Kontaktna sočiva na moru i na bazenu: kako ih treba koristiti i kako odabrati odgovarajuća

Kontaktna sočiva su promenila život mnogim osobama sa miopijom, astigmatizmom ili prezbiopijom, koje iz različitih razloga ne mogu da se podvrgnu laserskoj operaciji oka, pružajući im praktičniju i udobniju alternativu od naočara za vid. Međutim, postoje mesta i periodi tokom godine (na primer tokom leta) kada upotreba kontaktnih sočiva može da bude i ne tako prijatna: more i bazen su, u stvari, mesta na kojima je potrebno obratiti više pažnje. U ovom članku ćemo videti kako se koriste kontaktna sočiva u ova dva specifična okruženja i kako se vrši odabir najadekvatnijih. 

KONTAKTNA SOČIVA U VODI: SVE PREDNOSTI I MOGUĆNOSTI UPOTREBE NA MORU I NA BAZENU

Kontaktna sočiva su često omiljeni izbor mnogih osoba koje imaju problema sa vidom zbog njihove praktičnosti i slobode kretanja koju pružaju u odnosu na naočare. Međutim, slana morska voda i hlor u bazenima mogu da predstavljaju rizik, kako po zdravlje očiju, tako i za sama sočiva. Poznavanje pravila o njihovoj upotrebi na ovim mestima je od suštinske važnosti kako bi mogla da se koriste bez bojazni da će se oštetiti.

Kontaktna sočiva na moru, kako ih je najbolje koristiti

More je nesumnjivo omiljena letnja destinacija za većinu osoba željnih odmora i zabave. Međutim, onim  osobama koje nose kontaktna sočiva more može da stvori probleme: slana voda, izlaganje suncu, pesak i potencijalni patogeni koje odmor nosi sa sobom stvaraju situacije koje nisu baš jednostavne. Slana voda može da osuši i ošteti sočiva, sunce može da prouzrokuje iritaciju, a pesak nošen vetrom može da uđe u oči i izazove značajnu neprijatnost. Osim toga, morska voda je i prirodno stanište za različite mikroorganizme koji mogu da izazovu infekcije oka. Imajući sve ovo u vidu, važno je preduzeti preventivne mere prilikom korišćenja kontaktnih sočiva na moru, a videćemo i koje.

 • Zaštita od slane vode:kako bi se izbegli rizici, najbolje rešenje je nošenje vodootpornih naočara za plivanje tokom kupanja: one će zaštititi sočiva i oči od spoljašnjih agenasa, obezbeđujući na taj način prijatno iskustvo.
 • Zaštita od sunca:naročito kada se reflektuju na vodi, sunčevi zraci mogu da budu veoma intenzivni i da prouzrokuju neprijatnost u očima. Oftalmolozi predlažu da osobe koje nose kontaktna sočiva na moru, koriste naočare za sunce sa UV zaštitom kako bi zaštitili oči od štetnih sunčevih zraka. Neka kontaktna sočiva nude ugrađenu UV zaštitu: s obzirom da ona ne prekrivaju čitavo oko – samo rožnjaču, zenicu, iris i kristalno sočivo –  naočare za sunce su i dalje neophodne.

Deagreez/gettyimages.it

A NA BAZENU? SVI SAVETI KAKO BI SE IZBEGLI PROBLEMI SA KONTAKTNIM SOČIVIMA U VODI

Prepreke sa kojima može da se susretne osoba koja koristi kontaktna sočiva na bazenu su slične, ali nisu manje zahtevne.  Evo nekoliko saveta za uživanje u opuštajućem danu bez neočekivanih problema!  Prijavite se na naš newsletter

  Zaštita od hlora

  Hlor, koji se obično koristi u bazenima kako bi vodu održavao čistom i bez bakterija, često izaziva iritaciju očiju, a može čak i da ošteti kontaktna sočiva. Kao i u slučaju morske vode, najsigurnije rešenje je nošenje vodootpornih naočara za plivanje, koje će zaštititi sočiva od direktnog kontakta sa hlorom.

  Prevencija infekcija oka

  Javni bazeni, obično veoma prometni, puni su patogena koji dovode do infekcija, oka kao što je konjunktivitis. Kako bi se ovaj rizik sveo na minimum, važno je da se kontaktna sočiva ne nose duže nego što je preporučeno i da se temeljno čiste nakon svake upotrebe.

  Ridofranz/gettyimages.it

  KONTAKTNA SOČIVA, KOLIKO VRSTA POSTOJI I KOJA TREBA ODABRATI ZA ČESTI BORAVAK U VODI

  Ukoliko se mnogo vremena provede u vodi sa kontaktnim sočivima, bilo da je reč o moru ili bazenu, videli  smo da je potrebno obratiti pažnju na neke aspekte. Odabir pravih kontaktnih sočiva je jedan od njih i to može da bude ono što pravi razliku.

  Na tržištu postoje različite vrste kontaktnih sočiva, dizajniranih da zadovolje širok spektar potreba, afiniteta i terapeutskih zahteva. Karakteristike ovih oftalmoloških pomagala mogu da variraju, kako u pogledu materijala za izradu (tvrdi ili mekani), dimenzija (za rožnjaču, skleralna, itd.), tako i u pogledu trajnosti, sa opcijama počev od tradicionalnih sočiva, čija je zamena predviđena jednom godišnje, pa sve do sočiva za jednokratnu, dnevnu ili mesečnu upotrebu.

  U zavisnosti od materijala od kojih su napravljena, u principu, kontaktna sočiva mogu da se podele na dve široke kategorije: meka i tvrda kontaktna sočiva.

  Hajde da vidimo koji su kriterijumi koji bi trebalo da utiču na naš izbor ukoliko smo prinuđeni da ih koristimo u vodi.

  Meka kontaktna sočiva

  Napravljena su od fleksibilnih materijala kao što su hidroksietil metakrilat (HEMA), silikon i druga slična jedinjenja. Ovi polimerni materijali, koji mogu da sadrže i do 80% vode, su hidrofili – to jest omogućavaju dobru propustljivost kiseonika i olakšavaju hidrataciju sočiva, čime se obezbeđuje optimalan komfor. Stoga su veoma praktično rešenje za one koji redovno posećuju plaže ili bazene: budući da se jednokratno koriste, svode na minimum rizik od nakupljanja naslaga i infekcija. Osim toga ne zahtevaju ni čišćenje, što ih čini posebno pogodnim za one koji vole da provode vreme van kuće.

  Premda ne nude uvek optimalnu korekciju vida, korišćenje mekih kontaktnih sočiva je prilično jednostavno u smislu rukovanja i postavljanja. Oblikuju se prema obliku oka održavajući stabilan položaj, što ih čini posebno pogodnim za one koji vode aktivan način života ili se bave sportom. Postoje različite vrste mekih kontaktnih sočiva, ona za jednokratnu upotrebu – obično jeftinija opcija koja zahteva čestu zamenu i smanjuje rizike povezane sa produženom upotrebom, kao što su infekcije oka – i ona za produženu upotrebu, koja su dizajnirana da se nose duže vreme (do nedelju dana) bez potrebe za skidanjem i čišćenjem.

  Zatim, tu su i meka kontaktna sočiva za jednokratnu upotrebu: ona su najskuplja, ali i najkomfornija opcija koja je laka za održavanje. Koriste se i bacaju, bez potrebe za čišćenjem ili održavanjem. Ova sočiva mogu da budu idealno rešenje za one koji ih povremeno koriste – kao u slučaju letovanja na moru.

  pixdeluxe/gettyimages.it

  Tvrda kontaktna sočiva

  Za one koji više vole opciju za višekratnu upotrebu, čvrsta kontaktna sočiva mogu da budu dobra alternativa. Ova sočiva omogućavaju kiseoniku da dopre do oka, čime se smanjuje rizik od infekcija. Ona, međutim, zahtevaju temeljno čišćenje i mogu da budu manje udobna od mekih kontaktnih sočiva.

  Iako su komplikovanija za postavljanje i skidanje, ova sočiva mogu da koriguju širok spektar problema sa vidom, a od drugih se razlikuju po svojoj trajnosti i otpornosti. Posebno se preporučuju onima koji boluju od astigmatizma ili veoma izražene miopije i hipermetropije, jer omogućavaju vrhunski kvalitet vida u odnosu na meka sočiva. Takođe su idealna za osobe sa alergijama.

  Tvrda gas propusna kontaktna sočiva (RGP)

  RGP sočiva imaju karakteristike veoma slične tvrdim. Ona pružaju jasan vid i koriguju većinu problema sa vidom zadržavajući svoj oblik. Otpornija su i dugotrajnija od mekih kontaktnih sočiva. Ukoliko ne dođe do promene u dijagnozi, par ovih sočiva može da traje do dve ili tri godine. Kao i tvrda, i RGP sočiva se ne preporučuju za intenzivnu fizičku aktivnost sa visokim rizikom od traume. Generalno, ona su prozračnija od mekih sočiva, što smanjuje rizik od infekcija oka. Osim toga, lakša su za upotrebu i pružaju izuzetnu oštrinu vida, što ih čini posebno pogodnim za pacijente sa astigmatizmom.

  Korišćenje kontaktnih sočiva na moru ili na bazenu može da izgleda komplikovano, ali uz odgovarajuće mere predostrožnosti moguće je u potpunosti uživati u ovim aktivnostima bez ugrožavanja zdravlja sopstvenih očiju. Od suštinskog je značaja odabir sočiva koja najbolje odgovaraju potrebama svakog pojedinca, održavanje odgovarajuće higijene sočiva i zaštita očiju od potencijalnih opasnosti koje dolaze iz okruženja.

  Polisa DDOR dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja može da obezbedi pokriće za medicinske troškove koji se odnose na širok spektar usluga, a koje uključuje i naočare i kontaktna sočiva, pokriće troškova hospitalizacije i u slučaju hirurške intervencije, stomatološko lečenje, ortopedska i slušna pomagala. Postoje i posebna pokrića za situacije koje iziskuju  specijalne potrebe kao što su onkološke terapije i lečenje i  usluge u slučaju medicinske nege.

   

  Autorka članka Mikela del Copo (Michela Del Zoppo), 29. jun 2023.

   

  Izvor: https://blogunisalute.it/lenti-a-contatto-in-acqua/