Ishrana i zdravlje kože: kako hraniti kožu iznutra

Osim što štiti organizam od patogena kao što su virusi i bakterije, koža je i pouzdano ogledalo koje odražava naše zdravstveno stanje i, na kraju, naše navike u ishrani. Hajde da istražimo duboku vezu između ishrane i zdravlja kože, naglašavajući kako određeni nutritivni izbori mogu da postanu moćni saveznici u održavanju i jačanju vitalnosti naše kože.

 

ZAŠTO JE KOŽA VAŽNA: ČEMU SLUŽI OVAJ ORGAN

Koža predstavlja najveći organ našeg tela. Mnogo više od obične spoljašnje barijere, ona obavlja vitalne i složene funkcije koje daleko prevazilaze čisto estetski aspekt – briga o koži je ključna i za muškarce i za žene. Reguliše telesnu temperaturu, obezbeđuje čulo dodira i aktivno učestvuje u procesu detoksikacije organizma kroz znojenje.

Njenu strukturu čine epidermis, dermis i hipodermis, kao i niz manjih slojeva i elemenata kao što su lojne i znojne žlezde i folikuli dlake. Hajde da se detaljno upoznamo sa svim karakteristikama.

 • Epidermis: to je spoljašnji sloj i najizloženiji rizicima od sunca koji nas istovremeno štiti od toksina, patogena i dehidratacije. U ovom sloju se pojavljuju znaci kao što su fleke ili bubuljice.
 • Dermis: to je gust sloj hijaluronske kiseline, koji našoj koži daje elastičnost i snagu.
 • Hipodermis: masne ćelije, vezivno tkivo i krvni sudovi predstavljaju unutrašnji sloj kože, koji deluje kao toplotni izolator za organe i sadrži naše energetske rezerve u vidu masti.

Ali, kao i na svaki drugi organ, na zdravlje i izgled kože mogu da utiču brojni faktori – starosna dob, izloženost faktorima životne sredine, specifični uslovi kao što je trudnoća i, na kraju, ali ne i najmanje važno, naša ishrana.

 

KAKO DA BRINETE O SVOJOJ KOŽI PRIMENOM PRAVILNE ISHRANE

Ukoliko je tačno da genetika, izlaganje suncu i stres igraju ključnu ulogu u definisanju zdravlja naše kože, ne možemo da potcenimo važnost ishrane. Brojne studije sve jasnije podvlače duboku vezu između onoga što konzumiramo i stanja naše kože (na primer, uzrokujući njeno starenje). Dok kreme i serumi mogu da pruže spoljašnje benefite, prava bitka za zdravu kožu počinje za trpezom. Neuravnotežena ishrana, koju karakterišu višak kalorija, prosti šećeri, hrana sa visokim glikemijskim indeksom i industrijski proizvodi bogati štetnim mastima, podriva sposobnost kože da se regeneriše i održava zdrav hidrolipidni film. Nasuprot tome, uravnotežena ishrana, obogaćena specifičnim makronutrijentima, vitaminima i mikronutrijentima, ne samo da jača zaštitnu barijeru kože, već je i brani od spoljnih neprijatelja, obezbeđujući sjajan i otporan ten. Hajde da se detaljno informišemo kojoj hrani treba dati prednost da bismo imali lepšu i zdraviju kožu.

 

Hrana – prijatelj kože

Kao što smo upravo rekli, neke namirnice su, zahvaljujući svojim hranljivim materijama, posebno korisne za zdravlje kože. Uvođenjem u svakodnevnu ishranu, održavanjem uravnoteženog načina života, bez ekscesnih situacija, u kojem se osoba bavi i fizičkom aktivnošću, moguće je doprineti iznutra zdravlju i lepoti svoje kože tokom vremena. U nastavku je lista namirnica koje su prijatelji naše kože:

 • losos i plava riba: bogati su omega-3 masnim kiselinama, pomažu u održavanju hidratacije kože i mogu da smanje upale koje izazivaju crvenilo i akne;
 • avokado: obezbeđuje vitamin E i zdrave masne kiseline, koje su ključne za održavanje hidratacije i fleksibilnosti kože;
 • orašasti plodovi i semenke: sadrže esencijalne masne kiseline, vitamin E i cink, sve elemente koji pomažu zdravlju kože;
 • narandžasto, žuto i crveno voće i povrće kao što su šargarepa i bundeva: odlični su izvori beta-karotena, koji deluje kao prirodni zaštitnik od oštećenja koja potiču od sunca;
 • paradajz: bogat vitaminom C i likopenom (specifičnim beta-karotenom), ima antioksidativna svojstva i štiti kožu od oštećenja ultravioletnim zracima;
 • crvena i zelena paprika: obezbeđuju dosta vitamina C, neophodnog za proizvodnju kolagena, ključnog strukturnog proteina kože;
 • tamna čokolada: treba je konzumirati umereno, sadrži antioksidante zvane flavonoidi, koji pomažu u poboljšanju sjaja kože;
 • zeleni čaj: bogat jedinjenjima zvanim katehini, zeleni čaj ima antioksidativna i antiinflamatorna svojstva;
 • spanać i drugo tamnozeleno lisnato povrće: obezbeđuju gvožđe, vitamin A, vitamin C i antioksidanse, koji pomažu u obnavljanju i regeneraciji ćelija kože;
 • crveno voće: borovnice, maline i jagode, sadrže vitamin C i antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala;
 • maslinovo ulje: sadrži vitamin E i antioksidanse, kao i korisne mononezasićene masne kiseline;
 • brokoli i blitva: odličan su izvor proteina, vitamina A, C i E, kao i cinka, kalijuma i folata.

 

Ovo su samo neke od namirnica koje mogu da doprinesu zdravlju kože. Drugi osnovni element je voda, koja igra ključnu ulogu u očuvanju vitalnosti i vlažnosti kože. Konzumiranjem oko 2 litre vode dnevno, uspevamo da održavamo svoje ćelije hidriranima, a kožu sjajnom i mladom. U ovom članku ćete naći naše savete za pravilnu hidrataciju (u tekstu na itaijanskom link ka drugom članku, prim. prev).

Još jedan ključni korak za zdravu kožu je smanjenje unosa soli u ishrani, savet je da se umesto nje koristi aromatično bilje ili začini kao zdrava alternativa za obogaćivanje ukusa hrane.

 

Briga o našoj koži je svakodnevna obaveza koja uključuje pravilnu ishranu i stalnu pažnju, i u pogledu rutinskih kontrolnih pregleda.

Konačno, prevenirajte sve što vas može zadesiti – sklapanje polise Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u DDOR-u je dobra odluka koju bi trebalo da uvrstite na svoju listu jer vaše zdravlje nema cenu.

Autorka članka: Mikela Del Copo (Michela Del Zoppo), 29. maj 2024.

Izvor: https://blogunisalute.it/alimentazione-pelle/  Prijavite se na naš newsletter