Uvrtanje (torzija) jajnika: uzroci i simptomi

Ponekad može da se desi da se organi ili creva uviju ili “uvrnu”, što može da izazove nastanak čvorova. Na primer, jajnici (a ponekad i jajovodi) mogu da se „uvrnu“ na tkivima koja im pružaju potporu, što dovodi do retkog, ali ozbiljnog stanja zvanog torzija (uvrtanje) jajnika (poznata i kao adneksalna torzija). Čvor prekida dotok krvi u jajnike i, ukoliko se ne leči blagovremeno, može da izazove i odumiranje tkiva organa.

U ovom članku ćemo detaljnije objasniti šta je torzija jajnika, šta uzrokuje ovaj ginekološki problem koji se smatra hitnim medicinskim stanjem, kako ga pravovremeno prepoznati i koje medicinske tretmane treba slediti.

 

TORZIJA JAJNIKA: O ČEMU JE REČ?

Jajnici su ženske endokrine žlezde koje po obliku i veličini podsećaju na badem. Nalaze se u donjem delu trbuha, po jedan sa svake strane materice.

U normalnim uslovima, odnosno kod zdravih žena, imaju dve glavne funkcije: da proizvode hormone (uključujući estrogen i progesteron) i da oslobađaju jajnu ćeliju svakog meseca za oplodnju.

U slučajevima torzije jajnika, jajnik se delimično ili potpuno rotira na onome što se naziva vaskularni pedunkul, odnosno “stabljika” koja povezuje žlezdu sa ostatkom cirkulatornog sistema. Ponekad ovo uvrtanje može da utiče ne samo na jajnike, već i na jajovode, koji predstavljaju vezu između jajnika i materice.

champja/gettyimages.it

Torzija jajnika se obično javlja samo na jednoj strani i može da izazove iznenadni i intenzivni bol i povraćanje. Nažalost, može da izazove i infekciju (peritonitis) u trbušnoj duplji. Većina slučajeva torzije jajnika javlja se u reproduktivnom dobu, ali i devojčice i žene u menopauzi takođe mogu da iskuse ovo opasno ginekološko stanje.

Iako uvrtanje jajnika nije uobičajeno, ono predstavlja hitno medicinsko stanje koje ne treba potcenjivati: ukoliko je dotok krvi predugo prekinut, jajnik možda više neće moći da obavlja svoje normalne aktivnosti, što će negativno uticati na plodnost i ugroziti proizvodnju estrogena i progesterona, ili bi, nažalost, moglo da dođe do nekroze tkiva jajnika, te da on postane nefunkcionalan.  Prijavite se na naš newsletter

  UZROCI TORZIJE JAJNIKA

  Kao što smo već rekli, torzija jajnika se češće javlja kod žena koje su već dostigle reproduktivnu zrelost, ali ponekad može da se javi i kod devojčica u predpubertetskom periodu.

  Prisustvo jedne ili više cista na jajnicima je najveći faktor rizika za nastanak torzije jajnika, jer cista može da dovede do pomeranja jajnika i posledično do njegovog rotiranja.

  U nastavku ćemo navesti i druge situacije koje povećavaju šanse za razvoj cista i, shodno tome, za nastanak torzije jajnika:

  • Trudnoća: tokom ovulacije, folikul oslobađa jajnu ćeliju koja se zatvara i formira takozvano žuto telo (Corpus luteum), strukturu koja luči hormone. Ukoliko žena ne zatrudni, žuto telo se raspada i telo ga ponovo apsorbuje, izazivajući menstrualni ciklus. Međutim, ako dođe do začeća, žuto telo se ponekad puni krvlju ili tečnošću i pretvara u cistu. Ova vrsta cista je prilično česta na početku trudnoće: često nestaju same od sebe, ali mogu da izazovu i torziju jajnika.
  • Hormonski lekovi: unos hormona koji pokreću ovulaciju (na primer tokom lečenja neplodnosti) može da stimuliše jajnike da razviju ciste, uzrokujući rotaciju jajnika na način koji je već detaljno opisan u prethodnim poglavljima.

  TORZIJA JAJNIKA: SIMPTOMI

  Simptomi torzije jajnika se javljaju iznenada i veoma su intenzivni. Oni uključuju jak bol u predelu karlice, kao i mučninu i povraćanje. Iznenadnom bolu često prethode povremeni grčevi koji traju nekoliko dana ili ponekad i nekoliko nedelja.

  Dakle, kao što je lako pretpostaviti, nije nimalo jednostavno predvideti nastanak torzije jajnika.

  Međutim, svakako je lakše otkriti prisustvo cista koje, kao što smo videli, mogu da izazovu uvrtanje. Glavni simptomi cisti jajnika su:

  • osećaj težine u karlici;
  • bol tokom seksualnog odnosa;
  • nelagodnost ili bol prilikom uriniranja;
  • povišena telesna temperatura;
  • bol u trbuhu;
  • bolni menstrualni ciklusi.

  Torzija jajnika: kako se postavlja dijagnoza

  Lekari i ginekolozi mogu da identifikuju prisustvo torzije prepoznavanjem simptoma koje je pacijentkinja prijavila tokom uzimanja anamneze ili upotrebom transvaginalnog ultrazvuka.

  Ukoliko nije moguće postaviti dijaznozu torzije jajnika ovim dijagnostičkim testom, ali se i dalje sumnja na njeno prisustvo, lekar može da predloži da se uradi laparoskopija, kako bi se izbegle negativne posledice po jajnike pacijentkinje.

  justocker/gettyimages.it

  KAKO SE LEČI TORZIJA JAJNIKA

  Operacija je jedini način lečenja torzije jajnika. Ukoliko postoji cista, lekar će je prvo ukloniti, a zatim “raspetljati” uvrnuti jajnik i/ili jajovod (ako je i ovaj deo genitalnog sistema uključen u torziju), kako bi se uspostavio pravilan protok krvi.

  Postoje dve najčešće korišćene hirurške procedure:

  • Laparoskopija: hirurg pravi nekoliko malih rezova na abdomenu da bi ubacio laparoskop (tanku cev sa kamerom i izvorom svetlosti na vrhu) i instrumente potrebne za uklanjanje ciste (ukoliko je potrebno) i vraćanje jajnika u normalan položaj. Nakon što se lekar uveri da ponovo postoji dobar protok krvi, operacija je završena. Laparoskopija može da se uradi u bolnici pod opštom anestezijom i obično ne zahteva ostajanje pacijentkinje u bolnici preko noći.
  • Laparotomija: u ovom slučaju hirurg pravi veći rez na abdomenu, tako da lekari mogu da vide zahvaćene organe i vrate jajnik u normalan položaj (i uklone ciste, ukoliko ih ima). Ova vrsta operacije, koja je invazivnija u odnosu na laparoskopiju, zahteva noćenje u bolnici, jer oporavak traje duže.

  Da bi se sprečio nastanak torzije jajnika, zaista je važno da se žene podvrgavaju redovnim rutinskim ginekološkim pregledima, kako bi se izbeglo prisustvo cista ili drugih problema sa jajnicima i jajovodima. DDOR Dobrovoljno zdravstveno osiguranje pruža mogućnost ugovaranja posebnih specijalističkih ginekoloških pregleda kao i pokriće u slučaju određenih vrsta hirurških intervencija uz neophodne preglede i analize.

   

  Izvor: https://blogunisalute.it/torsione-ovarica/

  Izvori:

  webmd.com

  medicalnewstoday.com

  privato.policlinicogemelli.it

  aosp.bo.it