Eko

DDOR Eko polise i akcija “Za šumu u tvom kraju” u narednim godinama aktivno će doprinosti boljoj i zdravijoj budućnosti za sve

Broj 1 održivo osiguranje u Srbiji

 

DDOR, kao deo Unipol grupe, vodeće evropske finansijske grupacije, snažno je posvećen zaštiti životne sredine i borbi protiv klimatskih promena koje imaju ogroman uticaj na nepovoljne vremenske prilike i prirodne katastrofe. Zbog toga je namera kompanije, kao odgovornog dela zajednice, da doprinese projektom „Za šumu u tvom kraju“ u cilju poboljšanja uslova života i rada sadnjom drveća u urbanim sredinama.

DDOR osiguranje pokrenulo je akciju „Za šumu u tvom kraju“ 2022. godine sa ciljem da pored podizanja svesti o značaju brige o zelenilu u urbanim sredinama, gradove u Srbiji obogati novim sadnicama drveća.

Kako bi se pružila prilika svim građanima naše zemlje da aktivno učestvuju u ovoj akciji, na sajtu DDOR-a, svake godine imaju priliku da glasaju za gradove u kojima će se akcija i realizovati.

U ovogodišnjem ciklusu sadnje, nova stabla će dobiti: Novi Sad, Kikinda, Ćuprija, Bačka Palanka, Stara Pazova, Beograd i Niš.

Ovom akcijom zajedno sa našim klijentima pružamo zelenije okruženje i time poboljšati kvalitet života svih nas pa tako mali doprinos svakog od nas može napraviti veliku razliku. Specijalno za akciju „Za šumu u tvom kraju“ pripremili smo posebne EKO polise. Ugovaranjem neke od naših EKO polisa, automatski podržavate sadnju drveća! Od svake EKO polise: EKO Moje kućice, EKO Kaska i EKO polisa Međunarodnog putnog osiguranja, opredeljuje se po 100 dinara za sakupljanje sredstava za nabavku i sadnju stabala.

Verujemo da ćemo stotinama sadnica drveća, koje će postati šuma, oplemeniti kraj u kojem živite i napraviti urbanu oaze u kojoj će uživati sadašnje, ali i buduće generacije.

Pregled naših zajedničkih dostignuća do sada:

• Tri godine: Od 2022. do 2024.
• Podrška gradovima: 5000 glasova za gradove kandidate
• Pokrivenost: Ovaj projekat obuhvatio je do sada 11 sadnji u 10 gradova Srbije, a na kraju ovogodišnje akcije obuhvatiće 17 sadnji u 15 gradova
• Broj sadnica: Više od 890 mladica biće ukupno posađeno zahvaljujući podršci naših klijenata do kraja ove godine
• Nakon realizovane sadnje u Novom Sadu u decembru 2023. u ovog godini ćemo je realizovati I u sledećim gradovima: Kikinda, Bačka Palanka, Ćuprija, Stara Pazova, Niš i Beograd.

Zbog čega je zelenilo u gradovima važno:

  • U urbanim sredinama, razlika u temperaturi asfalta i vazduha, u letnjem periodu, može da bude i do 50% u zonama pokrivenim krošnjama drveća i onima bez njih.
  • Odraslo drvo apsorbuje oko 20 kilograma ugljendioksida godišnje.
  • Pošumljavanje je najbolji način za apsorpciju ugljendioksida iz atmosfere.
  • Uloga šuma u precišćavanju zagađene atmosfere je važnija od njene uloge u proizvodnji kiseonika.
  • Šuma smanjuje buku, što zavisi od tipa šume, gustine, visine grmlja, njegove olistalosti i godišnjeg doba.
  • Šume oslobađaju kiseonik u procesu fotosinteze (1ha šume dnevno potroši oko 4t CO2 a oslobodi oko 3t O2).
  • Šume apsorbuju gasove, sedimentiraju prašinu, filtriraju čvrste i radioaktivne čestice (stablo divljeg kestena staro oko 30 godina može zadržati oko 120kg prašine i 80kg aerosola godišnje).
  • Šume imaju baktericidno dejstvo (šumski vazduh je bogat eteričnim uljima koja uništavaju mikrobe).

 

Vesti o akciji „Za šumu u tvom kraju“