Leto u “slatkom iščekivanju”: kako zaštiti kožu tokom trudnoće

Trudnoća je jedinstven i poseban period u životu žene, obeležen nizom fizičkih i emocionalnih promena. Jedna od njih se tiče kože, koja može da postane osetljivija i podložnija problemima kao što su suvoća, hiperpigmentacija, akne i potkožne bubuljice usled hormonskih fluktuacija.

Ove promene postaju posebno očigledne tokom leta, godišnjeg doba koje je samo po sebi izazovno za kožu ljudi zbog veće izloženosti suncu i toploti. U ovom članku ćemo se detaljnije upoznati s ovim promenama i daćemo praktične i korisne savete o tome kako da zaštitite i negujete svoju kožu tokom leta.

KAKO SE KOŽA MENJA TOKOM TRUDNOĆE?

Koža žena može da pretrpi mnoge promene tokom trudnoće zbog varijacija u hormonskoj ravnoteži koje su karakteristične za ovaj period. Evo nekih od najčešćih situacija:

 • hiperpigmentacija, poremećaj kože koji karakteriše prekomerna proizvodnja melanina. Ovo stanje može da zahvati lice, i kada se javi na tom delu tela naziva se melazma, ali i stomak, sa takozvanom linea-om nigra-om – tamnom vertikalnom linijom koja se pojavljuje tokom trudnoće i koja se proteže od pubisa do pupka, a može da se proteže i sve do grudnog koša. Takođe može da dođe do hiperpigmetacije bradavica;
 • preosetljivost kože, sa posledičnim svrabom i crvenilom;
 • pojava strija, posebno na stomaku, grudima, bokovima i zadnjici, usled istezanja kože kako bi se prilagodila fetusu koji raste;
 • Neke buduće majke mogu da iskuse akne i masnu kožu, dok druge mogu da imaju suvlju kožu nego inače.

LETO, IZAZOVI ZA ŽENSKU KOŽU TOKOM “SLATKOG IŠČEKIVANJA”

Visoke temperature, produženo izlaganje suncu i prekomerno znojenje mogu da pogoršaju neke od gore navedenih problema sa kožom.

Osim toga, toplota često izaziva oticanje i zadržavanje vode, što je posebno vidljivo u nogama, gležnjevima i stopalima, i naglašava sklonost ka proširenim venama. Osim toga, sunčevi zraci podstiču hiperpigmentaciju, povećavajući vidljivost linea nigre, melazme i pega, ako su prisutne. U sledećim paragrafima ćemo dati neke korisne savete o tome kako da očuvate svoju kožu zdravom tokom leta kada ste trudne.

charmedlightph/gettyimages.it

UNOSITE DOVOLJNO VODE

Tokom trudnoće, unos vode – takođe kroz hranu – igra osnovnu ulogu u održavanju zdravlja kože, posebno u letnjim mesecima. Voda doprinosi elastičnosti kože, smanjujući rizik od nastanka strija, pomaže u održavanju hidratacije kože, sprečavajući isušivanje, što može da dovede do svraba i iritacije.  Prijavite se na naš newsletter

  Dovoljan unos vode takođe pomaže u borbi protiv zadržavanja vode u organizmu, uobičajenog problema u trudnoći koji dovodi do otoka u nogama i stopalima. Takođe podstiče cirkulaciju krvi i limfni sistem, smanjujući mogućnost pojave proširenih vena. U najtoplijim mesecima, dobra hidratacija pomaže u regulisanju telesne temperature, smanjujući prekomerno znojenje i rizik od pojave dermatitisa kao posledice velikih vrućina. Naposletku, voda je saveznik broj jedan u uklanjanju toksina iz organizma, čime pomaže u prevenciji nastanka akni i doprinosi svetlijem i zdravijem tenu.

  UVEK NANOSITE KREMU ZA SUNČANJE

  Sunčanje je lepo i prijatno, ali je važno zapamtiti da su ultravioletni (UV) zraci štetni za kožu, posebno tokom trudnoće. Koža trudnica, kao što smo već objasnili, posebno je osetljiva: zbog toga je podložna opekotinama od sunca i hiperpigmentaciji. Iz tih razloga je neophodno uvek nanositi kremu za sunčanje kada se izlazi napolje.

  Ova krema ne samo da štiti kožu od opekotina od sunca, već i pomaže u sprečavanju nastanka melazme. Kada birate kremu za sunčanje, važno je da se odlučite za proizvod sa zaštitnim faktorom (SPF) od najmanje 30 koji istovremeno nudi zaštitu širokog spektra od UVA i UVB zraka. Preporučuje se nanošenje kreme za sunčanje na svaka dva sata i odmah nakon plivanja ili znojenja.

  LUNAMARINA/gettyimages.it

  ODRŽAVAJTE KOŽU HIDRIRANOM

  Pošto hormonalne promene u trudnoći mogu da učine kožu suvljom, ovo stanje postaje naročito problematično tokom leta, kada toplota i vlaga dovode do bržeg isparavanja vode iz kože. Da biste kožu održali hidriranom, važno je da pijete mnogo vode, kao što smo već predložili, ali i da koristite efikasna sredstva za hidrataciju – na primer losione, ulja, balzame za telo ili odgovarajuće pene za kupanje.

  Prilikom kupovine proizvoda ove vrste, najbolje je odlučiti se za one koji sadrži sastojke kao što su hijaluronska kiselina, glicerin, ceramidi i esencijalne masne kiseline. Ovi elementi pomažu u zadržavanju vlage u koži i jačanju kožne barijere. Savet je da hidratantnu kremu nanesete odmah nakon tuširanja ili kupanja, kada je koža još uvek blago vlažna, kako bi se maksimalno upila.

  Takođe, razmislite o korišćenju ovlaživača u svom domu, posebno ukoliko je vazduh suv: on uravnotežuje ukupni nivo hidratacije u organizmu i sprečava isušivanje i iritaciju kože.

  DAJTE PREDNOST ODEĆI I AKSESOARIMA KOJI ŠTITE KOŽU OD SUNCA

  Tokom leta je važno zaštititi kožu od sunca, ne samo kremom za sunčanje, već i odećom. Lagane, prozračne tkanine, kao što su pamuk ili lan, mogu da budu naročito korisne u zaštiti kože i održavanju njene optimalne temperature. Savet je i da se koriste šeširi sa širokim obodom i naočare za sunce kako bi se zaštitilo lice, a kada je reče o odeći, trebalo bi se opredeliti za laganu odeću sa dugim rukavima da bi se zaštitio ostatak tela. Ukoliko je moguće, odlučite se za kupovinu tkanina sa UPF ocenom – zaštitni faktor od ultraljubičastih zraka – za dodatnu zaštitu od sunca.

  nattrass/gettyimages.it

  IZBEGAVAJTE TUŠIRANJE VRUĆOM VODOM I TOPLE KUPKE

  Vruća voda može da ukloni prirodnu masnoću kože, koja joj pomaže u održavanju hidratacije, što dovodi do suvoće i svraba. Štaviše, tokom leta se ovaj efekat pojačava, a pogoršava ga i vrući vazduh, koji doprinosi suvoći kože.

  Tuširanje vrućom vodom i tople kupke takođe mogu da dovedu do daljeg širenja krvnih sudova, što se obično već događa tokom trudnoće, a što rezultira crvenilom i nelagodnošću. Iz ovih razloga, bolje je odlučiti se za tuširanje mlakom vodom, čime ćete pomoći da koža ostane hidrirana, a nećete je dodatno isušiti ili izložiti stresu.

  PILING JE DOZVOLJEN, ALI BUDITE PAŽLJIVE

  Piling pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i održava kožu glatkom i sjajnom. Međutim, važno je biti nežan i ne trljati previše, jer koža može da bude osetljivija tokom trudnoće. Osim toga, najbolje je izbegavati pilinge jakih mirisa ili sa sastojcima koji bi mogli da iritiraju kožu. Zato se treba odlučiti za prirodne proizvode na bazi šećera ili soli, koji su u stanju da nežno pilinguju kožu bez izazivanja iritacije. Da bi se obezbedila odgovarajuća hidratacija kože, idealno bi bilo da se tretman pilingom završi primenom posebnog proizvoda za hidrataciju kože. Na ovaj način može da se obezbedi održavanje odgovarajuće vlažnosti kože.

  olegbreslavtsev/gettyimages.it

  POSEBNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE ZA PERIOD TRUDNOĆE

  Tokom ove faze neophodno je obezbediti najbolju moguću brigu o zdravlju majke i deteta. Jedan od najboljih načina da to uradite jeste da sklopite polisu DDOR dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja sa posebnim pokrićem za trudnoću.

  Polisa kreirana za potrebe trudnica, može da pruži važnu podršku u vezi sa svim medicinskim potrebama u toku ovog ključnog perioda. Ovaj plan osiguranja je koncipiran tako da ponudi sveobuhvatno pokriće za prenatalne preglede, dijagnostičke analize i testove, postnatalnu negu i sve druge medicinske potrebe koje mogu da nastanu tokom trudnoće.

  Naročito u osetljivim periodima godine kao što je leto, kada zdravstveni izazovi mogu da budu još veći zbog visokih temperatura i izlaganja suncu, posedovanje posebnog zdravstvenog osiguranja za trudnoću može da pruži mir i spokoj.

   

  Autorka članka Martina Melgaci (Martina Melgazzi), 7. jul 2023.

   

  Izvor: https://blogunisalute.it/pelle-gravidanza-estate/