Šta treba jesti kada imamo povišenu temperaturu

Povišena temperatura (groznica) je fiziološki odgovor: kada se telesna temperatura podigne iznad normalnih vrednosti, to u stvari znači da naše telo pokušava da eliminiše viruse ili bakterije. Tokom ovog procesa uobičajeno je da se oseća opšta malaksalost, koja često uzrokuje i gubitak apetita. Ipak, ishrana ne sme da se zanemari: organizmu su potrebne hranljive materije da bi funkcionisao najbolje moguće i bio u stanju da pobedi infekciju što pre.

U ovom članku ćemo videti šta treba jesti kada imamo povišenu temperaturu i koje namirnice i napitke treba izbegavati.

 

DVA LAŽNA MITA O TOME ŠTA TREBA JESTI KADA IMAMO POVIŠENU TEMPERATURU

Pre nego što detaljnije obradimo temu u vezi sa preporukama za ishranu, trebalo bi “razbiti” dva mita. Prvi se odnosi na verovanje da treba izbegavati hranu kada imamo povišenu temperaturu, a drugi se tiče korisnosti pileće supe (bujona), klasičnog „bakinog leka”.

Kako objašnjava časopis Harvard Medical School, kada je telesna temperatura viša, smanjenje ili povećanje količine hrane koja se obično konzumira ne utiče ni na koji način. Iako apetit može da oslabi, izbegavanje hrane je loša ideja, jer u organizam treba unositi nutritivne sastojke. Takođe je tačno da obilno konzumiranje hrane ne ubrzava ozdravljenje, naprotiv, moglo bi da optereti probavni sistem.

Što se tiče pileće supe (bujona), međutim, u istom članku se naglašava da ona nema posebne karakteristike koje pomažu organizmu da se izleči. Nju je svakako dobro konzumirati jer je vruća, obezbeđuje veliku količinu tečnosti i ima odličan nutritivni profil, ali to važi i za drugu hranu.

PixelsEffect/gettyimages.it

ŠTA TREBA JESTI KADA IMAMO POVIŠENU TEMPERATURU: NEKOLIKO SAVETA O HRANI I PIĆU

Briga o sebi je veoma važna, naročito kada se ne osećamo dobro, na primer, kada imamo povišenu temperaturu. Odmor omogućava organizmu da se bolje nosi sa situacijom i da se bori protiv virusa ili bakterija, ali kao što smo videli, treba obratiti pažnju i na ishranu i ne zanemariti je.  Prijavite se na naš newsletter

  Da vidimo, dakle, šta treba da uzmemo u obzir, uvek imajući na umu da je reč o opštim uputstvima i da je uvek dobro pitati svog lekara za savet ukoliko postoje nedoumice u vezi sa ovom temom. Naime, povišena telesna temperatura može da bude povezana sa mnogim poremećajima i oboljenjima, od sezonskog gripa do ozbiljnijih tegoba.

  Prvo pravilo je – hidratacija

  Povišena temperatura, naročito ako je veoma visoka, može da dovede do dehidracije. Stoga je prvi savet da se nikada ne zanemari ovaj aspekt: voda i topli nezaslađeni biljni čajevi mogu i treba da se konzumiraju u izobilju. Isto tako, konzumiranje hrane bogate vodom ili tečnošću, kao što su supe od povrća ili piletine, kao i čorbe i potaži, je idealan način da se organizmu obezbede kako deo hranljivih materija, tako i tečnosti koje su mu potrebne.

  Ukoliko je povišena temperatura povezana sa upalom grla, može da pomogne i konzumiranje ledenih voćnih sladoleda, po mogućstvu domaćih, ili sa niskim sadržajem šećera.

  Unošenje optimalnih količina vitamina sezonskim voćem i povrćem

  Sezonsko voće i povrće su kamen temeljac zdrave ishrane, nezaobilazni izvori vitamina i drugih važnih hranljivih materija. Konkretno, ono sa visokim sadržajem vitamina C može da pomogne u jačanju imunološkog sistema i stoga je takođe veoma korisno u borbi protiv sezonskog gripa i njegovih simptoma, kao što je povišena telesna temperatura.

  tbralnina/gettyimages.it

  Među namirnicama koje su bogate vitaminom C su:

  • agrumi, kao što su pomorandže i grejpfrut,
  • brokoli, prokelj i druge krstašice (kupusnjače),
  • dinje,
  • kivi,
  • paprike,
  • jagode,
  • paradajz.

  Treba konzumirati i povrće kao što je spanać, zelena salata i kupus koji su koncentrat antioksidanasa, dok je bundeva idealna za pravljenje potaža ili pirea. Mogu se konzumirati i čorbe od mahunarki ili minestrone, uz dodatak žitarica.

  Na šta treba obratiti pažnju: nikako ne zaboraviti na proteine

  Da bi se obezbedilo da organizam ima adekvatnu ishranu i da bi mu se pomoglo u odbrani od infekcije koja je u toku, ishrana takođe mora da uključuje odgovarajuću količinu proteina. Odabir namirnica treba da bude takav da daje prednost mesima sa malom količinom masti poput piletine i ćuretine, potom ribi, kao što je bakalar i losos, pazeći i na način pripremanja, odnosno obrade hrane koja ne sme da bude “teška”, kao i na začinjavanje: malo ulja i malo soli.

  HRANA I NAPICI KOJE TREBA IZBEGAVATI KADA IMAMO POVIŠENU TELESNU TEMPERATURU

  Pored preporučenih namirnica, postoji i obimna lista namirnica i napitaka koje treba izbegavati kada imamo povišenu temperaturu, iz različitih razloga.

  Na vrhu liste je alkohol: među negativnim posledicama njegove konzumacije je i slabljenje imunog sistema. Konzumacija alkoholnih pića, stoga, može da oteža našem organizmu da se oslobodi infekcije koja je u toku.

  Kofein može dodatno da dehidrira organizam: kada imamo temperaturu, poželjno je izbegavati kafu, crni čaj i sva druga pića koja ga sadrže. Štaviše, imajući u vidu da je ova supstanca stimulans, u stanju kao što je febrilno, u kojem se organizam već napreže, kofein može da utiče na njegovo pravilno funkcionisanje.

  AntonioGuillem/gettyimages.it

  Mlečni proizvodi mogu da pogoršaju kongestiju, ukoliko je povišena temperatura povezana sa gripom.

  Na kraju, treba izbegavati konzumiranje hrane bogate šećerima, začinjene hrane (naročito ljutim začinima), koja može preterano da optereti sluzokožu, zatim masna, pržena i preterano začinjena jela.

  PREVENCIJA KONZUMIRANJA NAMIRNICA KOJE JAČAJU IMUNITET

  Uravnotežena ishrana nam pomaže i u periodima bolesti, ali ostaje naš glavni saveznik u prevenciji. Naročito u zimskom periodu, podrška imunološkom sistemu konzumiranjem hrane koja je bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima je dobra svakodnevna navika. Kako podseća Fondacija Veronezi u vezi sa prevencijom gripa, za trpezom, dakle, nikada ne bi smelo da nedostaje sezonsko voće i povrće, žitarice, začini, beli i crni luk, blagotvorne namirnice za naš organizam.

  Zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost nam pomažu da ostanemo zdravi. S druge strane, takođe je korisno podvrgnuti se tokom godine preventivnim kontrolama i na taj način imati mogućnost da lekari na vreme prepoznaju “alarme za uzbunu”. Zbog toga je DDOR osiguranje pripremilo poseban Bronzani paket preventivnih pregleda. Takođe, bilo koji paket sa ugovorenim vanbolničkim i bilničkim pokrićem može se koristiti za febrilna stanja. Čak i kod KOVID 19 simptoma pokriveno je testiranje brzim antigenskim testom kao dijagnostičkom metodom za utvrđivanja prisustva korona virusa.

  Da li ste ikada razmišljali o ovom rešenju za sebe i svoje najmilije?

   

  Izvor: https://blogunisalute.it/cosa-mangiare-con-febbre/

  Ostali izvori:

  health.clevelandclinic.org
  fondazioneveronesi.org