Otvorena jedinstvena izložba “Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata”

Jedinstvena izložba „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata” otvorena  je 24. septembra na Trgu galerija, čime je počela nedelja vizuelne umetnosti u okviru aktuelnog Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu.

Izložba obuhvata najveći broj dela jednog od najznačajnijih srpskih slikara prošlog veka, realizovana u čak tri izložbene postavke, a DDOR osiguranje, kao zvanično osiguranje projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i programskog luka Kaleidoskop kulture pružilo je punu podršku u realizaciji ove značajne manifestacije i po svemu posebne izložbe.

Trg galerija, mesto koje tradicionalno pripada vizuelnoj umetnosti, povezao je galerije od nacionalnog značaja – Spomen-zbirku Pavla Beljanskog i Galeriju Matice srpske, u kojima će biti dve izložbene postavke, kao i Galeriјu likovne umetnosti poklon zbirku Rajka Mamuzića, koja ima programski udeo. Takođe, u realizaciju programa je uključena i Galeriju slika „Sava Šumanović” u Šidu, u kojoj će biti treća izložbena postavka. Šumanovićevo slikarstvo iz perioda između 1919. i 1940. godine biće predstavljeno delima iz tri navedena muzeja, kao i pozajmljenih umetnikovih dela iz vodećih nacionalnih institucija kulture kod nas, zatim muzeja iz Hrvatske, Severne Makedonije i Francuske.

Govornici na otvaranju izložbe bili su: Milana Kvas upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, Stanislav Radulović, pokrajniski podsekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Danijela Vanušić, Pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju u Ministarstvu kulture i informisanja koja je i otvorila nedelju vizuelne umetnosti u okviru Kaleidoskopa kulture.

Pored predstavnika grada i kulturnih ustanova u kojima se realizuje ova jedinstvena izložba, svojim prisustvom uveličali su ovaj događaj i druge eminentne ličnosti, kao i predstavnici najvišeg menadžmenta i mnogobrojni zaposleni DDOR osiguranja ljubitelji kulture i umetnosti.

Program svečanog otvaranja izložbe obuhvatio je i projekat ChoreoChroma, koji polazište ima u slikarstvu Save Šumanovića. Kaleidoskop kulture traje do 7. oktobra, a nakon nedelje vizuelne, poslednja nedelja posvećena je primenjenoj umetnosti. Više detalja o Kaleidoskopu kulture i Evropskoj prestonici kulture možete pronaći na sajtovima novisad2022.rs, kao i na kaleidoskopkulture.com.