Jedna pilula za dijagnostikovanje opstruktivne apneje u snu: Obećavajući rezultati prve studije sprovedene na ljudima

PREVENCIJA, DIJAGNOZA I TERAPIJA

U budućnosti bi mogla da bude dovoljna jedna pilula za postavljanje dijagnoze opstruktivne apneje u snu, respiratornog poremećaja koji trenutno može da se otkrije samo instrumentalnim pregledom koji se sprovodi dok pacijent spava. Prva klinička studija na ljudima, sprovedena u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se testirala nova pilula koja se uzima peroralno (kroz usta), za praćenje disanja i frekvencije otkucaja srca, dala je ohrabrujuće rezultate i nagoveštava da će biti znatno olakšan proces utvrđivanja ove patologije, koja, ukoliko se ne leči, može da izazove čak i veoma ozbiljne komplikacije. U ovom članku ćemo analizirati rezultate američkih istraživanja kako bismo razumeli na koji način „inteligentna“ pilula funkcioniše, odnosno kako otkriva apneju u snu i koji je njen dijagnostički potencijal.

bymuratdeniz/gettyimages.it

OPSTRUKTIVNA APNEJA U SNU: ŠTA JE I ZAŠTO PREDSTAVLJA OPASNOST PO ZDRAVLJE

Apneja u snu, ili OSA (Obstructive Sleep Apnea – opstruktivna apneja u snu), sastoji se od prekida disanja uzrokovanog potpunim ili delimičnim zatvaranjem gornjih disajnih puteva tokom spavanja. Uobičajeni simptom kojim se ispoljava je glasno hrkanje, često povezano sa iznenadnim buđenjima, nemirom i nevoljnim pokretima udova koji čine odmor fragmentiranim i mogu da prouzrokuju dnevnu pospanost, lošu koncentraciju i otežano obavljanje normalnih dnevnih i radnih aktivnosti. Uopšteno govoreći, ove epizode ​​se dešavaju više puta tokom noći, tako da apneja predstavlja pravi sindrom – poznat kao OSAS, ili Obstructive Sleep Apnea Syndrome – sindrom opstruktivne apneje u snu – koji, osim što ima ozbiljne posledice na dobrobit onih koji pate od njega, takođe ima veoma ozbiljne reperkusije po zdravlje: u stvari, predstavlja faktor rizika za mnoge patologije, posebno kardiovaskularne bolesti, kao što su arterijska hipertenzija, moždani i srčani udar, i za metaboličke bolesti, na primer dijabetes.

Prema procenama INAIL Odeljenja za medicinu, epidemiologiju, higijenu rada i životne sredine, u Italiji 27% odrasle populacije (preko 12 miliona ljudi) pati od umereno-teškog sindroma opstruktivne apneje u snu, a 54% pati od blagog i srednje teškog OSAS-a. U Sjedinjenim Američkim Državama, blaga apneja u snu pogađa 17,4% žena i 33,9% muškaraca između 30 i 70 godina. Deca takođe mogu da budu pogođena ovim poremećajem. U svetlu široko rasprostranjene apneje u snu, pravovremeno postavljanje dijagnoze je od suštinskog značaja kako bi se intervenisalo najprikladnijim korektivnim merama: izgleda da nova „pametna“ pilula za utvrđivanje ovog problema može da predstavlja valjanu pomoć u olakšavanju ovog procesa. Hajde da vidimo kako.

 

KAKO DELUJE PILULA ZA POSTAVLJANJE DIJAGNOZE OPSTRUKTIVNE APNEJE U SNU

Trenutno se za dijagnozu opstruktivne apneje u snu koristi polisomnografija, pregled koji, putem instrumenta koji se zove polisomnograf, omogućava praćenje niza kardio-respiratornih i neuroloških parametara tokom spavanja kako bi se procenilo prisustvo poremećaja kao što je apneja. Među njima su moždana aktivnost, respiratorni tok, saturacija, odnosno nivo kiseonika u krvi, rad srca, pokreti udova, hrkanje. Pregled može da se obavi i u bolnici i u kućnim uslovima, zahvaljujući potencijalu telemedicine za postavljanje dijagnoze i zahteva da pacijent bude povezan sa polisomnografskim uređajem pomoću posebnih elektroda i senzora tokom normalnih sati spavanja, dakle tokom cele noći.

Tim istraživača sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (Massachusetts Institute of Technology – MIT), Univerziteta Zapadne Virdžinije i Medicinskog fakulteta Harvard razvio je specijalnu kapsulu koja se guta, a u stanju je da otkrije vitalne parametre u pacijentovom gastrointestinalnom traktu. Zahvaljujući specijalnom senzoru, nazvanom akcelerometar, koji meri pokrete abdomena povezane sa otkucajima srca i disanjem, pilula može da snimi otkucaje srca i disanje, tako da registruje eventualne anomalije koje mogu da ukažu na sindrom apneje u snu. Zatim, koristeći bežičnu antenu, može da prenese podatke na spoljni uređaj, na primer na računar, radi evaluacije. Rezultati prvog kliničkog ispitivanja na 10 dobrovoljaca, objavljeni u časopisu Device, sugerišu da bi ova inovativna pilula za praćenje vitalnih parametara (Vitals Monitoring Pill ili VM pilula, kako su je nazvali) mogla da bude podjednako pouzdana alternativa za dijagnostikovanje ovog poremećaja, osim što je komfornija u odnosu na polisomnografiju.

 

Prostock-Studio/gettyimages.it  Prijavite se na naš newsletter

  REZULTATI KLINIČKE STUDIJE SPROVEDENE NA LJUDIMA

  Studija je sprovedena u Medicinskom centru za procenu spavanja Univerziteta Zapadne Virdžinije i uključivala je 10 ljudi, u proseku od oko 40 godina starosti, sa apnejom u snu: ukupno je zabeleženo 57 sati podataka na piluli. Tokom eksperimenta, volonteri su bili povezani i sa nosivim senzorima koji se inače koriste za praćenje vitalnih parametara tokom spavanja, kako bi mogla da se uporede merenja dva instrumenta: zabeležene vrednosti su bile slične, a to je aspekt koji je omogućio da se potvrdi tačnost i pouzdanost pilule za otkrivanje anomalija otkucaja srca i disanja i, prema tome, njena validnost za dijagnozu apneje u snu. Novi uređaj je pokazao da može da identifikuje trenutke u kojima je disanje prestalo, kako kada su volonteri namerno zadržavali dah da bi testirali osetljivost i reakciju instrumenta, tako i tokom prave epizode ​​apneje. Nisu prijavljeni neželjeni događaji vezani za gutanje pilule, koju su svi volonteri eliminisali prirodnim putem, što je potvrđeno rendgenskim snimcima napravljenim dve nedelje kasnije.

  Pored toga što se pokazala efikasnom u dijagnostikovanju opstruktivne apneje u snu, prema istraživačima, nova pilula koja se guta takođe bi mogla da se koristi za otkrivanje depresije brzine disanja izazvane predoziranjem opioidima (OIRD – Opioid-induced respiratory depression), što je stanje veoma slično apneji u snu, čime se pomaže da se smanje posledice, u smislu gubljenja ljudskih života i oštećenja zdravlja, bolesti zavisnosti koja u Sjedinjenim Američkim Državama predstavlja pravu pošast sa skoro trista smrtnih slučajeva dnevno. Ideja je da se nova tehnologija koristi kao osnova za uređaj za spasavanje života koji je sposoban da otkrije respiratornu depresiju od predoziranja i da automatski i trenutno primeni lek koji je opioidni antagonist i neutrališe njegove efekte. Više od polovine ovih predoziranja se, u stvari, dešava kada je osoba sama i van medicinskih ustanova, tako da bi instrument za praćenje koji je u stanju  da otkrije znake otežanog disanja i da brzo interveniše mogao da napravi razliku u smanjenju stope smrtnih ishoda i komplikacija. Pretkliničke studije sprovedene na životinjama ukazuju na potencijal ove primene.

  Stoga se čini da nova pilula otvara put novom dijagnostičkom pristupu, praktičnom, pouzdanom i bez neželjenih efekata, za otkrivanje opstruktivne apneje u snu i drugih respiratornih poremećaja, poboljšavajući sposobnost i brzinu reagovanja na ove probleme i izbegavajući na taj način najozbiljnije posledice.

   

  Naše zdravlje je dragocena imovina, zbog čega je preporučljivo ulagati u rešenja kao što su polise koje pruža DDOR dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Svaka polisa je kreirana za specifične potrebe i omogućava da se iskoriste prednosti preventivnih sistematskih pregleda ili pristup popustima u poređenju sa tržišnim cenama.

  Izvori:

  www.brighamandwomens.org

  www.humanitas.it

  www.issalute.it/

   

  Izvor: https://blogunisalute.it/pillola-apnee-ostruttive-del-sonno/

  Autorka članka: Ticijana Landi (Tiziana Landi), 5. mart 2024.