Ubod meduze: lekovi i lažni mitovi koje treba pobiti

 

Sa dolaskom letnje sezone, mnogi ljudi odlučuju da svoj odmor provedu uz more, verovatno da bi se okupali u vodama Mediterana ili na nekoj tropskoj plaži, kako bi sebi obezbedili dobar opuštajući odmor daleko od gradskog haosa.

Međutim, u ovo doba godine nije retkost naići na meduzu, fascinantnu životinju naročite konzistencije, čiji pipci ispuštaju peckavu tečnost štetnu za našu kožu, pogotovo kada se radi o nekim vrstama koje su prisutne uglavnom u tropskim morima, što može biti fatalno.

Pa hajde da vidimo šta treba da radimo u slučaju uboda meduze i koje lekove treba primeniti, obraćajući pažnju na lekove „uradi sam“, koji su često nastali iz stereotipa i koji, daleko od toga da mogu da budu efikasni, mogu da se pokažu kao još štetniji.

MEDUZA: ZAŠTO NAS BOLI

Meduze pripadaju porodici coelenterate i sastoje se od 98% vode; imaju centralno telo iz kojeg se granaju pipci. Njihovo tiho i vijugavo kretanje ih čini elegantnim životinjama, ali ipak ukoliko se susretnete sa njima tokom ronjenja to može biti razlog za paniku i uznemirenost. Ali zašto meduze bodu? Pre svega, moramo imati na umu da termin “ubod” nije baš tačan, jer meduze nemaju pravi ubod, već pipke formirane od:

  • cnidociti, ili ćelija koje oblažu pipke;
  • nematocista, ubodnog organa koji se sastoji od kapsule i ubodnog filamenta, koji se nalazi unutar cnidocita.



    Prijavite se na naš newsletter

    Kada se plen ili kupač približi meduzi, senzorni završetak cnidocita uzrokuje izlazak ubodnog filamenta i izlučivanje toksina, mešavine tri različita proteina: jedan ima paralizujuće delovanje, jedan ima neurotoksični efekat, a drugi inflamatorni.

    helovi/istock.com

    KOJI SU SIMPTOMI UJEDA MEDUZE

    Ukoliko tokom plivanja naiđete na meduzu i ona vas ubode, prvi osećaj koji ćete osetiti biće peckajući bol, promenljive dužine trajanja. Obično, nakon dvadesetak minuta bol prelazi u svrab, a ponekad se javljaju i  drugi simptomi, kao što su:

    • otok
    • eritema
    • vezikule ili mehurići
    • glavobolja
    • povraćanje i mučnina
    • znojenje
    • urtikarija

    Iako ih je retko naći, postoje neke vrste meduza, kao na primer u australskim morima, koje mogu izazvati anafilaktički šok.

    UBOD MEDUZE: ŠTA NE TREBA RADITI

    Pre svega, ukoliko ste došli u kontakt sa pipcima meduze, dobro je da pokušate da ostanete mirni i udaljite se iz vode, da bi stigli do obale. Zatim postoji niz korisnih mera opreza kako se situacija ne bi pogoršala: evo šta ne treba raditi.

    • Nemojte trljati zahvaćeno područje. U nekim slučajevima, ciste iz pipaka su još uvek na koži i nisu oslobodile sve toksine. Trljanje kože moglo bi da razbije ciste i tečnost koja pecka bi mogla da izađe napolje.
    • Ne izlažite kožu suncu. Područje kože koje dođe u kontakt sa tečnošću koja pecka biće osetljivije na sunčevu svetlost, pa je najbolje da ga držite zaštićeno nekoliko nedelja.
    • Ne dirajte meduzu rukama. Morate paziti da rukama ne dodirnete meduzu ili preostale pipke na koži: potencijalni kontakt sa očima može povećati rizik od čireva na rožnjači.

    aiv1112/istock.com

    KOJI SU TO KORISNI LEKOVI?

    Nakon što ste pročitali koje radnje treba izbegavati ukoliko vas ubode meduza, treba da imate na umu neke lekove koji, ukoliko se brzo primene, mogu da smanje osećaj bola i peckanja, smanjujući upalu izazvanu ujedom meduze. Dobro je da:

    • isperete zahvaćeno područje morskom vodom. Ispiranjem zahvaćenog područja u trajanju od oko 15-20 minuta, toksini će se razblažiti, pod uslovom da se koristi isključivo slana voda: slatka bi u stvari mogla pogodovati pucanju cista koje su ostale na koži.
    • Uklonite sve preostale pipke na koži. Uvek je dobro pokušati ukloniti preostale pipke na koži uz pomoć nekog predmeta i obraćajući pažnju (ukoliko koristite pincetu, morate izbegavati kidanje tkiva).
    • Koristite adstringentni gel sa aluminijum hloridom. Ovaj rastvor, koje se može kupiti u apoteci, može da blokira širenje toksina, umirujući svrab.
    • Koristite umirujući sprej sa morskom vodom. Kao i adstringentni gel, sprej sa morskom vodom takođe smanjuje osećaj svraba.

    Kortizonske kreme i antihistaminici nisu efikasni u slučaju uboda meduze, jer njihovo dejstvo počinje nakon pola sata, odnosno kada je najgora faza upale prošla.

    Imgorthand/istock.com

    UBOD MEDUZE: NEKI MITOVI KOJE TREBA POBITI

    Bolje je izbegavati neke lekove „uradi sam“, koji se često prenose generacijama ili su uglavnom nastali iz popularnih legendi i stereotipa, a koji mogu pogoršati situaciju i izazvati dalje upale na našoj koži. Da vidimo koji su najčešći i … zaboravimo ih!

    Upotreba urina kao leka

    Prema nekim popularnim verovanjima, urin može biti potencijalni lek za ubod meduze, jer sadrži amonijak: ništa ne može biti netačnije! Urin nije validna pomoć za ublažavanje efekata tečnosti koja pecka: neke supstance sadržane u njemu mogu izazvati dalje reakcije na našoj koži, isključivo pogoršavajući upalu.

    Vruće kamenje i nanošenje peska na zahvaćeno područje

    Istina je da toplota deaktivira substance koje peckaju, ali nanošenje peska i vrelog kamenja na povređenu kožu nije korisno: da bi se postigao željeni efekat, temperatura treba da dostigne najmanje 40-50 stepeni. U tom smislu, potrebno je obratiti pažnju i izbegavati primenu istih, jer mogu pogoršati upalu koja je prisutna.

    Nanošenje dezinfekcionih sredstva na bazi alkohola

    Često, poneti žurbom ili uznemirenošću, mogli bismo da napravimo grešku koristeći alkohol kao dezinfekciono sredstvo, tretirajući ubod meduze kao da je obična rana. Međutim, alkohol, kao i amonijak, mogu pogodovati otvaranju nematocista.

    Sada kada smo videli šta da radimo u slučaju uboda meduze i koje domaće lekove treba izbegavati, moramo samo da obratimo pažnju kada ulazimo u vodu. Osim toga, ukoliko je eritem izazvan peckanjem tečnosti praćen otežanim disanjem, glavoboljom i povraćanjem, preporučljivo je otići u hitnu pomoć radi specijalističkih pregleda i isključivanja daljih komplikacija.

    Izvori:

    Fondazioneveronesi.it

    Izvor: https://blogunisalute.it/punture-medusa-cosa-fare/