Svečano je otvorena izložba “Milena Pavlović Barilli: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela” u Beogradu

U Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu svečano je otvorena izložba posvećena velikoj umetnici Mileni Pavlović Barilli pod nazivom  “Milena Pavlović Barilli: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela”. Omaž neponovljivoj Mileni organizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije a u saradnji sa Galerijom Milena Pavlović Barilli, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, DDOR osiguranjem i Color Press Group. 

Izložbu su zvanično otvorili: Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije; Nj.E. ambasador Luka Gori, ambasador Italije u Srbiji; Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu; Ljiljana Dabić, direktorka Galerije Milene Pavlović Barili u Požarevcu i Robert Čoban, predsednik Color Press Group. 

Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije tom prilikom posebno je naglasila da su Ministarstvo kulture i informisanja, Ambasada Italije i Italijanski institut za kulturu, zajedno sa drugim partnerima, prepoznali važnost predstavljanja Milenine umetnosti u savremenom dobu, čime ta izložba daje izvanredan primer međunarodne saradnje u oblasti kulture. 

„Milena, ćerka slavnog italijanskog pisca i muzičkog kritičara Bruna Barilija i Požarevljanke Danice Pavlović, i večeras ovde u Italijanskom kulturnom centru u Beogradu simbolično spaja Srbiju i Italiju. Univerzalna snaga njenog stvaralaštva i danas je spona koja kulturne veze naše dve zemlje čini jačim”, navela je ministarka kulture i dodala da je srpska umetnica i pored svog kratkog životnog puta, postala svojevrsna ikona naše i svetske kulturne scene između dva svetska rata. “Naša je privilegija što sa ponosom možemo da kažemo da smo imali tako darovitu slikarku. Išla je ispred vremena. Ona je naša Frida Kalo … Tim više je naša obaveza da njena dela učinimo što vidljivijim široj publici“ izjavila je ministarka.  

Nj. E. ambasador Gori je u svom govoru podsetio kako biografija i delo Milene Pavlović Barili, umetnice sa majkom Srpkinjom i ocem Italijanom, „Savršeno simbolizuju i prikazuju kulturne i druge odnose između Rima i Beograda, koji su oduvek bili intenzivni i obeleženi velikim prijateljstvom.” 

Na izložbi učestvuje i 15 savremeniih srpskih fotografa koji su dali svoj doprinos u viđenju Mileninog stvaralačkog opusa i imali veliki izazov da dešifruju skrivene poruke njenih slika, koje su je činile velikom umetnicom i ikonom srpskog modernizma. 

DDOR osiguranje, ponosni partner u realizaciji ove izložbe, poziva sve ljubitelje umetnosti da posete ovu vanvremensku izložbu, koja će biti otvorena do 15. septembra 2022. godine i to od ponedeljka do četvrtka u periodu od 10 do 18 časova i petkom od 10 do 15 časova, u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu.