Sva korisna svojstva blitve, od blagotvornog dejstva na kosti do antioksidativnog dejstva

Kao što često naglašavamo na ovom blogu, ishrana je ključna komponenta za prevenciju nastanka bolesti. U stvari, pridržavanje zdrave, raznovrsne i uravnotežene ishrane je od suštinskog značaja za očuvanje zdravlja, kao i poznavanje hranljivih sastojaka i blagotvornih svojstava hrane koju stavljamo na trpezu, kako bismo pravili svesnije izbore.

Danas želimo da Vas detaljnije informišemo o blitvi, povrću koje se često koristi kao prilog, ali i kao deo ukusnih glavnih jela, čija mnoga korisna svojstva često nisu poznata: u stvari, to je hrana bogata dragocenim materijama uključujući vitamine, antioksidante, vlakna i mineralne soli, neophodne za blagostanje organizma. Hajde da zajedno saznamo zašto je blitva dobra za organizam, njene sorte i kako treba da se konzumira.

ŠTA JE BLITVA?

Blitva je zeleno lisnato povrće koje pripada porodici Chenopodiaceae, kojoj takođe pripadaju spanać i cvekla.

Razlikuju se dve glavne sorte:

 • rebrasta blitva: ima debelu stabljiku i velike listove, ispresecane velikim i mesnatim centralnim rebrom (otuda i naziv). Od ove vrste se jede i zeleni deo lista i stabljika – koja, u zavisnosti od sorte, može da bude bela (najčešća) ili druge boje, na primer crvena ili srebrna.
 • lisnata blitva, koja se naziva i “stablo trave”: u odnosu na rebrastu blitvu ima manje dimenzije i glađe i tanje listove. Konzumiraju se samo listovi ove vrste.

BLITVA: KAKVE SU NJENE NUTRITIVNE VREDNOSTI?

Hajde da sada vidimo koji su glavni hranljivi sastojci sadržani u ovom povrću. Stručnjaci objašnjavaju da se 100 grama blitve kuvane u vodi, bez dodavanja soli, sastoji uglavnom od vode (76,8 g), ugljenih hidrata (6 g), proteina (2,8 g) i vlakana (1,6 g), dok je prisustvo masti veoma malo (0,2 g). Minimalna količina lipida u kombinaciji sa niskim procentom kalorija (koje u ovom slučaju iznose 33) čini ovo povrće posebno pogodnim za ishranu koja omogućava da se telesna masa drži pod kontrolom. Ali njena korisna svojstva se tu ne završavaju, jer je blitva takođe izvor:

 • kalijuma
 • kalcijuma
 • magnezijuma
 • gvožđa
 • vitamina A, K, C, E.

 KOJA SU KORISNA SVOJSTVA BLITVE?

Upravo zahvaljujući ovoj ogromnoj količini hranljivih materija blitva se pokazala kao dragoceni sastojak na našim trpezama, sposoban da doprinese blagostanju organizma i prevenciji raznih zdravstvenih tegoba. Hajde da zajedno saznamo zašto je blitva dobra i koje su njene glavne prednosti.

zeleno/gettyimages.it

Blitva ima antioksidativno dejstvo

Zahvaljujući visokom sadržaju antioksidativnih supstanci, kao što su vitamin C i karotenoidi, blitva pomaže u zaštiti ćelija od delovanja slobodnih radikala, doprinoseći u borbi protiv starenja ćelija i tkiva. Štaviše, prema određenim studijama, antioksidansi bi mogli da pomognu u prevenciji različitih bolesti, uključujući i neke oblike raka. Revizijom 19 studija koju je sprovelo Odeljenje za respiratornu medicinu Prve bolnice Kineskog medicinskog univerziteta (The First Hospital of China Medical University), otkriveno je da uzimanje vitamina A i beta-karotena može da pomogne u smanjenju rizika od nastanka raka pluća.

Ipak, treba naglasiti da ne postoji “superhrana” protiv kancera, iako ima i onih namirnica koje su sa ovog stanovišta naročito korisne. Prema mišljenju stručnjaka, zapravo, režim izbalansirane ishrane u celini je ono što pravi razliku, a ne pojedinačna namirnica.  Prijavite se na naš newsletter

  Podstiče peristaltiku creva i reguliše nivo glukoze

  Visok sadržaj vlakana prisutnih u blitvi pomaže crevnom tranzitu i hrani “dobre” bakterije koje se nalaze u crevima. Konzumiranje hrane bogate vlaknima pomaže u kontroli nivoa šećera i holesterola u krvi, a prema nekim istraživanjima može da bude povezana sa manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti i nekih vrsta raka.

  Podsećamo da, posebno zahvaljujući velikoj količini vode, blitva ima i diuretska svojstva.

  Olga Mazyarkina/gettyimages.it

  Poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema

  Kao što smo videli, blitva je izvor kalijuma, minerala koji pomaže da se vrednosti krvnog pritiska drže pod kontrolom. Hipertenzija (povišeni krvni pritisak) je faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, kao i previsok nivo holesterola u krvi, još jedan aspekt u čijem regulisanju blitva može da pomogne zahvaljujući svojim vlaknima.

  Doprinosi zdravlju kostiju, kože i očiju

  Ovo povrće je bogato supstancama korisnim za održavanje zdravih kostiju i zuba.

  Jedna od njih je kalcijum, koji je takođe prisutan u drugom zelenom lisnatom povrću, kao što su kupus i brokoli. Drugi važan element je vitamin K, koji je organizmu potreban kako bi se obezbedila funkcionalnost proteina neophodnih za formiranje i održavanje zdravlja kostiju. Nije iznenađujuće da nedovoljna količina vitamina K – takođe važnog za nervni sistem – dovodi do većeg rizika od razvoja osteoporoze i nastanka preloma.

  Blitva takođe igra važnu ulogu u održavanju zdrave kože, kose i vida. Konkretno, prisustvo biotina (vitamina B8) doprinosi zdravlju kože i kose, dok lutein (jedan od karotena) ima zaštitno dejstvo na vid.

  DA LI POSTOJE KONTRAINDIKACIJE ZA KONZUMIRANJE BLITVE?

  Blitva uglavnom nema posebnih kontraindikacija, ali osobe koje pate od kamena u bubregu treba da se konsultuju sa lekarom da li je preporučljivo da je jedu i u kojim količinama. U stvari, kao i ostalo zeleno lisnato povrće, blitva je bogata oksalatima koji u kombinaciji sa kalcijumom mogu da  izazovu stvaranje kamenja.

  KAKO TREBA SPREMATI I KONZUMIRATI BLITVU?

  Sada kada znamo sva korisna svojstva blitve, hajde da saznamo kako da je spremamo kako bismo obogatili ishranu ovim dragocenim povrćem.

  Pre svega, pri kupovini je važno obratiti pažnju na svežinu: treba da se trudimo da biramo blitvu sa zelenim i sjajnim listovima, bez mrlja, nesavršenosti ili promena boje koje teže ka braon, dok stabljika treba da bude kruta i neoštećena.

  Irina Vodneva/gettyimages.it

  Za čišćenje lisnate blitve potrebno je odvojiti listove od stabljike, ukloniti eventualne polomljene delove i staviti listove u posudu kako bi se pažljivo oprala pod tekućom vodom. Za rebrastu blitvu, pak, potrebno je da se iseče podnožje glavice i da se svaki list opere pod tekućom vodom. Zeleni deo lista se zatim odvaja od stabljike tako što se seče nožem. U zavisnosti od pripreme, rebra mogu da se iseku na tanje kriške ili komade, dok zeleni deo može da se podeli na manje komade ili trake.

  Blitva može da se konzumira i kuvana i sirova, na primer u salati sa drugim povrćem ili u mešanim salatama (posebno lisnata blitva). Za kuvanje bi bilo poželjno odlučiti se za paru, kuvanje u vodi ili spremanje u tiganju, na primer, imajući u vidu da zeleni deo listova i rebra imaju različita vremena kuvanja.

  Kada se skuva, povrće može da se konzumira kao prilog ili da se iskoristi za obogaćivanje drugih recepata kao što su jela od testenina, čorbe i slane torte.

  Dakle, kao što je već napomenuto, izbor hrane predstavlja osnovni element našeg blagostanja, zajedno sa drugim ispravnim navikama kao što je stalno upražnjavanje fizičke aktivnosti i podvrgavanje redovnim kontrolama, koje su korisne za pravovremeno dijagnostikovanje problema ili za prevenciju istih. Briga o sopstvenom zdravlju, u stvari, uključuje niz dobrih navika, koje takođe uključuju ad hoc usluge kao što su personalizovane polise DDOR Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja napravljenih da zadovolje različite potrebe.

  Izvori:
  humanitas.it
  healthline.com
  Izvor: https://blogunisalute.it/proprieta-bietola/

  Autorka članka Ticijana Landi (Tiziana Landi), 10. april 2023.