Analiza krvi: kada su vrednosti transaminaza zabrinjavajuće?

Kada su određene vrednosti analize krvi izvan opsega koji se smatra normalnim, to može da znači da u organizmu postoji zdravstveni problem. U ovom članku želimo da se posebno fokusiramo na transaminaze, odnosno da otkrijemo šta to znači kada je njihov nivo viši od normalnog. Zajedno ćemo videti kada se, uopšteno govoreći, traži ispitivanje nivoa transaminaza, koji su mogući uzroci povećanja ove vrednosti i da li ova okolnost uvek treba da izaziva zabrinutost.

RgStudio/gettyimages.it

 

ŠTA SU TRANSAMINAZE I ČEMU SLUŽE?

Pre svega, hajde da pokušamo da shvatimo šta su transaminaze. Ovaj termin se odnosi na grupu enzima prisutnih u različitim tkivima organizma, posebno u jetri i mišićima, koji učestvuju u pretvaranju aminokiselina u energiju. Transaminaze se dele na:

 • aspartat aminotransferazu (AST) ili glutamat-oksalacetat transaminazu (GOT), koja se nalazi uglavnom u srcu, skeletnim mišićima, mozgu, bubrezima, jetri;
 • alanin aminotransferazu (ALT) ili glutamat piruvat transaminazu (GPT) koja je uglavnom lokalizovana u jetri.

 

KADA TREBA ZNATI NIVO TRANSAMINAZA I KAKO SE ON MERI

 

Analiza transaminaza se radi uzorkovanjem krvi: uopšteno uzevši, lekar prepisuje ovu analizu ukoliko sumnja da postoji problem sa organima ili delovima organizma u kojima se ovi enzimi nalaze. Takođe može da se koristi za praćenje dejstva terapije i napredovanja bolesti.

Konkretno, obično se radi u sledećim slučajevima:

 

 • prilikom procene stanja jetre i dijagnostikovanja moguće bolesti jetre;
 • za proveru zdravlja srčanog mišića;
 • za utvrđivanje zdravstvenog stanja mišićno-koštanog sistema.

Sada kada znamo čemu služi merenje nivoa transaminaza, hajde da vidimo šta to može da znači kada je on viši od normalnog.

VISOKE TRANSAMINAZE: KADA TREBA DA SE ZABRINEMO I KOJI SU MOGUĆI UZROCI

Referentne vrednosti transaminaza mogu da variraju u zavisnosti od pola, starosti, kao i opreme koja se koristi u laboratoriji koja vrši analize. Kao što ćemo uskoro bolje videti, različita stanja mogu da izazovu povećanje nivoa ovih enzima. Povišeni nivoi transaminaza, u stvari, mogu da ukazuju na prisustvo akutnog ili hroničnog problema koji utiče na jetru ili druge sisteme. Međutim, kako objašnjavaju stručnjaci, u mnogim slučajevima reč je o situaciji koja nije suviše ozbiljna i privremenog je trajanja.

U svakom slučaju, kada su transaminaze veće od normalnih vrednosti, onda je to slučaj kada se uključuje alarm za uzbunu koji ne treba zanemariti. U ovakvoj situaciji uvek je neophodno obratiti se svom lekaru opšte prakse i osloniti se na njega. Rezultati, naime, moraju da se pročitaju i protumače zajedno sa lekarom, jedinom osobom koja može da nam kaže šta je najprikladnije da uradimo i, ukoliko je potrebno, da nas usmeri ka daljim, detaljnijim ispitivanjima.

Nikodash/gettyimages.it

 

Visoke transaminaze: mogući uzroci

Pošto smo napravili ovaj neophodni uvod, hajde da vidimo koji su mogući uzroci koji mogu da povećaju vrednost transaminaza. Kao što je već napomenuto, ovaj rezultat može da ukaže na problem sa jetrom ili žučnim putevima. Među bolestima jetre koje mogu da budu povezane sa visokim transaminazama su, na primer:

 • ciroza jetre;
 • hepatitis;
 • masna jetra;
 • rak jetre.

 

Među mogućim uzrocima koji se ne tiču jetre, već drugih stanja i delova organizma treba spomenuti, na primer:

 • infarkt miokarda;
 • mišićne distrofije;
 • miozitis, odnosno zapaljenje mišića;
 • alergije na hranu;
 • celijakiju;
 • pankreatitis;
 • mononukleozu;
 • takođe uzimanje nekih lekova.

 

Prisustvo nižih nivoa transaminaza od normalnog obično ne izaziva posebnu zabrinutost, a razlog može da bude nedostatak vitamina B6. U ređem procentu slučajeva niske transaminaze mogu da budu znak stanja zvanog uremija, ozbiljne situacije u kojoj bubrezi više nisu u stanju da uklanjaju otpadne materije. I u prisustvu niskih nivoa transaminaza, uvek je preporučljivo da se konsultujete sa svojim lekarom da biste razumeli moguće uzroke.  Prijavite se na naš newsletter

  NAČINI LEČENJA I LEKOVI ZA VISOKE TRANSAMINAZE

                                                                                                                               

  Kao što smo rekli, visoki nivoi transaminaza nisu uvek razlog za zabrinutost i mogu da budu posledica nekog blažeg poremećaja ili privremenog problema. U svakom slučaju, lekar uvek mora da bude naša referentna figura. U stvari, prisustvo vrednosti izvan referentnih opsega bi moglo da nas usmeri ka daljim analizama koje nam omogućavaju da razumemo šta je izazvalo neravnotežu. Istovremeno, lekovi koji će se primeniti će zavisiti od osnovnih uzroka i vrste potrebnog lečenja.

  Sve ovo nas dovodi do toga da još jednom podvučemo važnost, u bilo kom uzrastu, nezanemarivanja sopstvenog zdravlja, i na taj način što ćemo tražiti savet od izabranog lekara kada je to potrebno, ali i tako što ćemo se osloniti na ad hoc polise zdravstvenog osiguranja kako bi se zdravstveno stanje držalo pod kontrolom.

   

  Naše zdravlje je dragocena imovina, zbog čega je preporučljivo ulagati u rešenja kao što su polise koje pruža DDOR dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Svaka polisa je kreirana za specifične potrebe i omogućava da se iskoriste prednosti preventivnih sistematskih pregleda ili pristup popustima u poređenju sa tržišnim cenama.

   

  Izvori:

  humanitas.it

  gavazzeni.it

  healthline.com

   

  Autorka članka: Mara D’Anđeli (Mara D’Angeli), 1. februar 2024.

  Izvor: https://blogunisalute.it/transaminasi-alte/