Eko

DDOR Eko polise i akcija “Za šumu u tvom kraju” u naredne tri godine aktivno će doprinosti boljoj i zdravijoj budućnosti za sve

DDOR osiguranje – Generalni sponzor 55. Međunarodnog salona automobila i

15. Međunarodnog sajma motocikala, kvadova, skutera i opreme

 

Kao generalni sponzor najveće izložbe automobila u zemlji i kao društveno odgovorna kompanija, odlučili smo da i ovogodišnje izdanje Sajma automobila posvetimo podizanju svesti o neophodnosti brige o okruženju u kojem živimo i radimo. Naša misija je briga o vrednostima pojedinca i društva i zbog toga smo odlučili da i ove godine nastavimo sa prošlogodišnjom akcijom „Za šumu u tvom kraju“.

Ovom akcijom ćemo zajedno sa našim klijentima pružiti zelenije okruženje i time poboljšati kvalitet njihovog života. Specijalno za nju smo pripremili posebne EKO polise. Od svake polise EKO kasko osiguranja, posebnog paketa osiguranja imovine EKO Moja kućica i od godišnjeg EKO – Paketa putnog osiguranja, tokom trajanja 2023. godine, opredelićemo novčana sredstva u iznosu od 100,00 RSD za kupovinu sadnica drveća. Verujemo da ćemo stotinama sadnica drveća, koje će postati šuma, oplemeniti kraj u kojem živite i napraviti urbanu šumu u kojoj će uživati sadašnje, ali i buduće generacije.

Pridružite nam se u našoj akciji „Za šumu u tvom kraju“ i ugovorite EKO kasko, EKO Moja Kućica ili EKO – Paket putno osiguranje i pratite informacije na našem sajtu o visini prikupljenih sredstava i broju stabala koje ćemo posaditi u 2024. godini.

Pozivamo Vas da u periodu od 3.4. do 31.07.2023. godine na ovoj stranici kandidujete Vaš grad i glasate da baš u Vašem kraju zajednički stvorimo šumu u čijim ćete blagodetima uživati i Vi i buduće generacije sugrađana.

KLIKNI I GLASAJ

Nakon sumiranih prodajnih rezultata iz 2022. godine, gde su prikupljena sredstva za kupovinu 500 najkvalitetnijih sadnica i rezultata glasanja – nominacijom skoro 200 gradova, odlučeno je da sadnice dobiju: Novi Sad, Zrenjanin, Smederevo, Sremska Mitrovica, Subotica, Vršac, Beograd, Užice, Novi Pazar i Tutin. 

Sa prvim povoljnim vremenskim prilikama, prva sadnja je izvršena 20.12.2022. u Novom Sadu, dok su u 2023. sadnice dobili 09.02. Zrenjanin, 14.02. Smederevo, 22.02. Sremska Mitrovica, 23.02. Subotica i 24.02. Vršac. Tokom marta i aprila, sadnja će biti nastavljena i u preostala 4 grada. 

Zbog čega je zelenilo u gradovima važno:

  • U urbanim sredinama, razlika u temperaturi asfalta i vazduha, u letnjem periodu, može da bude i do 50% u zonama pokrivenim krošnjama drveća i onima bez njih.
  • Odraslo drvo apsorbuje oko 20 kilograma ugljendioksida godišnje.
  • Pošumljavanje je najbolji način za apsorpciju ugljendioksida iz atmosfere.
  • Uloga šuma u precišćavanju zagađene atmosfere je važnija od njene uloge u proizvodnji kiseonika.
  • Šuma smanjuje buku, što zavisi od tipa šume, gustine, visine grmlja, njegove olistalosti i godišnjeg doba.
  • Šume oslobađaju kiseonik u procesu fotosinteze (1ha šume dnevno potroši oko 4t CO2 a oslobodi oko 3t O2).
  • Šume apsorbuju gasove, sedimentiraju prašinu, filtriraju čvrste i radioaktivne čestice (stablo divljeg kestena staro oko 30 godina može zadržati oko 120kg prašine i 80kg aerosola godišnje).
  • Šume imaju baktericidno dejstvo (šumski vazduh je bogat eteričnim uljima koja uništavaju mikrobe).

 

Vesti o akciji „Za šumu u tvom kraju“