Odmor sa decom: saveti, objekti i destinacije

 

Putovanje i uživanje u zasluženom odmoru je divna avantura za sve uzraste, čak i kada ste veoma mali. S druge strane, ideja o otkrivanju novih mesta, isprobavanju neočekivanih ukusa i obavljanju aktivnosti koje se razlikuju od onih uobičajenih, kao i druženju sa porodicom, je zaista primamljiva.

Ali da ne poričemo: putovanje sa decom, posebno ukoliko su veoma mala, može biti stresno i teško iskustvo, uz neočekivane događaje, duge sate putovanja, „mrtve“ trenutke, brz tempo i uz aktivnosti koje odraslima mogu biti zanimljive, a pritom deci nepodnošljive.

U ovom članku ćemo vam dati nekoliko korisnih saveta kako da organizujete odmor sa svojom decom, koje su najbolje destinacije za mališane i kako da izaberete najpogodnije objekte “family-friendly”.

ArtMarie/gettyimages.it

ODMOR SA DECOM: SAVETI I PREDLOZI DA GA NA NAJBOLJI NAČIN PROVEDETE

Kada idete na odmor sa decom, prvi opredeljujući faktor je nesumnjivo uzrast mališana: na osnovu toga se može razumeti kako im pomoći da se maksimalno zabave i kako odraslima takođe omogućiti puno opuštanja. Podrazumeva se da novorođenče ima sasvim drugačije potrebe od starijeg deteta.  Prijavite se na naš newsletter

  Ali bez obzira na uzrast vašeg deteta, postoje neka opšta pravila koja je uvek najbolje poštovati prilikom definisanja plana puta ili programa odmora. Evo ih:

  • ukoliko idete u hotel, uverite se da je objekat pogodan za porodicu “family-friendly”;
  • ukoliko ostajete kod kuće, uverite se da je dom bezbedan i pogodan za decu;
  • ukoliko dete ima posebne potrebe ili je alergično na neke namirnice, ne zaboravite da to saopštite u objektu koji će vas ugostiti. Isto tako, važno je osigurati da u odabranom području postoje lokali i prodavnice u kojima možete pronaći najprikladniju hranu;
  • uverite se da su oblasti koje posećujete bezbedne za decu ili da su porodične aktivnosti i usluge “family-friendly” dostupne za porodice;
  • napravite mapu zabavnih parkova, zooloških vrtova, zabavnih parkova, prodavnica za decu, apoteka, prve pomoći i pedijatrijskih bolnica u oblastima koje ćete posetiti, kako biste imali na raspolaganju opcije da lepo provedete slobodno vreme i, pre svega, resurse kojima ćete se obratiti u hitnim slučajevima;
  • druga mogućnost je organizovanje odmora u “tandemu” sa drugim porodicama sa decom: u društvu vršnjaka, zapravo, mališani se više zabavljaju.
  • obavezno ponesite sve što vam je potrebno za detetovu higijenu, negu i zabavu. Istina je da se hrana za bebe, pene za kupanje, maramice i pelene mogu kupiti direktno na licu mesta, ali bolje je krenuti na put sa unapred nabavljenim i pripremljenim stvarima!

  Kada se uspostave ova osnovna „pravila“,možemo da uđemo u detalje pojedinačnih starosnih grupa, da bismo razumeli kako da organizujemo porodični odmor.

  Odlazak na odmor sa novorođenčetom

  tatyana_tomsickova/gettyimages.it

  Suprotno onome što bi se moglo pomisliti, mnogo je lakše putovati sa decom uzrasta od nekoliko meseci do 2 godine.

  Oni još uvek ne hodaju (ili su tek počeli da hodaju) i oslanjaju se na raspored koju su roditelji pripremili za njih. Međutim, imajući u vidu raspored na koji su se navikli, važno je zapamtiti da ne treba u potpunosti poremetiti njihovu svakodnevnicu.

  Zato je najbolje pokušati da vreme obroka i spavanja bude što je moguće nepromenjeno, kao i svi trenuci razonode i maženja. Uostalom, uz udobna kolica ili mehanizam pogodan za nošenje beba, zaista je moguće provesti bilo kakav odmor u njihovom društvu, od onih mirnijih sve do onih „avanturističkijih“ (uvek poštujući granice i ritam deteta).

  Obavezno ponesite igračke, pelene, podlogu za presvlačenje, pribor za kupanje beba, lekove i,  ukoliko je neophodno, sve što vam je potrebno za hranjenje sa adaptiranim mlekom. Ukoliko je vaš plan da provedete mnogo sati na plaži, pobrinite se da imate sve što vam je potrebno da opustite svog mališana. Ukoliko, pak, planirate mnogo šetnji i putovanja, odlučite se za komplet prenosivog pribora (nosilice, torbe, kolica, podloge za presvlačenje), koji se lako prenosi sa jednog mesta na drugo bez prelikog umaranja.

  Odlazak  na odmor sa detetom od 3-5 godina

  Ovo je svakako jedan od „najizazovnijih“ uzrasta za odlazak na letovanje sa decom, ali i jedan od najzabavnijih i najuzbudljivijih: to je period u kom zaista počinju da shvataju svet oko sebe i obožavaju da budu stimulisani zabavnim i novim aktivnostima.

  Zato je odlična ideja da se odlučite za jednu ili više destinacija na kojima mnogo toga može da se otkrije i svašta da se radi ili na primer na kojima su porodicama dostupne usluge animatora, koji s jedne strane mogu da zabave mališane na najbolji način, a sa druge, da roditeljima omoguće da dobiju malo zasluženog odmora.

  Deci u ovom uzrastu je zaista teško da pristanu da ceo dan provedu nepokretni na jednom mestu, kao što je, na primer, plaža: oni će nesumnjivo više voleti da se kreću ili će bar da imaju alternativu za istraživanje i igru. Zbog toga je poželjno da kuća ili odabrani objekti imaju bazen, baštu ili u svakom slučaju neka mesta gde se dete može bezbedno igrati.

  Bez preterivanja, ali kada definišete plan puta, ostavite mališanima dosta slobodnog vremena da se opuste i napune baterije, pogotovo isprobavanja svih novih aktivnosti.

  Mogla bi biti odlična ideja, na primer, koncentrisati sve aktivnosti za jutro i odvojiti popodne i veče za slobodno vreme i opuštanje. Ukoliko su sa vama druge porodice sa decom iz vrtića, još bolje!

  I u ovom slučaju važe iste preporuke o kojima smo govorili za mlađu decu: zaista je važno otići dobro pripremljen, sa igricama, lekovima, priborom i svime što je potrebno da bi se mališanima obezbedila maksimalna dobrobit.

  Odlazak  na odmor sa detetom od 6-10 godina

  Imgorthand/gettyimages.it

  Da bi deca ove starosne grupe bila zainteresovana za putovanje ili odmor potrebno je da ih uključite u planiranje odmora. U stvari, radi se o već starijoj deci: razgovor sa njima i razmena stavova postaje lakši, pa bi stoga mogla biti odlična ideja pitati ih za njihovo mišljenje ili, jednostavno, izložiti im program pre polaska, kako bi bili spremni.

  Najvažnije je, ukoliko imate decu uzrasta od 6 do 10 godina, da budete dobro informisani o aktivnostima i mestima za slobodno vreme u oblastima u kojima ćete boraviti ili ih posetiti: zabavni parkovi ili zoo parkovi, festivali, zabavni parkovi, bazeni, interaktivni muzeji itd., što ih ima više, tim bolje.

  To je zato što je ovo starosno doba u kojem su zabava i stimulansi sve važniji elementi, posebno  ukoliko su predlozi zaista zanimljivi i pogodni za decu.

  Ali pazite da im ne „nametnete“ određene slobodne aktivnosti, pod pretpostavkom da ih deca, kao takva, vole: neki više vole da borave sa roditeljima, dok drugi mogu da se opuste i zabavljaju samostalno uz knjige ili druge igre. Važno je pitati i podeliti!

  U ovom uzrastu deca imaju veću fizičku izdržljivost i fleksibilniji raspored, tako da mogu da budu uključena u uzbudljivije šetnje, ekskurzije ili obilaske „za velike“: ukoliko je moguće, uverite se pre nego što odete na odmor da je svaka planirana aktivnost zaista bezbedna i pristupačna deci i izbegavajte najtoplije sate dana.

  Čak i u ovom uzrastu, prisustvo vršnjaka ili usluga animacije mnogo pomaže: ukoliko je moguće, krenite grupno ili uverite se da u odabranom objektu postoje animatori.

  Odmor sa decom: šta spakovati

  Evo detaljne liste svih stvari koje treba spakovati kada idete na odmor sa decom. Neke su, naravno, specifične za različite starosne grupe!

  • Odgovarajuću odeću za odabranu destinaciju, sa više opcija na osnovu temperaturnih razlika;
  • donji veš, i mnogo dodatnog čistog donjeg veša;
  • udobne cipele, sandale, japanke ili sportske cipele, u zavisnosti od destinacije (više vrsta obuće može pomoći, u slučaju neočekivanih događaja);
  • pribor za higijenu;
  • peškire za kupanje i peškire za plažu, ukoliko nisu predviđeni u objektu ili u kući gde ćete provesti odmor;
  • pederuše, ruksake i torbe, korisne za držanje svih stvari koje će vam biti potrebne i bez kreiranja konfuzije;
  • snack i grickalice za putovanje;
  • igračke;
  • interaktivne knjige i knjige za čitanje;
  • cuclu (ukoliko je potrebna);
  • flašicu za bebe (ukoliko se koristi);
  • muzičku listu sa vašim omiljenim pesmama (koju naravno nećete pakovati, ali ćete je poneti sa sobom u svom mobilnom telefonu ili u automobilu);
  • osnovni medicinski i zdravstveni komplet;
  • dokumenta deteta;
  • kreme za sunčanje i šeširi (uvek korisni, ne samo kada idete na plažu);
  • čiste pelene kada putujete sa novorođenčetom;
  • maramice i sunđeri;
  • korisne lekove.

  Ukoliko dete već ume da razgovara i komunicira sa vama, može biti zabavno i korisno spakovati kofer sa njim, umiriti ga i, zašto da ne, pitati šta bi želeo da ponese sa sobom na odmor.

  ODMOR SA DECOM: NAJBOLJE DESTINACIJE U ITALIJI ZA 2022.GODINU

  Nije lako sastaviti listu italijanskih destinacija pogodnih za porodice: u pitanju su lični ukusi, prethodna iskustva, a takođe i geografski položaj.

  Međutim, ukoliko je tačno da se skoro svaka turistička destinacija u Italiji danas prilagođava konceptu “family-friendly”, najbolji onlajn vodiči o „deci i odmorima“ ističu sledeće destinacije za odmor sa celom porodicom kao najbolje:

  • Trentino Alto Adiđe;
  • Jezero Garda;
  • Valle d’Aosta;
  • Eolska ostrva;
  • Liguriju;
  • Riviera Romangnola;
  • Salento;
  • Conero Riviera;
  • Ostrvo Elba;
  • Plaže Veneta.
  • Sardinija.

  Ono što ove oblasti Italije čini posebno popularnim među porodicama, čak i sa vrlo malom decom, je veliko prisustvo usluga “family-friendly” prilagođenih porodici i deci. Takozvanih porodičnih hotelaFamily Hotel” na jezeru Garda, na rivijeri Conero, na plažama Veneta, na rivijeri Romanjola ili u Liguriji ima puno. Ove destinacije zapravo nude mogućnost izbora između brojnih zanimljivih i uzbudljivih aktivnosti i (i pre svega!) za najmlađe, kao u Trentino Alto Adiđeu ili u dolini Aoste, kao i mogućnost da deca prožive prirodnjačke i kulturne ture velikih dubina, kao u Salentu, na Sardiniji, i na Eolskim ostrvima ili Elbi, u kombinaciji sa uvek dobrodošlom mogućnošću kupanja u kristalno čistim vodama.

  vorDa/gettyimages.it

  Odmor sa decom: kako odabrati najbolje objekte

  Ne odlučuju se sve porodice sa decom za boravak u hotelu tokom svog odmora, ali za mnoge one predstavljaju odličan izbor, jer najbolje kombinuju opuštanje, udobnost i usluge “family-friendly”.

  Evo kriterijuma na koje treba obratiti više pažnje pri odabiru objekta u kojem ćete provesti odmor sa malom decom:

  • blizina mora ili znamenitosti koje želite da posetite tokom odmora;
  • dostupnost internog parkinga ili obližnjih parkinga;
  • prisustvo usluga animacije ili bejbisitinga dece;
  • dostupnost opcija prilagođenih deci na meniju;
  • prisustvo u sobi bilo kakvog korisnog pribora za higijenu, negu i presvlačenje deteta;
  • blizina prodavnica, apoteka i/ili bolnica i hitne pomoći.

  Obično se porodični hoteli “Family Hotel” ponose gostoprimstvom prema porodicama i deci, tako da ne bi trebalo da bude teško identifikovati ih, kao i dobiti sve korisne informacije sa njihovih veb stranica.

  Međutim, ukoliko ste u nedoumici, uvek je bolje nazvati i zatražiti pojašnjenje, kako biste izbegli neprijatna iznenađenja po dolasku.

  Upravo radi zaštite zdravlja deteta u bezbrižnom periodu poput letnjih odmora, polisa DDOR Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja obezbeđuje mogućnost ugovaranja medicinskih usluga za čitavu porodicu, pa i lekarske preglede i preglede vaše dece, ciljane pedijatrijske konsultacije, veoma korisnu i dnevnu naknadu za hospitalizaciju usled nezgode.

  Izvor: https://blogunisalute.it/vacanza-con-bambini/