grlu, a istovremeno znati koje greške treba izbegavati kako bismo očuvali zdravlje naše dece.

    Bez obzira na prirodu tegobe, postoje neki postupci koje ne bi trebalo preduzeti kako ne bi došlo do pogoršanja stanja:

    • deci ne treba davati vruće napitke koji mogu da iritiraju grlo i sluzokožu
    • treba izbegavati nagle promene temperature
    • ne treba koristiti antiseptične sprejeve, vode za ispiranje usta i oriblete pre nego što pedijatar propiše odgovarajući lek
    • ne treba održavati previsoku temperaturu u kući
    • treba voditi računa da se dete ne znoji prekomerno, a zatim izlaže strujanju vazduha.

    SDI Productions/gettyimages.it 

    UPALA GRLA KOD DECE: ZNAČAJ PREVENCIJE

    Da bi se sprečio faringotonzilitis, mogu se preduzeti neke mere predostrožnosti kako bi se pojava bolesti kod dece svela na minimum:

    • koliko god je moguće ograničiti izloženost deteta zagađenju;
    • održavati visok procenat vlažnosti vazduha u kući, jer upale grla često mogu da nastanu  zbog održavanja pogrešnih uslova u kućnom okruženju;
    • održavati idealnu sobnu temperaturu, oko 20°-21° C;
    • ukoliko je potrebno, primeniti preventivnu terapiju koja se zasniva na imunomodulatorima poput matičnog mleča ili ehinacee i vitaminskih suplemenata (A i C) sposobnih da stimulišu i ojačaju imuni sistem, ali uz stalnu konsultaciju sa pedijatrom;
    • redovno uvoditi voće i povrće u ishranu deteta, učeći ga na taj način da konzumira zdravu hranu.

     UPALA GRLA KOD DECE I POVEZANE BOLESTI

    Postoje određene bolesti koje su povezane sa upaljenim grlom, odnosno zapaljenske komplikacije koje mogu da pogode srednje uho i oči. Na primer, bol u uhu je zapaljenje koje se često povezuje sa faringitisom i sa činjenicom da su grlo i uvo povezani preko Eustahijeve tube odakle je moguće da se prenose virusi i bakterije.

    Još jedna neprijatna posledica upale grla može da bude konjunktivitis, koji uzrokuje obilno suzenje jednog ili oba oka. On je često posledica adenovirusa koji uzrokuju visoku temperaturu oko nedelju dana, bolove i otok submandibularnih (podviličnih) limfnih čvorova i predela oko uva.

    Osim toga, važno je znati da je među mogućim komplikacijama usled gore pomenutog BHSA streptokoka i reumatska bolest, akutna inflamatorna bolest, koja ima veću učestalost u starosnoj grupi od 5 do 15 godina. Uzrokuje temperaturu, bol i otok zglobova, a takođe može da utiče i na srčane zaliske i centralni nervni sistem: lečenje uključuje antibiotike, nesteroidne antiinflamatorne lekove i kortikosteroide, ako bolest pogađa srce.

    Nedoumice koje se mogu javiti čak i po pitanju čestih tegoba poput upale grla su brojne, stoga je važno imati mogućnost kontaktiranja pedijatra radi boljeg razumevanja situacije i blagovremenog delovanja. Uopšteno govoreći, od suštinske je važnosti da roditelji mogu da računaju na lekare  pedijatre kako bi se pravilno sprovodili postupci lečenja i prevencije.

    Članak napisan uz doprinos Karmele Đambrone (Carmela Giambrone).

    Izvor: https://blogunisalute.it/rimedi-mal-di-gola-bambini/

    Ostali izvori:

    salute.gov.it
    ospedalebambinogesu.it